Grilování na balkoně může být nebezpečné!

21. 6. 2007 8:20
Toužíte po domku se zahradou hlavně proto, abyste zde mohli po večerech vysedávat a dopřávat si grilovaný steak a studené pivo? Stejné labužnické dýchánky si můžete dopřát i na panelákovém balkoně! Stačí si jen vybrat ten správný gril.
Foto: Jaroslav Jiřička

Chcete grilovat na terase nebo v kuchyni?

Stačí sáhnout po elektrickém grilu. Na rozdíl od těch na dřevěné uhlí nebude ohrožovat okolí kouřem. Oproti plynovým zde nehrozí nebezpečí výbuchu či jiné nehody při špatném zacházení.

U elektrických grilů kladete potraviny na plát z litiny, kamene či jiného nepřilnavého materiálu. Může je nahradit i kovový rošt. Některé výrobky doplňuje kovová vana, do které se lije voda. Oceníte to především při přípravě masa. Při odpařování vody se maso méně vysušuje, než když byste ho připravovali "na sucho".

Jiné typy jsou kolem dokola lemované kanálkem do něj odtéká přebytečný tuk, který se uvolňuje z potravin. Pokrm je tak mnohem dietnější a zdravější, než když by celou dobu "plaval" na omastku. Maso, ryby, zeleninu či ovoce připravované na elektrickém grilu si můžete dopřávat prakticky denně. Patří totiž k nejzdravějším.

Dokonce i odborníci varující před opékáním masa na ohni elektrické grily akceptují.

Důvody jsou dva: U elektřiny si můžete snadno regulovat teplotu. Proto zde syrové maso dokonale propečete a zničíte všechny choroboplodné zárodky. Například ke zahubení salmonely dochází až při teplotách nad 70 °C. A to není při grilování na ohni zaručené.

Při grilování na elektřině také nevznikají karcinogenní látky. Elektrické grily se prodávají buď s nožičkami, většina z nich se klade na stůl. Cena začíná zhruba na pěti stech korunách.

To jsou však plechové výrobky, které při dlouhém stání venku mohou začít korodovat. Ty kvalitní stojí zhruba od tisíc korun více. Většina grilů je už konstruována tak, že snadno vyndáte topnou spirálu a termostat. Zbytek můžete mýt v myčce nádobí.

Foto: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy