Těžké propady akcií stály největší boháče světa biliony, Gates přišel o sto miliard

ČTK ČTK
10. 1. 2016 7:48
Nejbohatších 400 lidí světa ztratilo za první týden tohoto roku kvůli těžkým propadům na světových akciových burzách 194 miliard dolarů, tedy bezmála pět bilionů korun. O nejvíce peněz přišel zakladatel a šéf amerického internetového gigantu Amazon.com Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku klesla s desetiprocentním propadem akcií jeho firmy o 5,9 miliardy dolarů. A třeba nejbohatší člověk světa Bill Gates přišel tento týden o 4,5 miliardy dolarů a jeho jmění kleslo na 79,2 miliardy dolarů.
Nejbohatší člověk na světě Bill Gates.
Nejbohatší člověk na světě Bill Gates. | Foto: ČTK

New York - Nejbohatších 400 lidí světa ztratilo za první týden tohoto roku kvůli těžkým propadům na světových akciových burzách 194 miliard dolarů (4,8 bilionu korun). Vypočítala to agentura Bloomberg.

Ztráta svou hodnotou překračuje roční výkon české ekonomiky, jejíž hrubý domácí produkt v roce 2014 dosáhl 4,3 bilionu korun. Výprodej akcií v celém světě vyvolávaly od pondělka propady na čínských burzách spolu s dalším sestupem cen ropy.

Čtyři stovky nejbohatších miliardářů přišly o 4,9 procenta celkového majetku, což bylo poněkud méně, než ztratily trhy. Světové akcie měřené indexem MSCI ACWI za týden oslabily o 6,2 procenta. Hlavní indexy amerického trhu zažily nejhorší první týden roku ve své historii a nejhlubší týdenní propad od září 2011.

O nejvíce peněz přišel šéf Amazonu

Více než jednu miliardu dolarů ztratilo 47 miliardářů. Na konci týdne činilo jmění 400 nejbohatších 3,7 bilionu dolarů, což je hodnota představující zhruba roční produkci německé ekonomiky.

O nejvíce peněz přišel zakladatel a šéf amerického internetového gigantu Amazon.com Jeff Bezos. Hodnota jeho majetku klesla s desetiprocentním propadem akcií jeho firmy o 5,9 miliardy dolarů. Bezos je čtvrtým nejbohatším člověkem na světě a loni se jeho majetek zdvojnásobil na téměř 60 miliard dolarů.

Nejbohatší člověk světa Bill Gates přišel tento týden o 4,5 miliardy dolarů a jeho jmění kleslo na 79,2 miliardy dolarů. Aktuálně světový boháč číslo dvě, zakladatel španělského oděvního impéria Inditex Amancio Ortega, ztratil 3,4 miliardy a hodnota jeho majetku se snížila na 69,5 miliardy dolarů.

Jedenácti miliardářům se majetek naopak rozrostl. Mezi nimi figurovalo pět dědiců zakladatele amerického maloobchodního gigantu Wal-Mart Sama Waltona; akcie společnosti za týden posílily o zhruba čtyři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy