Dědeček vykopal díru do Afriky a dostal se na vrchol

Kultura Kultura
3. 12. 2013 12:01
Laure Prouvost překvapivě vyhrála Turnerovu cenu s videem a instalací o prarodičích.
Laure Prouvost, vítězka Turnerovy ceny 2013.
Laure Prouvost, vítězka Turnerovy ceny 2013.

Londýn - Výtvarnice Laure Prouvost se stala letošní držitelkou prestižní britské Turnerovy ceny. Porotu zaujal její krátký film o smyšleném dědečkovi, který vykope díru do Afriky a zmizí v ní.

Slavnostní předání ocenění se letos vůbec poprvé nekonalo v Anglii. Pětatřicetiletá Prouvostová cenu převzala v Londonderry v Severním Irsku, kde se uskutečnila také výstava finalistů Turnerovy ceny, kam postoupili také humorista David Shrigley, favorizovaný britsko-německý umělec Tino Sehgal a londýnská malířka Lynette Yiadomová-Boakyeová.

"Díky, že jste vybrali Francouzku," prohlásila při přebírání ocenění z rukou irské herečky Saoirse Ronan dojatá a evidentně překvapená umělkyně, která si pro cenu přišla i s pětiměsíční dcerou. "Když jsem byla malá, nemohla jsem se dívat na televizi, a tak jsem tím posedlá. Snažím se to dohnat," dodala umělkyně.

Podívejte se na video z předávání Turnerovy ceny 2013:

Laure Prouvost Wins Turner Prize For Wantee
Laure Prouvost Wins Turner Prize For Wantee | Video: youtube.com


Prouvostová žije již několik let v Londýně. Je známá svými filmy se složitou dějovou linkou, kterou navíc narušuje surreálnými vsuvkami a trhaným střihem. Kolem projekcí většinou vytváří také instalace.

Její vítězná práce Wantee zahrnuje patnáctiminutový film, který vybízí k prohlídce sochařského ateliéru  fiktivního zesnulého dědečka, který je instalovaný v okolí projekčního plátna. V místnosti jsou jeho staré práce, které už se dnes využívají docela jinak - k výrobě nábytku i jako kuchyňský stojan.

Dědeček totiž z ateliéru už zmizel oním tunelem do Afriky. Prouvost při vyhlášení se smíchem zmínila, že by z odměny za Turnerovu cenu mohla vybudovat "velké kulturní centrum pro dědečka". Skutečný dědeček Laure Prouvost byl konceptuálním umělcem a hodně ovlivnil směřování své vnučky. Součástí expozice je ovšem také video "pro babičku", která si plní svůj sen jezdit na motorce a tančit na diskotéce.

Videovizitka Laure Prouvost:

TateShots: Turner Prize 2013 Nominee, Laure Prouvost
TateShots: Turner Prize 2013 Nominee, Laure Prouvost | Video: youtube.com


"Vztah k minulosti a prarodičům je u Laure Prouvost opravdový. Proto lidi tolik dojímá," řekla o vítězné instalaci a jejích fiktivních postavách předsedkyně poroty Turnerovy ceny Penelope Curtisová.

„Líbí se mi její smysl pro humor, jistá malátnost a pošetilost toho, co dělá, a také její francouzské komolení anglického jazyka, ale nemůžu se ubránit srovnání s jinými umělci, kteří tvoří na podobných základech. Je těžké se dívat na Prouvost bez srovnání se Švýcarem Pipilottim Ristem, který to zkrátka umí lépe," glosoval dílo pozdější vítězky Adrian Searle, kritik deníku The Guardian.

Turnerova cena pojmenovaná podle slavného malíře 19. století se uděluje od roku 1984 britským umělcům do 50 let. Cena, s níž je spojen šek 25 tisíc liber (830 tisíc korun), často vyvolává kontroverze.

Ocenění každoročně dostane umělec pod padesát let za svou dvanáctiměsíční prezentovanou práci, kterou hodnotí nezávislá porota měnící se s každým ročníkem.

V minulosti Turnerovu cenu dostaly dnes už velké hvězdy britské výtvarné scény jako například Tracey Emin, Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.

Podívejte se na díla dalších finalistů Turnerovy ceny 2013:

Turner Prize 2013 opens in Derry~Londonderry
Turner Prize 2013 opens in Derry~Londonderry | Video: youtube.com


 

Právě se děje

Další zprávy