Warhawk - online válka se blíží

Tomáš Richter
14. 8. 2007 0:00
Jak vypadá nadějná online akce?
Foto: Hratelně.cz

Jen velmi zřídka se stává, že v průběhu vývoje dostane hra zcela jiné kontury, než kterými se tvůrci pyšnili při oficiálním představení. Zářným příkladem je právě nezadržitelně se blížící Warhawk, z nějž byl před časem nekompromisně vyškrtnut singleplayer. Hra se takhle ještě více přiblížila svým pojetím k sérii Battlefield, kde jsou boje na zemi či ve vzduchu na denním pořádku, ovšem s tím rozdílem, že si PS3 killer titul daleko více tyká s arkádovostí a vše je vidět z pohledu třetí osoby.

Next-gen válka
Ve finále se můžeme těšit na konflikt dvou znepřátelených stran (Eucadianů a Chernovanů), odehrávající se ve fiktivní budoucnosti. K dispozici budou celkem tři desítky map enormních velikostí, jež jsou rozděleny mezi pět rozličných světů. Válčit budeme jak ve zničených městech, tak na opuštěných ostrovech obklopených mořem. S číslem 32 hráčů na bojišti jsme se v první chvílí začali bát, aby přespříliš velké mapy nedostali nádech půlnočního krematoria, stačilo však shlédnout několik videí z testované bety a veškeré obavy byly naštěstí ty tam. Lépe řečeno vždy bude nablízku někdo, na koho se friendly fire nevztahuje.



K likvidaci nepřátel, jak již bylo výše nastíněno, upotřebíme nejen letadla a všelijakou pozemní techniku, ale také ruční, popřípadě stacionární, zbraně. Nutno podotknout, že si každý hráč bude moci při vytvoření profilu explicitně upravit vzhled jednotlivých prostředků včetně svého avatara. Vše samozřejmě dvakrát, neboť se každá civilizace vyznačuje odlišným vzhledem, aby bylo jasné, kdo je kdo. Pojďme ale nazpět k vojenské technice, která má ve hře neopomenutelný význam.

Foto: Hratelně.cz

Z letounů bude na výběr vedle klasické stíhačky i hybridní vznášedlo, neboli kombinace atributů letadla a helikoptéry, přičemž se budou ovládat buď analogovými páčkami, nebo důmyslným nakláněním ovládače Sixaxis (aby taky ne, když byl Warhawk první titulem, jenž gyroskopické ovládaní nového gamepadu představil). Na pevnině jistě přijde vhod džíp s třemi volnými místy a kulometem na zádi, obrněný tank, protiletadlové dělo nebo kanón s tepelně naváděnými raketami. Pravda, výčet není zrovna obsáhlý, přesto není důvod truchlit, PlayStation Store to jistí. Když se budete pohybovat po svých, potěžkáte si nejrůznější zbraně, od klasické pistole, přes impulzivní pušku, až po futuristické RPGčko.



Chudší, o to kvalitnější!
Ač je Warhawk ryze multiplayerová hra, módů nabídne skutečně málo. Ovšem i tak si standardní trojka v podání Deathmatche, Team Deathmatche a Capture the Flag dozajista získá nejednoho náruživce. Devizou je pak specialita nazvaná Zone Combat, jež je založená na 3000 let staré hře Go. V praxi to bude vypadat následovně: tým bude muset získat strategická místa vyznačená na mapě, aby byla pomyslně propojená s domovskou bází, díky čemuž dostane virtuální družstvo různé bonusy - lepšími zbraněmi počínaje, respawn pozicemi konče.

Foto: Hratelně.cz

Hráčovo snažení bude mimo jiné zahrnuto do hromadného hodnocení, které tvoří neuvěřitelných 2500 statistik a kritérií. Chybět nebudou ani přehledné žebříčky s údaji o dosažených výsledcích. Ti nejlepší se patrně pochlubí taktéž tvrdě vyslouženými medailemi a odznaky. Pakliže máte více než jeden ovládač, určitě uvítáte možnost splitscreenu až pro čtyři hráče, kteří budou moci utvořit jakousi jednotku a také bojovat online. Zapojení dalších válečníků a válečnic do akce bude prosté, postačí jen aktivovat další ovladač a Warhawk okamžitě rozdělí obrazovku a nabídne důležitá menu.



Distribuce začne prostřednictvím služby PlayStation Store koncem srpna za 39,99 dolarů. Pro nás je nepochybně důležitější fakt, že se bude hra prodávat i v Blu-ray verzi s Bluetooth headsetem Jabra (baterie vydrží až 8 hodin nepřetržitého provozu), jejíž cena bude o 20 amerických dolarů vyšší (měla by odpovídat ceně za normální PS3 titul). Tahle edice pak bude ještě obsahovat různé bonusové materiály, trailery a vychytávku pro LAN party, kdy se Warhawk nahraje z jednoho disku na vícero konzolí, aby se tak akce mohlo zúčastnit co nejvíce lidí. Tak co říkáte, najde si arkáda Warhawk z dílny studia Incognito Entertainment místo ve vaší sbírce? Ohlasy z bety jsou nadšené.

 

Právě se děje

Další zprávy