Zástupci firem: Korupce znamená překážku v podnikání

Tereza Holanová Tereza Holanová, Michal Růžička, CSR Fórum
17. 12. 2011 11:45
Anketa s představiteli českých firem o tom, jak vnímají korupci a jak se jí snaží ve své firmě zabránit
Koruna. Ilustrační foto
Koruna. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Korupce v podnikání je jako rakovina a znamená významnou překážku hospodářské soutěže. Podobný postoj zaujímají všichni představitelé firem v Česku, které jsme oslovili v anketě, jaký vliv má korupce na činnost podniku a jak se s ní jednotlivé společnosti snaží bojovat.

Vnímá vaše společnost korupci v České republice jako výraznou překážku podnikání?

Pavel Pilát, Metrostav (generální ředitel): Rostoucí míra korupce by se v budoucnu mohla
stát významnou překážkou podnikání.

Libor Malý, LMC (majitel a ředitel): Ano. Korupce je jako rakovina - odebírá potřebné zdroje systému a vytváří zbytečné a škodlivé útvary. Myslím, že už se začíná rozehrávat „třídní" boj těch, kteří z korupce dobře žijí, a těch, kterým se už z toho začíná zvedat žaludek. Pokud vyhrají ti první, je s touto zemí a potažmo dlouhodobě s celou naší civilizací amen.

Jan Žůrek, KPMG Česká republika (řídící partner): Korupce a korupční jednání ve všech svých - v českém prostředí velice variabilních -  formách představuje jednu z nejvýraznějších brzd zdravé hospodářské soutěže. Zároveň je bohužel zapotřebí říci, že korupce dnes již není jen ryze morálním a etickým problémem. Pro řadu firem totiž podnikání bez korupce začíná znamenat určitou konkurenční nevýhodu. Jako by se korupce v českém podnikatelském prostředí stávala normou, se kterou je potřeba počítat dokonce v rámci firemních strategií, a to zcela určitě není v pořádku.

Jan Spáčil, Ambruz & Dark, advokáti (společník): Korupce je v České republice určitě výraznou překážkou podnikání. Přestože je často spojována pouze s veřejnou sférou, z našich zkušeností víme, že problém existuje ve velice významném měřítku i ve sféře soukromé. Bylo by naivní myslet si, že pokud se u nás ve velkém profituje z korupčního jednání ve sféře veřejné, sféra soukromá zůstane nedotčena. Převážně v období ekonomické krize, kdy v některých oblastech pokračovaly pouze investice veřejného sektoru, jsme viděli, že se lépe „podniká" těm, kteří jsou „napojeni" na veřejnou sféru. Problém korupce veřejné sféry přitom podle našeho názoru nijak zásadně nevyřeší ani stovky nových zákonů. Řada zákonných prostředků zde už dnes existuje, problém je však v jejich účinném prosazování ze strany policie a státního zastupitelství. Pokud se v této oblasti něco zásadního nezmění, nečekáme bohužel žádnou zásadní změnu ve stavu korupce v České republice.
V soukromé sféře firmám doporučujeme zavést účinná firemní protikorupční opatření a strategie. To znamená nejen zavedení formálních etických kodexů či pravidel, ale reálných systémů a kontrol, které znemožní či ztíží korupční jednání jednotlivců, reálné vnitřní kontroly smluvních vztahů, tak aby byly uzavírány transparentně a efektivně, apod. Takový cíl klade samozřejmě nároky na vedení a vlastníky společností. Pokud tito budou jednat v rozporu s hlásanou strategií, nelze její dodržování očekávat ani od ostatních.

Petra Mašínová, NWR (ředitelka korporátní komunikace): Samozřejmě a velmi. Korupce nejen že odčerpává prostředky a vede tím k neefektivnímu chování při podnikání, ale především představuje velmi nebezpečný precedens do budoucna, který k podobnému jednání dále „motivuje". Pro byznys, a nejen pro něj, je ale korupce především problémem celospolečenského úpadku morálky a ztráty vnímání skutečných hodnot. Míra etického chování při podnikání pouze reflektuje stav společnosti ať u jednotlivců nebo v soukromé, státní či politické sféře.

Eduard Palíšek, Siemens Česká republika (generální ředitel): Míra korupce v České republice se dle hodnocení nevládních organizací nelepší. Spolu s nízkou transparentností státního i soukromého sektoru jednoznačně brzdí tempo rozvoje naší ekonomiky. Jedním z řešení je právě zvýšení transparentního prostředí. Například profesor Robert Klitgaard, americký odborník na boj s korupcí, spočítal, že pouhé transparentní a tím hospodárné vynakládání veřejných prostředků by pomohlo zvýšit hrubý domácí produkt České republiky až o polovinu. Netransparentní zakázky naopak vedou k výběru nevhodných a finančně nákladných řešení. Veřejnost tak ztrácí finanční prostředky, které by se daly použít na rozvoj vědy a výzkumu nebo vložit do podpory školství, zdravotnictví či budování infrastruktury. Tedy prostředky, jež přímo ovlivňují konkurenceschopnost naší země. Prostor pro korupci také výrazně omezují jednoznačné a srozumitelné zákony, funkční a nezávislá justice, policie a profesionální média.

Vladimír Kosek, Johnson & Johnson (Health Care Compliance Office Czech Republic, Slovakia, Romania): Společnost Johnson & Johnson se pohybuje v oblasti zdravotnictví. O korupci ve zdravotnictví toho bylo napsáno již mnoho. Naše společnost vnímá jistý posun k lepšímu u zavedených mezinárodních korporací s vlastními protikorupčními pravidly a u členských firem asociace Czechmed, které se přihlásily k etickému kodexu této asociace. Korupce je patrná zejména u lokálních „garážových" firem, které se snaží proniknout na trh zdravotnických prostředků nízkou kvalitou, nízkou cenou a různými nestandardními aktivitami.

Monika Horníková, GlaxoSmithKline (generální ředitelka): Korupce bývá v posledních letech vnímána širokou veřejností v České republice jako společensky citlivé téma, které se dotýká řady průmyslových oborů. Farmaceutický průmysl není v tomto ohledu výjimkou. Je však třeba podotknout, že situace v tomto odvětví se za posledních několik let významně mění. Je kladen stále větší důraz na dodržování transparentních mechanismů a zvyšování etických standardů ve vztazích všech klíčových skupin, které v oblasti zdravotnictví působí.  Transparentnost je cestou, která bude společným jmenovatelem řešení.

Má vaše firma vypracovanou vlastní protikorupční strategii? Pokud ano, v čem spočívá?

Pavel Pilát, Metrostav (generální ředitel): Ano. Při nástupu absolvuje každý pracovník vstupní školení, jehož nedílnou součástí je poučení o etickém jednání, a dostává organizačně řídící normu „Naše firemní kultura", jejímž prostřednictvím se seznamuje s Kodexem Metrostavu a.s. Jednou ze základních hodnot zdůrazněných v tomto dokumentu je povinnost zaměstnance jednat v souladu s etickými normami, odpovědně a včas plnit povinnosti a dodržovat pracovní a občanskou kázeň. Legislativa a v jejím rámci i boj proti korupci jsou též pravidelnou součástí každoroční Technickoekonomické konference a následných Právnických dnů pro vybrané pracovníky naší společnosti.

Libor Malý, LMC (majitel a ředitel): Ano. Nezaplatíš, nezaplatíš, nezaplatíš. To je naše jednoduchá strategie.

Jan Žůrek, KPMG Česká republika (řídící partner): KPMG Česká republika ve svém podnikání vychází zejména z etického kodexu definovaného na mezinárodní úrovni celé sítě KPMG. Vedle toho jsme pak jedním ze zakládajících členů Koalice pro transparentní podnikání v České republice. Nejen prostřednictvím této instituce, ale zejména v rámci každodenních obchodních jednání a rozhodnutí každého jednoho zaměstnance KPMG v České republice se snažíme co nejvíce přispět ke kultivaci českého podnikatelského prostředí a ostře se vymezit proti jakémukoli typu nesoutěžních praktik.

Jan Spáčil, Ambruz & Dark, advokáti (společník): Máme zaveden důkladný systém řízení rizik, včetně rizika korupce, chováme se důsledně v souladu s advokátními předpisy a etickými pravidly. Například naše smluvní vztahy, především klientské, jsou předem velice detailně prověřovány dle mezinárodních standardů. Dovolím si tvrdit, že si nedovedu představit o moc přísnější pravidla a kontroly, než jsou ty naše.

Petra Mašínová, NWR (ředitelka korporátní komunikace): OKD je součástí skupiny NWR, která je inkorporována ve Velké Británii a kotována na burzách v Londýně, Praze a Varšavě. Na NWR se tedy plně aplikují kromě jiného i britské zákony včetně Bribery Act, jehož specifikem je, že se vztahuje také na všechny dceřiné firmy registrované mimo Velkou Británii. V naší společnosti jsou přijata velmi přísná protikorupční opatření. Konkrétně jsou opatření proti korupci obsažena jak v našem etickém kodexu, tak v dokumentech týkajících se odběratelů, dodavatelů, atd.  Momentálně je v přípravě dokument s názvem "Business Integrity Policy". V celé skupině NWR probíhají pravidelná školení pro zaměstnance v oblasti korupce a jejích případných dopadů na viníky.

Eduard Palíšek, Siemens Česká republika (generální ředitel): Transparentní a etické podnikání je nedílnou součástí kultury Siemens po celém světě. Dodržování etických hodnot v podnikání vyžadujeme nejen po nás samých, ale vyzýváme k tomu i své obchodní partnery. Všichni naši manažeři i řadoví zaměstnanci jsou povinni dodržovat přísné firemní zásady etického podnikání, a to jak uvnitř firmy, tak i ve vztahu k obchodním partnerům a zákazníkům. Nad dodržováním těchto zásad bdí oddělení etického podnikání. Jsme přesvědčení, že lze nastavit podmínky a celý systém tak, aby prostor pro korupční jednání byl omezen na minimum a v případě zárodku bylo takové jednání včas odhaleno.

Vladimír Kosek, Johnson & Johnson (Health Care Compliance Office Czech Republic, Slovakia, Romania): Společnost Johnson & Johnson má propracovanou protikorupční strategii. Veškeré transakce, kde dochází k nákupu služeb u zdravotnických profesionálů, od zdravotnických zařízení, pozvání vybraného lékaře nebo sestry na vzdělávací akci apod. musí schválit oddělení nezávislé na prodejní části organizace. Toto oddělení dle přísných pravidel Health Care Compliance schvaluje takovéto akce. Jakékoli porušení pravidel (či pokus o porušení) je zaznamenáváno a řešeno s příslušným zaměstnancem. Dalším kontrolním mechanismem jsou pravidelné audity nezávislou institucí ze zahraničí.

Monika Horníková, GlaxoSmithKline (generální ředitelka): Dodržování přísných etických zásad považujeme za nedílnou součást našeho podnikání a jakékoliv přestupky vůči neetickému chování netolerujeme. Pravidla naší spolupráce se zdravotnickými odborníky, obchodními partnery či neziskovým sektorem vycházejí z Etického kodexu GSK. Jeho principy jdou v řadě oblastí nad rámec současné české legislativy a jeho dodržování je povinné pro všechny naše zaměstnance. Ti musí každoročně prokazovat formou e-learningových kurzů znalost tohoto kodexu a absolvovat certifikaci. Víme, že kultivovat české zdravotnictví není možné bez systematických kroků a dlouhodobých aktivit. Jsme jednou z prvních společností, která v České republice výrazně omezila poskytování vzorků lékařů. Otevřeně informujeme na webových stránkách společnosti o své spolupráci s pacientskými organizacemi, jejichž projekty dlouhodobě podporujeme. Na našich stránkách je rovněž dostupný přehled všech probíhajících klinických studií.
Jsme členskou společností Asociace inovativního farmaceutického průmyslu, která sdružuje výrobce s vlastním výzkumem a vývojem léčiv a mezi jejíž priority patří i upevňování etických standardů na českém farmaceutickém trhu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy