Proč farmář prodává cibuli za 15 korun, ale v obchodě je za čtyřicet? "Tu cibuli musíte umýt, rozsortovat podle velikostí, zabalit někde do sítěk, někdy ji několik měsíců skladujete mezi sklizní, a než se dostane na pult, už tam jsou nějaké náklady," popisuje Prouza.
Podle něj je mylné si myslet, že za drahé potraviny mohou obchodníci a vadí mu, že takovou rétoriku používá i ministr zemědělství Zdeněk Nekula: "Musím říct, že patří mezi přední dezinformátory této země."
Podle Prouzy mohou na ceny svým způsobem tlačit i sami zákazníci tím, že si budou vybírat jaké potraviny a kde zakoupí. "Velká část národa není odkázaná na jeden obchod na vesnici," vysvětluje představitel obchodníků s tím, že lidé mohou navštívit i více prodejen, vybírat si slevové akce, nebo třeba nakoupit do zásoby to, co konzumují nejvíce.
Předseda Svazu průmyslu a obchodu vypočítává, že při současných cenách si musí čtyřčlenná rodina připravit na jídlo mezi osmi až deseti tisíci korunami měsíčně. A kdy ceny potravin konečně klesnou? "Na jaře klesá cena, když přichází česká zelenina a české ovoce. Ale myslím, že už nikdy nezlevní maso, protože je ho v Česku málo," dodává Prouza.