Za kulisy událostí - Než se americký West ve státu Texas zapsal na titulní strany novin tragickou nehodou v místní továrně na hnojiva, kde při explozi zemřelo 14 lidí a dalších 200 utrpělo zranění, skloňovalo se jméno městečka hlavně v souvislosti s koláči.
Čeští emigranti si z původní vlasti přinesli recepturu, která získala v USA věhlas. A to až takový, že autoři průvodců nabádají výletníky, aby využili sjezd 353 ze státní silnice I-35 a nezapomněli se ve Westu na koláč zastavit. „Pekárna Little Czech Bakery vám poskytne naprosté kulinářské uspokojení,“ napsal třeba časopis Mother Jones.
A lidé se - třeba na síti Yelp - předhánějí v tom, jaké (vyslovuj: "koh-law-chee") ochutnat.
„Zastavuji se tu pravidelně, čerstvé pečivo mají v místních pekárnách ve dne v noci. Moje oblíbené jsou s papričkami,“ svěřil se například Daniel H. „Kolaches jsou teplé, načechrané, s velkými šťavnatými kousky klobásy a lepkavým sýrem tryskajícím z jednoho konce. A používají opravdové jalapeňos. Ještě vás upozorní, že to bude vážně pálit.“
Čtete správně, na menu se podávají koláče s uzenkou, sýrem, kečupem, pizza-náplní... Ale samozřejmě i sladké - s ovocem, čokoládou, tvarohem či mákem. Kus za 99 centrů, šest koláčů za 5,85 USD, tucet za 10,89.
Výrobu „kolaches“ exploze nezastavila. Mohli jste si o nich číst, jak je pekaři nosí záchranářům či lidem z Červeného kříže.
Vypátrali jsme pro vás recept na pravý texaský koláč plněný broskvemi od Denise Mazalové, pekařky a kuchařky z restaurace Chaloupka.
...
Perfektní český koláč z Texasu: Broskvový
Složení těsta:
1 šálek + 2 lžíce teplého mléka
2 balíčky suchého droždí
1 čajová lžička cukru pro správné kynutí kvasinek
3 ¾ hrnku proseté mouky
6 polévkových lžic prosetého cukru
¼ čajové lžičky soli
3 žloutky
7 polévkových lžic rozpuštěného (nesoleného) másla
Kůra z ½ citronu
Rozšlehané vejce na potření
Rozpuštěné máslo na potření hotových „kolaches“
Náplň:
Zkombinujte tvaroh, žloutek, cukr a citronovou kůrou.
7 broskví, každá nakrájená na 8 malých dílků
Postup:
Mléko ohřejte na zhruba 45 stupňů Celsia. Přidejte droždí a lžičku cukru. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Pak nechte kvasit, zhruba 10 minut, dokud povrch není „pěnivý“.
Mezitím smíchejte 3 ¾ šálku mouky, 6 lžic cukru a soli. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Následně droždí. Směs promíchejte na nejnižší rychlost tak, aby se všechny ingredience promísily (zhruba minutu).
Zvyšte rychlost a míchejte, dokud těsto není hladké a lepkavé.
Vyjměte těsto a nechte kynout, povrch posypte moukou a překryjte utěrkou či fólií.
Jakmile těsto nakyne zhruba do dvojnásobného objemu (za hodinu až dvě), rozdělte je na dvě poloviny a vypracujete dva dlouhé válce. Každý válec rozdělte do osmi stejných kusů a vytvořte z nich stejné kuličky. (Nedělejte je příliš velké, roztáhnou se.)
Kuličky rozplácněte dlaní a nechte je na teplém místě 15 minut odpočívat.
Poté do každého koláče udělejte důlek na náplň.
Okraje potřete vajíčkem. Do důlku dejte náplň a na ni poklaďte broskve.
Nechte dalších 15 až 20 minut odpočívat, mezitím si zahřejte troubu na 180 stupňů.
Pečeme na prostředním roštu 20 až 30 minut.
Před vytažením z trouby potřete okraje koláčů máslem.
...
Pozn. red.: Insider má za to, že je potřeba se čtenářům přiznat: Nikdo z redakce recept v praxi nevyzkoušel.