2013: Vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem

Martin Fendrych Martin Fendrych
23. 10. 2013 13:30
Komentář: Tajně se sešly špičky komunistů a ČSSD. Spolupracují už před volbami.
V restauraci AvantGarde lídři KSČM a ČSSD dojednávali obranu šedesát let starých stalinsko-gottwaldovských kroků.
V restauraci AvantGarde lídři KSČM a ČSSD dojednávali obranu šedesát let starých stalinsko-gottwaldovských kroků. | Foto: Aktuálně.cz

Síla komunistů 24 let po revoluci roste. KSČM dokonce už jedná o tom, jak zastavit nápravu křivd a špíny, které napáchala v minulém režimu její matka KSČ. O tajné schůzce přineslo zprávu středeční Právo. Sešel se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jeho zástupce Michal Hašek se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a místopředsedkyní Miloslavou Vostrou. Jednali o ročním moratorium na vydávání církevního majetku, který v minulém režimu komunisté ukradli církvím. Drsné. A bohužel typické.

To setkání má několik zvláštních momentů. Sobotka je považován za hluboce věřícího katolíka. A za antikomunistu. Přesto kývne na takovou neveřejnou schůzku s komunisty. Za KSČM jednání vede Vojtěch Filip, který spolupracoval léta s StB, ale prý o tom nevěděl. Schůzka proběhla v luxusním podniku v Praze 6 jménem AvantGarde.

Tragikomické je, že komunisté šli do AvantGarde hlavním vchodem, oni nepotřebují nic tajit, vracejí se na výsluní, kdežto socialisté vlezli do podniku pěkně potajmu, nenápadně zadním vchodem.

Jak uhájit starý lup

„Bavili jsme se hlavně o tom, jak korigovat církevní restituce," řekl Sobotka. Filip o schůzce s ČSSD: „Oni navrhují jednoroční zmrazení vydávání, což se mi jeví jako pozitivní návrh. Podpořili bychom to, pokud by ČSSD podpořila náš zákon o referendu." Tři dny před volbami se dojednává povolební proticírkevní kšeft.

Zdá se, že sociální demokracie nedá bez komunistů dohromady vládu. Vojtěch Filip je spokojen.
Zdá se, že sociální demokracie nedá bez komunistů dohromady vládu. Vojtěch Filip je spokojen. | Foto: Vojtěch Marek

Ten humbuk odstartovala Zemanova SPOZ, partaj, která si s komunisty v ničem nezadá, něco jako její odnož, a která má obavy, že neproleze do Sněmovny. Vypustila na voliče zprávu, že katolíci chtějí ukrást kus Hradu. Ve skutečnosti byly Metropolitní kapitule v Praze některé budovy v areálu Hradu po roce 1948 komunisty ukradeny.

ČSSD v úterý přišla s požadavkem, který kopíruje nápad SPOZ, tedy aby byl Pražský hrad vyjmut z církevních restitucí. Žádá premiéra Jiřího Rusnoka, aby předložil Senátu zákonné opatření, které vyrobil ministr vnitra Martin Pecina (SPOZ). Jiří Rusnok opatření předkládat nechce, pokládá je za politickou věc, kterou má rozhodnout příští politicky zvolená vláda. (Jak vidno, Rusnok za SPOZ nekandiduje, tomu hroznému pokušení se ubránil.)

ČSSD chce, aby zákonné opatření zahrnovalo i roční moratorium na vydávání církevního majetku a klauzuli, že žádná z hradních budov a pozemků se katolíkům vracet nebude. Důvod? Je to symbol české státnosti. Smutné: naším symbolem tedy bude Hrad, jehož část byla komunisty ukradena a demokratický stát tu krádež zuby nehty brání!

Sobotka popřel, že se s komunisty domlouval o tom, co bude po volbách - tedy o podpoře KSČM pro menšinovou vládu ČSSD. „Nebudeme předjímat rozhodnutí voličů," řekl. Fajn, až na to, že tajná dohoda s komunisty je zjevně počátek povolební spolupráce, o tom nelze pochybovat.

Václave Havle, probuď Blanické rytíře

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka v úterý navštívil hrob Václava Havla. Děl k tomu: „Tak jsem tady proto, abych mu řekl: Václave, jsi blízko toho svatého Václava, tak probuď Blanické rytíře, aby v naší zemi zase bylo dobře, abychom si jeden druhého vážili a věděli, že svoboda je dar, který bychom si neměli nechat vzít, a jak se lidově říká - nechat ho prošustrovat." - Zní to nesmírně naivně, ale Duka přesně vystihl podstatu: svoboda je dar.

Dominik Duka: "Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali."
Dominik Duka: "Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali." | Foto: Ludvík Hradilek

O zákonném návrhu lídra kandidátky SPOZ v Moravskoslezském kraji Peciny kardinál Duka řekl: „...vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda." Opět přesné. A pro Český rozhlas Duka pokračoval: „Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali. Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady. A vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem."

Pikantní je, že se pod rudé prapory se srpem a kladivem vracíme v luxusní restauraci, jejíž ceny jsou většině voličů ČSSD a KSČM zcela nepřístupné. Ale tak to bylo přece v minulém režimu taky.

 

Právě se děje

Další zprávy