V EU se loni postavil rekordní počet větrných elektráren, produkují 19 procent elektřiny

ČTK ČTK
13. 1. 2024 9:08
V EU se loni postavil rekordní počet větrných elektráren, produkují 19 procent elektřiny

Nové instalace větrných elektráren v Evropské unii byly v loňském roce rekordní. Země EU postavily a připojily do sítě nové větrné elektrárny o celkové kapacitě 17 gigawattů. Ani to ale stále nestačí k dosažení cíle v oblasti obnovitelné energie, uvedla s odvoláním na údaje z odvětví agentura Reuters.

Údaje ukazují, že transformace energetiky v Evropě nabírá na obrátkách. Aby však byl splněn cíl EU v oblasti obnovitelné energie do roku 2030, bylo by potřeba ročně přidat větrné elektrárny o výkonu nejméně 37 gigawattů.

Na pevnině se loni postavily a připojily do sítě elektrárny o kapacitě 14 gigawattů. Na moři to pak byly elektrárny o kapacitě tři gigawatty. V roce 2022 byly nově připojené elektrárny o kapacitě 16 gigawattů, vyplývá z údajů svazu WindEurope.

Evropský sektor větrné energie se v posledních letech potýkal s problémy kvůli více faktorům, jako je vysoká inflace, zvýšená konkurence a překážky při získávání povolení na projekty. Nyní se však situace zlepšuje, řekl agentuře Reuters generální ředitel WindEurope Giles Dickson. Upozornil přitom na nová unijní pravidla pro zkrácení čekací doby na povolení.

Podle analýzy Fraunhoferova institutu měly větrné elektrárny loni na celkové výrobě elektřině v EU podíl 19 procent. Elektřina ze všech obnovitelných zdrojů pak měla na produkci elektřiny v EU podíl 44 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy