Kroměříž - Potravinářská inspekce řeší případ kroměřížské pekárny, v jejímž chlebu objevila zákaznice zapečenou myš.
Žena oznámila případ tento týden a pekárnu z Břestu na Kroměřížsku pak inspekce prověřila. Objevila řadu hygienických nedostatků.
Podle mluvčí inspekce Martiny Šmídové měli inspektoři zprvu problém se do pekárny vůbec dostat. "Provozovatel je nejprve nechtěl vpustit dovnitř. Rozmyslel si to až poté, co inspektoři zavolali na pomoc policii," uvedla Šmídová.
Po kontrole inspektoři zjistili, že v prostorách pekárny je celkový nepořádek. "Na parapetech se usazovala špína, podlaha i stěny byly znečištěné, na některých místech se odlupoval strop nebo byl plesnivý," sdělila Šmídová.
Pekárna vyráběla i přesto, že již delší dobu byla mimo provoz prosévačka mouky, pomocí níž se odstraňují hrubé nečistoty.
S majitelem pekárny bude za hrubé narušení povinností zahájeno správní řízení. Bylo mu také uloženo, aby veškeré nedostatky neprodleně odstranil.
Podle SZPI se podobným stavem ve výrobních podnicích setkávají inspektoři velmi zřídka, obecně jsou hygienické požadavky na dobré úrovni.