Praha – Pivo destruuje vnitřnosti a přispívá také k vysokému výskytu obezity. S tímto tvrzením přišli tento týden brněnští vědci. Podle obezitologa Martina Matoulka, který působí na 3. interní klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a současně je předsedou České společnosti tělovýchovného lékařství, je toto tvrzení příliš zjednodušené a pivo rozhodně není jasným a jediným viníkem obezity u Čechů.
"Češi nyní pijí méně piva než před dvaceti lety, výskyt lidí s obezitou a nadváhou ale za tuto dobu významně stoupl," vyvrací hned na úvod přímou souvislost mezi obezitou a oblíbeným zlatavým mokem. Problém s pivem a s ním spojenou obezitou lékař navíc nevidí pouze v samotném nápoji. "Problém spíš je, že pivo lidé často kombinují s tučným a nezdravým jídlem," říká.
Teorii, že za tloušťku může především pivo, vyvrací podle něj i fakt, že často jsou obézní i lidé, kteří ho nepijí. "V ordinaci mám i hodně žen, které jsou obézní a přitom pivo nikdy nepily," upřesňuje lékař, který v oboru působí dvě desítky let.
Pivo samo o sobě ale je velmi kalorické a na jeho konzumaci by si lidé, kteří se chtějí nějakých kilogramů zbavit, měli rozhodně dávat pozor. "Se dvěma nebo třemi pivy denně se dá hubnout dost těžko," upozorňuje Matoulek. Velmi důležitý je v tomto ohledu především pohyb. "Pokud si po sportu dá někdo pivo, z hlediska obezity mu to nijak zásadně neublíží," dodává s tím, že po zvýšené fyzické aktivitě ale může být reakce na alkohol jiná než za normálních okolností a lidé by měli být opatrní při jeho konzumaci.
Pivo tedy samozřejmě za obezitou zčásti také stojí, hlavní příčina je ale podle obezitologa přeci jenom jinde. "Svádět obezitu jen na pivo a považovat ho za největší nešvar Čechů je příliš zjednodušené. Za posledních patnáct let jsme omezili dramaticky pohybovou aktivitu, což možná bude hlavní příčina vzestupu hmotnosti," říká Matoulek.
Češi drží v konzumaci piva světové prvenství už řadu let. Podle nejnovější studie, kterou provedli odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, je to největší nešvar v českém stravování. Odborníci porovnali údaje o stravě a nejčastějších onemocněních ve 42 zemích. Výsledek je k dispozici na webu časopisu Food and Nutrition Research.