Vlastník Prazdroje odmít další nabídku na převzetí od světové jedničky

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 10. 2015 17:25
Zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu korun), které světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev nabízela za SABMiller, prý firmu neohodnocovalo dostatečně. Odmítla proto i třetí nabídku. Spojení by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Brusel - Druhá největší pivovarnická skupina na světě SABMiller bez dlouhého váhání odmítla v pořadí už třetí nabídku na převzetí od svého většího rivala Anheuser-Busch InBev. Zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu korun), které světová pivovarnická jednička za SABMiller nabízela, prý firmu neohodnocovalo dostatečně.

SABMiller, jehož součástí je rovněž Plzeňský Prazdroj, již v polovině září oznámil, že AB InBev má o jeho převzetí zájem. Spojení těchto dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

AB InBev učinil již dvě nabídky na převzetí SABMiller, které činily 38, respektive 40 liber za jednu akcii SABMiller. Ve své nejnovější nabídce navrhoval zaplatit za jednu akcii požadované firmy 42,15 libry v hotovosti.

SABMiller ale oznámil, že jeho rada s výjimkou ředitelů jmenovaných největším akcionářem firmy Altria nejnovější návrh jednomyslně zamítla. Nabídka podle ní "velmi výrazně" podhodnocovala firmu SABMiller a vyhlídky, které má jako samostatná firma, sdělila tato společnost, která má sídlo v Británii.

Výkonný ředitel AB InBev Carlos Brito posléze prohlásil, že nyní nechce hovořit o možnosti, že by se s nabídkou na převzetí obrátil přímo na akcionáře SABMiller. Doufá, prý, že akcionáři budou na radu apelovat, aby se v otázce stávající nabídky angažovala.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

 

Právě se děje

Další zprávy