Zámečníka v čele dozorčí rady Lesů ČR vystřídal Vašíček

ČTK ČTK
21. 10. 2014 7:10
Do dozorčí rady minulý týden přibyli i dva noví členové, na návrh hnutí ANO Tomáš Vrba a na návrh ČSSD Petr Moravec.
Miroslav Zámečník.
Miroslav Zámečník. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ekonoma Miroslava Zámečníka v čele dozorčí rady státního podniku Lesy ČR vystřídal ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. Zámečník už není ani řadovým členem rady, uvedla úterní Mladá fronta Dnes. Do rady podle ní minulý týden přibyli i dva noví členové, na návrh hnutí ANO Tomáš Vrba a na návrh ČSSD Petr Moravec.

"Pan ministr (zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL) tyto návrhy respektoval v momentě, kdy uvedení lidé prošli sítem personálního výboru při Úřadu vlády," cituje deník mluvčího ministerstva zemědělství Hynka Jordána. Vašíčka podle listu do rady dosadil loni v prosinci tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman.

Moravec dnes podle MF Dnes působí jako vedoucí lesní výroby Lesů ČR. Vrbovo jméno však údajně budí u části lesníků rozpaky. V minulosti totiž pracoval i ve zkrachovalé společnosti Less & Forest, která se s Lesy ČR neúspěšně soudila o 4,2 miliardy korun.

Státnímu podniku naopak po bankrotu firmy Less & Forest zůstala pohledávka ve výši 1,3 miliardy. Vrba listu řekl, že podle něj žádný střet zájmů v jeho nové pozici nehrozí.

Státní podnik LČR obhospodařuje asi 1,3 milionu hektarů lesů, což je zhruba polovina lesů v ČR. Lesy ČR v prvním pololetí meziročně zvýšily hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,911 miliardy korun z předchozích 2,942 miliardy korun. Pro celý letošní rok Lesy ČR čekají růst hrubého zisku z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy