Alibaba představila umělou inteligenci, která rozumí obrázkům a vede náročné konverzace

ČTK ČTK
25. 8. 2023 18:17
Alibaba představila umělou inteligenci, která rozumí obrázkům a vede náročné konverzace

Čínský technologický gigant Alibaba uvedl na trh dva modely umělé inteligence (AI). Jeden podle společnosti dokáže porozumět obrázkům a druhý navíc vede složitější konverzace než předchozí produkty Alibaby. Informoval o tom zpravodajský server CNBC.

Oba nové modely AI společnosti Alibaba, Qwen-VL a Qwen-VL-Chat, budou mít otevřený zdrojový kód. Výzkumní pracovníci, akademici a společnosti po celém světě je tedy mohou používat k vytváření vlastních aplikací umělé inteligence, aniž by museli trénovat své vlastní systémy, čímž ušetří čas a náklady.

Společnost Alibaba informovala, že Qwen-VL dokáže odpovídat na dotazy týkající se různých obrázků a generovat k nim popisky. Čínská společnost uvedla jeden příklad zadání, na němž je v čínštině zobrazena nemocniční cedule. Umělá inteligence dokáže na základě interpretace obrázku odpovídat na otázky týkající se umístění určitých oddělení dané nemocnice.

Služba Qwen-VL-Chat zvládá "složitější interakce", jako je porovnávání více obrazových vstupů a odpovídání na sérii otázek. Druhý ze jmenovaných nástrojů podle Alibaby umí mimo jiné psát příběhy, vytvářet obrázky na základě fotografií, které uživatel vloží, a také řešit matematické rovnice zachycené na snímku.

 

Právě se děje

Další zprávy