Unipetrol kupuje od Shellu podíl v České rafinérské

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 11. 2013 12:53
Unipetrol tak zvyšuje svůj majoritní podíl, za 16 % zaplatí půl miliardy.
Rafinerie Kralupy
Rafinerie Kralupy | Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemická skupina Unipetrol zvyšuje majoritní podíl, který drží v České rafinérské.

K současným 51,22 procenta přidá 16,33 procenta, která koupí od společnosti Shell Overseas Investments. Cena transakce, která by měla být dokončena začátkem roku 2014, byla dohodnuta na 27,2 milionu dolarů, tedy v přepočtu 520 milionů korun.

“Unipetrolu transakce přináší kvalifikovanou většinu 67,5 % hlasů v České rafinérské, která umožní výrazné zlepšení provozního řízení společnosti a přinese úspory provozních nákladů. Akvizice podílu společnosti Shell zároveň zvyšuje bezpečnost dodávek vstupních surovin pro rozvoj petrochemického segmentu,” řekl Marek Świtajewski, generální ředitel společnosti Unipetrol.

Skupina Shell se nyní po celém světě zaměřuje na redukci rafinérských kapacit. Nedávno například prodala rafinerie ve Velké Británii a v Německu. Firma se chce soustředit jen na ty oblasti podnikání, ve kterých může být nejvíce konkurenceschopná. V Česku si například nadále drží rozsáhlou síť čerpacích stanic.

Česká rafinérská provozuje rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, v současnosti jediné dvě české rafinérie v provozu, s celkovou konverzní kapacitou 8,7 milionu tun ropy za rok.

Unipetrol je od roku 2005 součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. V ČR zaměstnává 3700 lidí.

Za tři čtvrtletí letošního roku vykázal konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 milionu korun. Tržby firmy se meziročně snížily o osm procent na 74,3 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy