Praha - Několik lidí se o víkendovém Apetit pikniku, který pořádá stejnojmenný časopis o vaření v pražském parku Grébovka, nakazilo salmonelou. Informoval o tom Český rozhlas, organizátoři informaci potvrdili na svém facebookovém profilu.
Několik lidí skončilo s otravou v nemocnici na infekčním oddělení. Oficiálně potvrzené jsou zatím čtyři případy nakažení, na sociálních sítích si však na zdravotní potíže stěžují desítky lidí.
"Bakterie salmonelózy byla pravděpodobně v holandské omáčce, kterou prodával jeden ze stánků," uvedla Zdeňka Jágrová z pražské hygieny. „Provozovatelka stánku uváděla, že vejce má z vlastního neregistrovaného chovu, takže v současné době ve spolupráci se Státní veterinární správou probíhá další vyšetřování toho vlastního chovu,“ dodala.
Server Cuketka.cz uvádí, že šlo o stánek Two Eggs. I na jejich Facebooku se objevily stížnosti na salmonelu. Organizátoři tvrdí, že bakterie salmonelózy mohly být v sendvičích s pošírovaným vejcem.
Nakonec ten sobotní #ApetitPiknik nebyl tak fajn... https://t.co/OPh0c2Qj4t pic.twitter.com/tCxgBnb0TX
— Robert Mašinda (@zekon1) June 29, 2016
"Momentálně sedíme v kanceláři s paní doktorkou a paní hygieničkou a vše projednáváme i s epidemiologickými centry. Strašně nás to mrzí, snažíme se ze všech sil situaci podchytit a vyšetřit. Prosím všechny, aby navštívili lékaře. Bohužel tato situace je velmi nepříjemná i pro nás, doufejme, že se brzy vše vyřeší a vysvětlí se, kde vznikl problém," odpovídá správce profilu v komentářích.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy. Šíří se v jídle, ale také přímým kontaktem s infikovaným člověkem či zvířetem
Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Státní veterinární správa upozorňuje, že salmonelóza je jednou z nejčastějších příčin onemocnění z potravin v Evropě. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi bývají zejména starší lidé, nemocní či jinak oslabení lidé a malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.
Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Důležité je také dodržování hygieny při přípravě pokrmů a před konzumací jídla. Tepelně upravený pokrm totiž může být před konzumací kontaminován kontaktem se špatně umytým nádobím či prostřednictvím špinavých rukou. Je třeba také dát pozor na dodržení teploty skladování potravin živočišného původu.