Jahody obsahují rovněž vitamin a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi. Třísloviny v jahodách vážou jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech.
Bohatost kyseliny listové zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk a draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Velmi prospěšné jsou třísloviny jahod, které působí protizánětlivě a ve střevech na sebe vážou těžké jedovaté kovy.Jahody se také pyšní vysokým obsahem manganu, stopového prvku, který doslova hýbe naším metabolismem. Například se podílí na tvorbě kostí a krve, vyživuje nervy i mozek, vlasy a kůži zásobí barevným pigmentem, podporuje libido.
Vynikající afrodiziakum
Jahody jsou známé také tím, že dokáží probouzet vášeň. Proto nikdo neudělá chybu, když je v očekávání romantického bude mít pěkně po ruce. Velmi účinné jsou zejména ve spojení s čokoládou. Stačí proto připravit jahodové fondue. Čokoládu rozehřejeme v nádobce na fondue a jahody do ní postupně namáčíme. Přidat nemůžeme i do sklenky se šampaňským. Alkohol jejich účinky totiž ještě zvyšuje.
Očistná jahodová kúra
V období hlavní jahodové sezony je ideální dopřát si jahodovou očistnou kúru. Po dobu 3 až 5 dnů při ní jíme 350 g jahod denně. Přidat si k tomu můžeme i jiné ovoce, ale nic víc. Kúra skvěle pročistí celý náš organizmus a dodá nám velké množství nové energie.
Jahodová kosmetika
Jahody jsou rovněž skvělým pomocníkem v kosmetice.Vitaminy a ovocné kyseliny v nich obsažené mají na pokožku zklidňující a vyhlazující účinky. Nejúčinnější jsou masky.
Maska s máslem
Jahodovou masku připravíme rozmačkáním několika jahod a jejich smícháním s trochou másla. Masku naneseme na obličej a necháme 15 minut působit,. Poté smyjeme vlažnou vodou.
Medová jahodová maska
Čerstvé jahody jemně rozdrtíme a přidáme lžičku med a 2 lžičky tvarohu. Naneseme na obličej a dekolt a necháme působit 20 minut. Poté opláchneme studnou vodou.
Zapečené jahody
Potřebujme: 750 g jahod, 75 g moučkového cukru, 1/4 l suchého bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, vanilkovou dřeň z 1 lusku,
50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 žloutky + 2 bílky, 2 lžíce sekaných mandlí, 1 vanilkový cukr, 6 lžic pomerančového likéru
- Jahody omyjeme a osušíme. Cukr, víno, citronovu šťávu a vanilkovou dřeň smícháme, přidáme jahody, promícháme a na 30 minut dáme vychladit. Poté plochou formu vymastíme máslem a vysypeme cukrem. Jahodovu směs dáme do cedníku okapat, šťávu zachytíme.
- Do rozpustěného másla vmícháme mouku, žlutou jíšku rozředíme šťávou z jahod, necháme přejít varem a přendáme do jiné nádoby. Jahody nasypeme do formy. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do teplé bešamelové omáčky po jednom vmícháme nejprve žloutky, pak sníh.
- Krémem zalijeme jahody, posypeme je mandlemi a vanilkovým cukrem. Formu vložíme do trouby a pečeme dorůžova.
Tvarohový krém s jahodami
Potřebujme: 250g měkkého tvarohu, 1/8l mléka, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 žloutek, cukr dle chuti, 1/2kg jahod
- Nejprve si připravíme hustou pudinkovou kaši z poloviny balíčku pudinku a mléka. Odstavíme vmícháme žloutek a cukr.
- Tvaroh dáme do větší misky a po lžících zašleháme studený pudink. Dobře vyšlehaný krém má vzhled šlehané smetany.
- Do pohárků, na misky nebo řez piškotu dáme vrstvu krému, proložíme jahodami a povrch nastříkáme tvarohovým krémem. Podáváme s piškoty nebo sušenkami.