Zemkova Z-group vyrobila méně oceli, tržby stagnují

ČTK ČTK
2. 9. 2013 13:28
Z-group Steel Holding je čtvrtou největší ocelářskou skupinou v ČR
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Veselí nad Moravou - Tržby ocelářské skupiny Z-group Steel Holding loni stagnovaly na úrovni tří miliard korun. Skupině podnikatele Zdeňka Zemka klesla výroba o 12 procent na 174 tisíc tun oceli.

Skupina v tiskové zprávě uvedla, že větší propady zakázek způsobené poklesem průmyslové výroby a světovou ekonomickou recesí zaznamenávají ocelářské a železárenské podniky, které dodávají komponenty i pro stagnující automobilový a stavební průmysl, po celém světě.

Skupina Z-group, která provozuje ocelářské a železárenské závody v Hrádku, ve Veselí nad Moravou a v Chomutově, se orientuje na výrobky s vyšší přidanou hodnotou, které levné ocelárny v Číně, Indii nebo Pákistánu nevyrábí.

"V ocelárnách jsme se díky celosvětové krizi v letech 2009-2010, která stále přetrvává, propadli až na 45 procent, ale snažíme se přežít a udržet zaměstnanost. Investujeme nejen z vlastních prostředků, ale i na úvěr, snažíme se vyrábět složitější produkty," uvedl Zdeněk Zemek.

Z-group Steel Holding je čtvrtou největší ocelářskou skupinou v ČR. Skupina má výrobní hutnické a železářské závody v Hrádku u Rokycan, ve Veselí nad Moravou a v Chomutově. Více než tři čtvrtiny produkce, která nachází uplatnění například v dopravě ropy, plynu, vody, v systémech klasických i jaderných elektráren, ve strojírenství, stavebnictví nebo v nábytkářském průmyslu, putuje na zahraniční trhy, z toho většinou do zemí EU.

Holding, jehož podniky mají tradici sahající až do roku 1870, má obchodní partnery po celém světě. Aktuálně zaměstnává zhruba 1000 lidí. V současnosti dodává do více než 40 zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy