Trhy odepisují Česko. Koruna oslabuje k euru nad 27 korun, jako za intervencí ČNB

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
21. 9. 2020 15:51
Koruna v pondělí prudce oslabila vůči oběma světovým měnám. K euru se vrátila nad 27 koruny za euro, kde byla naposledy koncem května. Aktuálně se obchoduje za 27,05 Kč/EUR, proti pátečnímu závěru je tak o 31 haléřů slabší, za poslední měsíc oslabila o korunu. K dolaru ztratila proti pátečnímu závěru už téměř padesátník a obchoduje se za 23,03 Kč/USD, kde byla před dvěma měsíci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Podle analytika Akcenty Miroslava Nováka koruně nesvědčí prohlubující se nervozita na finančních trzích a akcelerující covidová čísla v Česku i v dalších evropských zemích.

"Za aktuálním oslabením koruny nestojí výhradně prudký nárůst aktivních případů nakažených covidem-19 v Česku, ale úplně nejvíce obavy z toho, že v řadě evropských zemích budou zaváděna velmi silná restriktivní opatření na zpomalení pandemie," uvedl. Podle něj nejsou vůbec nereálné úplné "lockdowny", jako tomu bylo na jaře. Kromě Česka je alarmující stav ve Francii a Španělsku.

"Již nyní je zřejmé, že ekonomické oživení ve 3. čtvrtletí se v závěru letošního roku zastaví a bohužel mezikvartální pokles HDP ve 4. čtvrtletí nelze vůbec vyloučit - to platí, jak pro Česko, tak i pro eurozónu," uvedl Novák. V nejbližších dnech a týdnech je podle něj pravděpodobné výraznější oslabení koruny nad 27 Kč/EUR.

Koruna byla letos k euru nejsilnější v únoru, kdy se dostala na více než sedmiletý rekord. Pomáhal jí vývoj na světových trzích, ale také překvapivé zvýšení sazeb Českou národní bankou zkraje února. V polovině února se obchodovala za 24,82 Kč/EUR.

Poté začala oslabovat a 1. března, kdy se v Česku potvrdily první tři případy koronaviru, se obchodovala za 25,48 Kč/EUR. V dalších dnech postupně oslabila o více než dvě koruny a 18. března se denní minimum výrazně blížilo k hranici 28 korun za euro, kde byla koruna naposledy v lednu 2015.

V posledních týdnech koruna oslabovala ovlivněna téměř výhradně vývojem koronavirové epidemie. Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil uvedl, že koncem srpna koruna nevybočovala ve srovnání s ostatními rizikovými aktivy, přibližně od 8. září se ovšem "utrhla" a pokračovala v oslabovaní osamocena. Zhruba v té době podle něj začínalo být zřejmé, že je epidemická situace v ČR na evropské poměry mimořádně závažná.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Pondělí 21. 9. kolem 15:00
Kč/EUR 26,74 27,05
Kč/USD 22,54 23,03

Zdroj: Patria Online

 

Právě se děje

Další zprávy