Vánoce bývají svátky klidu a míru. Leckde jsou ale spojené také s hodováním, alkoholem a stresem. A to i v takové míře, že lidem způsobují zdravotní problémy. Na začátku roku lékaři pozorují, že přibývá pacientů, které trápí průjmy, zácpa či bolesti břicha. "V lednu přichází každoročně zhruba o 30 až 40 procent pacientů víc," přibližuje primář gastroenterologického oddělení českobudějovické nemocnice Martin Bortlík.
U většiny pacientů jejich problémy po pár dnech odezní. Některým ale vánoční přejídání způsobí vážnější komplikace. Běžně se u gastroenterologů objevují lidí, kteří u nich nikdy nebyli. "Je tu skupina lidí, která trpí závažnějším onemocněním, ale ještě o něm neví. Zásadní dietní chyby a velké množství alkoholu, které si tito lidé dopřejí přes Vánoce, jsou pomyslným posledním hřebíčkem, aby se nemoc projevila,‘‘ říká Ondřej Urban, přednosta gastroenterologické kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Další značnou část pacientů, kteří se na začátku roku vypraví za lékaři, tvoří "žlučníkáři" a ti, kteří mají vleklé potíže s játry nebo slinivkou. Těmto pacientům se většinou daří přes rok držet chutě na uzdě, vánoční svátky jsou ale pro ně příliš velkým pokušením. "Přestože tuší, že jim pak může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří si bohužel už o svátcích volají záchranku," popisuje Urban.
Mezi návštěvníky ordinací se ale podle předsedy České gastroenterologické společnosti Ilji Tachecího najdou i tací, kteří měli trávicí obtíže už před svátky, ale nechtěli si Vánoce kazit, a tak odložili návštěvu ordinace až na začátek roku. "Kvůli těmto příchozím s mnohdy již pokročilými nálezy se pak hned v lednu nahromadí požadavky na příslušná vyšetření," doplňuje Urban.
Poslední skupina pacientů se skládá z těch, kteří se dlouhodobě léčí s chronickým onemocněním. Ti ale podle Tachecího docházejí při zhoršení obtíží včas a pravidelně. "Tito pacienti jsou i přes svátky obvykle disciplinovaní, protože už vědí, co jim případné porušení životosprávy může přinést," chválí své pacienty.
Potíže s trávicím traktem jsou v Česku čím dál běžnější. Typickým faktorem, který působí žaludeční choroby, je kromě tučných jídel, nadbytku přijímaných kalorií a alkoholu také stres. Podle Tachecího je ho hlavně před Vánocemi ve společnosti více než jindy, což pak zejména ve spojení s porušením diety vede ke zhoršení zažívacích potíží. Typicky se v tomto období mohou zhoršovat také takzvaná funkční onemocnění trávicího traktu, jako je například dráždivý tračník.
Ten způsobuje bolesti břicha a nepravidelnou stolici a podle Urbana jím v Česku trpí až 1,5 milionu lidí. Přes 70 tisíc Čechů se pak léčí s ulcerózní kolitidou, která postihuje tlusté střevo, nebo Cronovou chorobou. Odborníci odhadují, že do roku 2030 počet pacientů vzroste až na 80 tisíc.