Festival Contempuls láká na Arditti String Quartet

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 10. 2013 18:19
Festival v La Fabrice otevře Trio Accanto.
Trio Accanto.
Trio Accanto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šestý ročník mezinárodního festivalu soudobé vážné hudby Contempuls otevře 1. listopadu v pražské La Fabrice mezinárodní Trio Accanto. Švýcarsko-německo-britská formace představí skladby pro své nezvyklé obsazení saxofon, bicí nástroje a klavír.

Hlavním lákadlem akce bude 9. listopadu vystoupení legendárního Arditti String Quartet. Toto kvarteto je hostem festivalu Contempuls již podruhé, tentokrát v rámci turné ke čtyřiceti letům své existence. 

Contempuls
Contempuls | Video: YouTube.com

Letos zazní celkem sedm koncertů v rámci čtyř festivalových dnů, a to 1., 9. a 15. listopadu v pražské La Fabrice a 13. listopadu v DOXu, kde zazní mysteriózní prostorová La lontananza nostalgica utopica futura Luigiho Nona pro housle a elektroniku v podání Davida Danela a Jana Trojana.

"Pozornosti by nemělo 9. listopadu uniknout slovinské dechové kvinteto Slowind a švédský kytarista Magnus Andersson, jenž má velkou zásluhu na vytvoření kvalitního soudobého repertoáru pro akustickou kytaru," uvedl ředitel festivalu Miroslav Pudlák.

Dodal, že program letošního ročníku dále zahrnuje trojici "monografických" koncertů. Každý z nich je věnován jedné rozsáhlé skladbě, přičemž se jedná o kompozice stylově velice rozdílné: Komorní operu Kassandra švýcarského skladatele Michaela Jarrella nastudoval ansámbl Prague Modern, Vortex temporum jednoho z nejvýznamnějších evropských skladatelů posledních dekád Gérarda Griseye představí francouzský Ensemble Linea.

Contempuls byl založen v roce 2008 a koná se každoročně v listopadu. Posláním festivalu je přinášet domácímu publiku přímý kontakt s aktuální světovou produkcí na poli komponované hudby, staví na špičkové interpretaci - zve především renomované zahraniční specializované ansámbly a sólisty. Cílem je rovněž stimulovat domácí interpretační a skladatelskou scénu vytvářením příležitostí pro mezinárodní konfrontaci.

Více informací lze najít na www.contempuls.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy