Už vás omrzelo víkendové grilování masa, připadá vám již poněkud nudné? Zkuste překvapit rodinu a přátele grilovaným ovocem a zeleninou.
Na grilu se dá připravit téměř cokoliv. Grilované ovoce a zelenina však nejsou v našich zemích až tak obvyklé. Spojte příjemné s užitečným a obohaťte chuť ovoce o vůni dřevěného uhlí.
Můžeme grilovat jakékoliv ovoce, které nám chutná. Vhodná marináda zvýrazní jeho chuť.
Grilované ovoce
Základní surovinou pro marinádu ovoce je med. Další přísady už záleží na vaší chuti. Může to být alkohol, citrónová šťáva, koření i bylinky. Zkuste trochu experimentovat a kromě obvyklého hřebíčku, skořice nebo vanilky vyzkoušejte například česnek, bílý pepř, sójovou omáčku, mletou papriku. Budete mile překvapeni.
Dobře omyté, na kousky nakrájené ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány, ananas, naložíme asi na půl hodiny do marinády. Poté kousky marinovaného, nebo samotného ovoce položíme na olejem potřený rošt a na mírném plameni grilujeme, dokud povrch nezíská nazlátlou kůrku.
Vhodnou teplotu uhlí na grilování ovoce poznáte, pokud podržíte ruku ve výšce cca 12 až 13 cm nad ohništěm a udržíte ji tam 6 až 7 vteřin, je teplota pro grilování ovoce ideální.
Grilovaná zelenina
Tato teplota je vhodná také pro grilování zeleniny. Grilujeme hlavně cukety, papriku, rajčata, lilky, vhodné jsou i patisony, celer, brambory, fazolové nebo hráškové lusky či kedlubny.
Do marinády používáme olivový olej, česnek, citrónovou šťávu, kečup, sójovou omáčku, med, balsamikový ocet, hořčici, čerstvé bylinky. I zeleninu, stejně jako ovoce můžete grilovat bez jakéhokoliv ochucení. Teplé grilované ovoce a zeleninu potom podáváme s různými studenými jogurtovými omáčkami nebo dipy.
Marinujte třeba ovoce naslano a zeleninu nasladko. Podávejte je pak společně na jednom talíři. Uvidíte, že vaše netradiční grilování přátelé a rodina ocení.
Více informací se dozvíte na specializovaném webu GURMAN