Zvládne Google boj na více frontách?

LP Fish
8. 8. 2011 9:00
Podle právníka Googlu se proti němu spojili jeho konkurenti, kteří prostřednictvím patentového práva brzdí možnosti inovace v IT. Problémy má i s evropskými regulačními orgány.
Foto: Reuters

Kromě stále vzrůstajícího počtu agresivního malwaru, bojuje Google a jeho operační systém Android i s dalšími nepřáteli. Právní zástupce Googlu David Drummond tvrdí, že se konkurenční firmy jako Apple, Microsoft a Oracle dohodly na společné strategii, která má zabránit Androidu, ovládajícího více než polovinu trhu s chytrými telefony.

Podle Drummonda jde o strategii potlačující soutěž a inovace na poli softwaru, vedoucí k jedinému cíli. Zvýšit cenu chytrých telefonů pro koncového spotřebitele.

Spiknutí proti Googlu?

Google v poslední době totiž prohrál souboj o řadu patentů. Poslední případem jsou práva na bezdrátová řešení zkrachovalé firmy Nortel Network Corp, které koupila za 4,5 miliardy dolarů skupina šesti firem z nichž největšími jsou právě Microsoft a Apple. Osamocený Google za balíček šesti tisíc patentů a aplikací Nortelu nabízel 900 milionů dolarů.

"Microsoft a Apple si vždycky šli po krku", píše Drummond na svém blogu, " takže když se najednou ocitnou ve společném loži, musíme se ptát, co to má znamenat". Právník Microsoftu Brad Smith však oponuje, že Google dostal nabídku být součástí úspěšného konsorcia firem už při nákupu předchozího patentového balíčku od firmy Novell. Jeho odmítnutí podle něj znamená jediné, Google by chtěl patenty vykoupit sám, aby proti ostatním konkurentům mohl používat stejnou agresivní strategii.

Trh s chytrými telefony je zatížen více než 250 000 různými patenty. Google, který je poměrně mladou firmou z nich vlastní jen minimum. Dochází tak k absurdním situacím, kdy například za každý telefon HTC s jeho operačním systémem, dostává 5 dolarů Microsoft. Microsoft tak na prodeji telefonů HTC s Androidem vydělává pětkrát víc než na prodeji telefonů s vlastním operačním systémem Windows Mobile.

Antimonopolní hrozba

Googlu však hrozí také antimonopolní úřady. Kromě Americké federální obchodní komise, jej totiž začaly vyšetřovat také evropské regulační orgány. U nich je na Google podáno celkem 9 stížností. První z nich podal Microsoft v březnu tohoto roku a obvinil v něm Google ze soustavného porušování soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Brzo se přidaly také tři další firmy z této oblasti, další stížnosti pocházejí od regulačních orgánů jednotlivých zemí.

Tlak na Google v tomto směru trochu zmírňuje prohlášení Simona Holmese, právního specialisty evropského úřadu pro HuffingtonPost. " Silná pozice Googlu znamená pouze to, že má mnoho zájmů.", řekl Holmes, "Ale není nic špatného pouze na tom, že má silnou pozici." Je však dobré si připomenout, že podobné vyšetřování před několika lety zlomilo vaz Microsoftu. Zkouší tedy bývalá jednička v IT podobnou strategií zbavit se nejvýraznější konkurence pro svou zatím nejprodělečnější akvizici - vyhledávač Bing?

Budoucnost má sociální síť

Radost tak Googlu může dělat jen pozitivní vývoj na trhu sociálních sítí. Jeho Google+ je nejrychleji rostoucí sociální sítí v historii. Na konci června dosáhla tato doména 25 milionů návštěvníků, což vede některé komentátory k tvrzení, že nová sociální síť roste "jako plevel". Za pravdu jim dává i průzkum a prognóza agentur Bloomberg a YouGov, podle které má Google+ dnes 13% Američanů a při podobném růstu by mohl do roka obsáhnout větší počet lidí než Twitter a LinkedIn dohromady. Jde jen o tom, jestli Google nevykrvácí při sporech na jiných bojištích. Jeho přínos pro inovaci v mnoha oblastech IT jde totiž jen těžko zpochybnit.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy