Kapři ze Zbiroha a tři litry koňaku. V centru Prahy se rozdalo 3000 porcí štědrodenní rybí polévky

ČTK ČTK
24. 12. 2016 12:01
Kuchaři na Staroměstském a Václavském náměstí dopoledne rozdávali tradiční rybí polévku. Do vydávání polévky původně zamýšlené pro lidi bez domova a potřebné se zapojili i kolemjdoucí a návštěvníci vánočních trhů. Na 3000 porcí kuchaři použili 660 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos pochází z rybářství Zbiroh, do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany.
Adriana Krnáčová se ujala vydávání rybí polévky.
Adriana Krnáčová se ujala vydávání rybí polévky. | Foto: ČTK

Praha - Velký zájem v sobotu provázel tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky na dvou místech v centru Prahy. Organizátoři připravili celkem 3000 porcí. Kuchaři ji před polednem začali nalévat na Staroměstském a Václavském náměstí.

Na Staroměstském náměstí se před stánky s polévkou začala tvořit dlouhá fronta již deset minut před začátkem vydávání, kterého se ujala pražská primátorka Adriana Krnáčová. Českou štědrodenní rybí polévku podle receptu s koňakem a karamelem ochutnali také návštěvníci Václavského náměstí, kde ji naléval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký s týmem spolupracovníků.

Letošní vánoční akce v centru metropole provázejí kvůli pondělnímu teroristickému útroku v Berlíně viditelná bezpečnostní opatření. V ulicích byli strážci pořádku na koních a na nalévání polévky dohlíželi dva policisté ozbrojeni samopaly.

Do vydávání polévky původně zamýšlené pro lidi bez domova a potřebné se dnes zapojili i kolemjdoucí a návštěvníci vánočních trhů. Na polévce si pochutnávaly celé rodiny i s dětmi. "Každý rok se zájem zvyšuje. Letos jsme připravili o několik stovek porcí více než loni a předpokládám, že jako vždy žádná nezbude," řekla ČTK za pořadatele akce Tereza Reitschlägeková.

Na polévku letos kuchaři použili 660 kilogramů surovin. Tradiční vánoční pokrm vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle originálního receptu. Kromě kaprů, kteří letos pochází z rybářství Zbiroh, do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany. Kromě tří litrů koňaku, který dodal polévce originální chuť, ji kuchaři zakápli ještě karamelem a dozdobili osmaženými krutony na másle.

Program na Staroměstském náměstí dnes pokračuje od 21:00. Na pódiu vystoupí sólisté Národního divadla a Státní opery Praha, kteří zahrají Českou mši vánoční Hej, mistře Jakuba Jana Ryby. V neděli od 18:00 hodin si návštěvníci poslechnout zvonohru Petra R. Manouška. Na děti čeká 26. prosince od 18:30 pohádka Dvanáct měsíčků.

 

Právě se děje

Další zprávy