Tvrdší zákon pro kampeličky bude platit, Senát neuspěl

ČTK ČTK
9. 12. 2014 20:29
Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu, který chtěl zmírnit nebo odložit omezení a přísnější podmínky pro podnikání družstevních záložen, jež zavádí novela zákona.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Sněmovna dnes opakovaně schválila novelu zákona, která zavádí omezení a přísnější podmínky pro podnikání družstevních záložen.

Poslanci odmítli pozměňovací návrhy Senátu, který chtěl některá omezení zmírnit nebo odložit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale se senátními návrhy vyslovil zásadní nesouhlas. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Senát navrhl snížit omezení roční bilanční sumy družstevních záložen z vládou navrhovaných pěti miliard na čtyři miliardy korun. Senátoři také navrhli odložit účinnost ustanovení, podle něhož by se na členský podíl v záložnách ve výši deseti procent vkladu nevztahovalo pojištění.

Sněmovna místo toho schválila novelu ve verzi, v jaké ji už dříve přijala. Cílem novely je zpřísnit podmínky pro podnikání družstevních záložen. Kromě omezení roční bilanční sumy zavede zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek a omezí výše úvěrů poskytovaných záložnami na 30 milionů korun od roku 2018. Už od příštího roku záložny nebudou smět poskytovat své služby a produkty osobám, které nejsou jejich členy.

Vláda chce novelou podpořit dlouhodobou udržitelnost sektoru družstevních záložen. Už v roce 2011 upozornila mise Mezinárodního měnového fondu na to, že průměrná velikost tuzemských kampeliček je výrazně větší a tyto instituce neplní sociální funkci.

Zavedení stropu pro bilanční sumu má být účinné od roku 2018. Pokud bilance stoupne nad pětimiliardovou hranici, bude se muset kampelička přeměnit na banku, nebo rezignovat na svůj růst.

Příspěvky záložen do Fondu pojištění vkladů by podle návrhu měly být vyšší než u bank. Záložny by tak od roku 2015 měly platit čtvrtletně 0,08 procenta z objemu pojištěných vkladů. Nyní odvádí banka i družstevní záložna čtvrtletně příspěvek 0,04 procenta z objemu pojištěných vkladů, stavební spořitelna 0,02 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy