Na pultech přibývá falšovaných potravin

Tomáš Fránek
9. 3. 2006 11:30
Brno - Jogurt, v němž úplně chybí mléko. Ovčí sýr z kravského mléka. Nebo víno z hroznů z jiné země, než je napsáno na etiketě. Uvnitř: ANKETA a INFOBOX.

Zatímco zdraví nebezpečných potravin na trhu ubývá, množství falšovaných potravin naopak roste. Potvrzují to nejnovější šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

"Skutečně závadných potravin se v posledních letech dostává k evropskému spotřebiteli mizivé procento. Stále patrnější je však snaha některých výrobců potravin o zisk na úkor kvality. Jejich metody jsou stále propracovanější," uvedla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Výrobci potraviny falšují - vydávají za něco jiného, než ve skutečnosti jsou.

Padělky jsou jak mezi drahými, tak i levnými potravinami.

"Je-li například výrobek označen jako "kakao", musí být skutečně vyroben výhradně z kakaového prášku. Prokáže-li analýza, že obsahuje jakékoli další přídavky, pak jde o falšování a klamání spotřebitele, který se domnívá, že si kupuje skutečné kakao," dodala Kolejková.

Infobox

JAK SE
FALŠUJÍ
VÝROBKY?

 

  • Ve víně a burčáku je voda; případně obsahují víc cukru, než je povoleno
  • Jako portské nebo šampaňské víno může být označeno jen to, které pochází z příslušných oblastí: šampaňské z francouzského Champagne a portské z Portugalska
  • Bílá vína jsou barvená na momentálně žádanější červená
  • Kečupy mívají menší množství rajčat, než stojí na etiketě
  • Džemy - uváděné ovoce je někdy nahrazeno jablečnou drtí
  • Káva bývá "nastavována" náhražkami - čekankou, sladem, fíky nebo obilovinami
  • 100% ovocné šťávy zahrnují někdy přídavky vody, cukru, silic, kyselin, barviv a dalších levnějších surovin
  • Tvrdý alkohol - k jeho výrobě bývá použit syntetický líh
  • Olivový olej může být ve skutečnosti vyroben ze směsi jiných rostlinných olejů (nebo slunečnicový olej ze sóje)
  • V medu jsou nepovolené cukry nebo sirupy
  • V salámech je maso, jaké tam vůbec nemá být

Počet případů roste

Tuzemští zemědělci proto nechali v laboratořích rozebrat levné potraviny, které v tuzemsku nabízí supermarkety jako svoje cenové bomby.

"V řetězci Lidl jsme objevili jogurt z dovozu, ve kterém zcela chybí mléko. Je vyroben pouze z ochucených náhražek a škrobu," uvedl Radek Musil z Okresní agrární komory v Šumperku.

Jenom za minulý rok zahájila inspekce kvůli klamání spotřebitele přes čtyři sta padesát správních řízení.

Výše uložených pokut dosáhla více než patnáct milionů korun.

V minulosti už inspekce odhalila falšované kečupy, instantní kávy nebo med.

Výrobci neuniknou

Inspekce nyní do boje s falešnými potravinami dostala výrazného pomocníka.

Za čtyřicet šest milionů korun získala unikátní zařízení, které prostřednictvím metody nukleární magnetické rezonance rozpozná falšování.

"Metoda umožní odhalit falšování vína, džusů, medů a dalších potravin a prokázat původ například aromatických látek, destilátů, octových marinád nebo omáček," uvedla Kolejková.

Podle ní nové zařízení umožní odhalit falšování potravin i v případech, kde to dosud bylo jenom velmi obtížné nebo nemožné.

Jako první se - poté, co bude zařízení po otestování uvedeno do plného provozu - budou zkoušet vína.

 

Právě se děje

Další zprávy