Windows Vista bude bez "záplat". Microsoft skončí s podporou systému z roku 2006

ČTK ČTK
9. 4. 2017 9:58
Brzy skončí podpora operačního systému Windows Vista. Nyní se jejich podíl na trhu pohybuje okolo 1,6 procenta.
Windows Vista, ilustrační snímek.
Windows Vista, ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V úterý přestane společnost Microsoft vydávat aktualizace a opravy pro operační systém Windows Vista. Jeho uživatelé by měli přejít na novější Windows, jinak se vystaví zvýšenému bezpečnostnímu riziku, vyplývá z informací společnosti.

Microsoft už v roce 2012 pro Visty ukončil takzvanou mainstreamovou podporu, tedy v podstatě záruční servis, v rámci kterého poskytuje bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Systém Vista začal Microsoft nabízet koncem roku 2006, česká verze přišla na začátku následujícího roku. Nyní se jejich podíl na trhu pohybuje okolo 1,6 procenta.

Podobně Microsoft před třemi lety ukončil podporu Windows XP. Podpora novějších Windows 7 skončí v roce 2020, záplaty pro Windows 8 firma přestane vydávat o další tři roky později. Pro aktuální Windows 10 firma plánuje konec na říjen 2025.

Největší podíl na českém trhu mají nyní podle serveru Rankings.cz Windows 10 s 28,5 procenty. Následují Windows 7 s 28,4 procenta a Android od Google s 21,7 procenta tuzemských PC. Windows 8 si drží podíl okolo šesti procent.

Počítačem je v Česku podle Českého statistického úřadu vybaveno 76 procent domácností. Jeden počítač vlastní 1,6 milionu bytů, tři a více 735 000 domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy