Omáčky a marinády
Skvělou chuť a vůni grilovaným pokrmům dodávají také různé omáčky a marinády. Kromě toho se potraviny nasáknou tekutinou a při pečení se méně vysušují.
Octová marináda obsahuje víno, ocet, hořčici nebo citronovou šťávu k zjemnění jídla.
Olej a pastovité marinády se roztírají po povrchu, aby vytvořily kořeněný ochranný obal, který brání vytékání šťávy. Doplňují se kořením jako je pepř, paprika, kajenský pepř atd.
Na rozdíl od omáček barbecue neobsahují omáčky a marinády cukr, takže se během delšího grilování nemohou pálit.
Recept na základní omáčku k potírání můžeme libovolně pozměnit podle vlastní chuti.
Mezi další možné přísady patří pivo, víno, whisky, bylinky, česnek....
Základní omáčka k potírání (maso, drůbež):
2 dl octa,
1 lžíce hrubé soli,
1 lžíce černého mletého pepře,
1 lžička mleté pálivé papriky,
1 malá cibule (plátky),
1 paprička pálivá.
Másla a přílohové omáčky
Vhodným doplňkem grilovaných jídel je máslo ochucené různými bylinkami a kořením. Jedno nebo dvě kolečka másla se jednoduše přiloží na povrch na maso, rybu či zeleninu právě sundaných z grilu a nechá se rozpustit.
Ochucená másla se dají připravit před grilováním dopředu a skladovat v lednici (až týden) či je zamrazit.
A naše tipy?
Hořčicové máslo s rozmarýnem, máslo s olivami a šalvějí, máslo se sušenými rajčaty a bazalkou
Při přípravě omáček můžeme uplatnit snad největší fantazii. Jsou vhodným doplňkem ke grilované zelenině, masům či plodům moře (podávají se jako samostatná příloha, nepoužívají se k potírání ani na nanášení v silné vrstvě).
Nejrychlejší a nejsnadnější omáčkou ze všech je prostá citronová šťáva!
Naše tipy:
francouzské omáčky obsahují majonézu a bílé víno,
sýrové modrý sýr gorgonzolu (nivu) a zakysanou smetanu,
křenové šlehačku a bylinky,
asijské arašídy a chilli papričky.
Velmi oblíbené jsou jihoamerické či španělské salsy verde, z opečených rajčátek a paprik či z manga,
indické čatní (koriandrové).