Vánoční rádce - PC hry

Lukáš Bašta
9. 12. 2006 0:00
Nevíte co koupit ratolestem, sám sobě, nebo drahé polovičce pod stromeček? Proto jsme pro vás vybrali ten ty nejzajímavější hry z Ježíškova pytle!

Vánoce již klepou na dveře a každý určitě přemýšlí, jakým dárkem vykouzlí úsměv svým ratolestem, sám sobě nebo drahé polovičce. Proto přicházíme s tímto vánočním speciálem, kde vám nabídneme dárkové eventuality v podobě her.

Druhý díl Vánočního rádce, tentokrát o konzolích - ČTĚTE ZDE

Nenechte se zmást následujícím výběrem a nevykřikujte, kdeže je Half-Life 2 nebo Oblivion. Tohle nákupní téma nemá zato zmapovat to nejlepší, co během roku 2006 vyšlo. Podobné rozsudky si necháme do jiných článků. Ostatně bomby ze začátku roku jsou již dnes stejně zastrčeny do pozadí regálů tituly novými, případně je zdobí nálepka sleva, čímž se o nich dozvíte v posledních odstavcích. Stejně tak počítáme s tím, že již nějaký ten kousek doma máte, takže by nám zde zbytečně zabíral místo. Zaměřili jsme se tedy na hry kvalitní, nové, prostě aktuální hity, které jsou dle našeho soudu nejideálnější volbou jako dárek pod stromeček

Důležité je si také uvědomit, že zde zobrazené ceny, jsou jen orientační nebo doporučené (u každé hry najdete doporučenou/bazarovou cenu), takže se mohou prodejnu od prodejny lišit. Pokud tedy chcete nějak ušetřit, jistě se vyplatí prohledat několik onlinových obchodů, případně se zaměřit na slevové akce. O zlevněných edicích, kde přímo distributor vypouští do obchodů klasické hity takřka za hubičku, si pak povíme na konci tohoto článku. Nicméně ve vánočním nákupním šílenství chce každý prodejce zaujmout, a tak vymýšlí své vlastní akce, které my bohužel z pochopitelných důvodů reflektovat nemůžeme. A co pak jsme pro vás vybrali na PC?

Foto: Aktuálně.cz

Akce
Splinter Cell: Double Agent - 999 / 749 Kč
Battlefield 2142 - 1299 / 1099 Kč
Scarface - 999 / 899 Kč
Just Cause - 999 / 699 Kč
Dark Messiah of Might and Magic - 999 / 899 Kč

Pro fanoušky akčního žánru se špionážní příměsí je jasnou koupí nový Splinter Cell: Double Agent. Poslední dobrodružství Sama Fishera, kdy je hráč vržen do role dvojitého agenta, má neuvěřitelný náboj. Výborná hratelnost a grafické zpracování, pak ze hry dělají opravdový vánoční hit. Pokud naopak hledáte něco s příchutí fantasy, sáhněte po Dark Messiah of Might and Magic. Tahle 3d akční jízda vám ukáže populární svět z úplně jiné perspektivy a pohled to není vůbec špatný. Jestli potřebujete něco krevní skupiny GTA pozitivní, tak byste neměli minout Scarface a Just Cause. První oživuje legendární filmovou postavu ztvárněnou Al Pacinem a překvapivě má hra slušnou šťávu (díky použitému slovníku trochu pikantnější). Oproti tomu Just Cause shazuje diktátorský režim v jedné ze zemí Jižní Ameriky. Jestli se vám v zimě stýská po tropech, určitě neprohloupíte. Kapitolu samu pro sebe pak tvoří další díl oblíbené online akce Battlefield, tentokrát zasazený do budoucnosti. Battlefield 2142 sice nepřináší tolik změn, kolik bychom od dalšího pokračování čekali, ale to neznamená, že neobsahuje pořádnou porci zábavy.

Foto: Aktuálně.cz

Strategie
Medieval II: Total War - 999 / 699 Kč
Company of Heroes - 999 / 649 Kč
Warhammer: Mark of Chaos - 1449 /1099 Kč

Taktéž mezi strategiemi je výběr velmi pestrý a na své by si měl přijít doslova každý. Milovníci taktizování a středověku mohou s klidem na srdci sáhnout po Medieval II: Total War. Výborná tahová část skloubená s chvalitebnými RTS bitvami, všechno podané v perfektní grafice. Bitvy tisícihlavých vojsk nikdy nevypadaly lépe. Pokud nemáte dost her z 2. světové války, neměla by vám uniknout Company of Heroes. Strategie, jenž hratelností i zpracováním strčí do kapsy většinu konkurence. Doporučit také musíme Warhammer: Mark of Chaos. Dlouho jsme čekali, až se zase budeme moci vrátit do tohoto temného světa, a čekání se vyplatilo. Nový Warhammer má tak naprosto všechno, co od moderní strategie očekáváme výbornou grafiku, stovky jednotek na jedné obrazovce, megalomanské bitvy a pořádné strategické vyžití.

Foto: Aktuálně.cz

RPG
Neverwinter Nights 2 - 979 / 749 Kč
Gothic III - 869 / 649 Kč

Králem roku v tomto žánru by mohl být právě výše zmiňovaný Oblivion. Nicméně kromě něj vám musíme doporučit další dva velmi podařené kousky. Hlavním uchazečem o titul nejlepší hry totiž je Gothic III. Neuvěřitelně propracovaný, ale také neuvěřitelně náročný a zabugovaný. Pokud máte však RPG rádi a vlastníte doma pořádného železného oře, jistě se ve světě Gothicu na několik týdnů ztratíte. Hráče Dungeons&Dragons naopak nadchnou nové Neverwinter Nights 2. Tahle hra sice nedosahuje kvalit předchozích zmiňovaných, ale právě pro pamětníky Baldur's Gate a dalších her od Bioware má jistě co nabídnout.

Foto: Aktuálně.cz

Sport
Pro Evolution Soccer 6 - 1299 / 1099 Kč
FIFA 07 - 1349 / 1099 Kč
NHL 07 - 1349 / 1099 Kč

Mezi sportovními tituly již dlouho nekralují NHL nebo FIFA od Electronic Arts. Ačkoliv si firma s posledními vydanými díly uvědomila, že trochu zaspala dobu, stále na konkurenci nedosahuje. Proto nemůžeme jinak, než doporučit Pro Evolution Soccer 6, který míří po pořádném bodlu pěkně do pravého horního rohu nákupních košíků. Sice nemá všemožné licence, ani český komentář, ale tohle je prostě fotbal se vším všudy.

Foto: Aktuálně.cz

Závody
GTR2 - 899 / 699 Kč
Need for Speed Carbon - 1299 / 1099 Kč

Závodních her všeobecně mnoho na PC nevychází a jsou tak spíše doménou konzolí. Zaručenou dobrou koupí je určitě poslední díl slavné série - Need for Speed Carbon. I přes mírně klesající kvalitu stále přináší solidní poježděníčko v pěkném grafickém hávu a s podrobnou možností tuningu. Oproti tomu stojí simulace okruhového závodění GTR2. Díky nálepce "oficiální hra FIA GT", disponuje všemi licencemi, nálepkami a výtečným fyzikálním modelem i vizuálním zpracováním. Samozřejmě závody na zdánlivě podobných okruzích nemusejí sednout každému, ale jinak jde o to nejlepší v naší vánoční nabídce.

Foto: Aktuálně.cz

Simulace
Microsoft Flight Simulator X - 1499 / 1099 Kč

Pokud máte doma náročného simulanta, který rád tráví hodiny v tlustých manuálech a chce co nejrealističtější ztvárnění dané problematiky, pak jistě sáhněte po Microsoft Flight Simulator X. Ten totiž nabízí dosud nejlepší zpracování mírového létání. Přehršel úkolů, ale hlavně výborný multiplayer, kdy stovky hráčů vytvoří realistický letecký provoz se vším, co k němu patří, dělá z hraní neuvěřitelný zážitek. Nemluvě o grafice, která už reálněji vypadat nemůže. Jediným háčkem je hardware, na kterém tohle běží. Nároky jsou totiž krvavé.

Foto: Aktuálně.cz

Slevy
Tyto Vánoce je k dispozici i hodně kvalitních titulů za velmi zajímavé (tedy nízké) ceny. Společnost Cenega vypustila na trh svoji edici klasika, kde si za 249 Kč můžete koupit hnedle kompilaci několika starších her. Za tuhle cenu tedy pořídíte českou bombu Mafia nebo nejlepší 3d akci z Vietnamské války - Vietcong + Fist Alpha datadisk (pozor, jde asi o nejsprostší českou hru, kterou kdy naše uši slyšeli, což ale nemusí být na škodu). K dispozici je také téměř opomíjená, ale o to kvalitnější akce Chameleon + její soundtrack. Opravdová bomba však přichází až s kompilacemi titulů Deus Ex + Deus Ex 2 + Project Snowblind, Hitman Anthology, která obsahuje první tři díly nebo výtečná simulace zlodějíčka v Thief Anthology. Více najdete na http://www.cenega.cz/kolekceklasiky/

Jistě se také vyplatí kouknout po nabídce společnosti CD Projekt nabízející taktéž solidní porci titulů v sérii Nová Extra Klasika. Za 199 Kč si tak můžete pořídit povedenou závodní simulaci Toca Race Driver 2 , bláznivé červy ve Worms 4: Mayhem, akční sci-fi bombu s Vinem Dieselem, Chronicles of Riddick, výtečnou strategii Warhammer 40: Dawn of War nebo třeba Richard Burns Rally. Širší nabídku hledejte zde http://www.cdprojekt.cz/nxk/

Další možností, jak nakoupit hry zase o něco levněji, je navštívit například stránky společnosti US Action/TopCD. Ta nabízí nové tituly mnohdy za velmi působivé ceny, takže kvalitní fantasy strategii Heroes of Annihilated Empires koupíte za 299Kč a adrenalinovou jízdu FlatOut 2 jakbysmet. To už se doopravdy vyplatí. Stejně zajímavý je i zbytek jejich nabídky. Určitě ale neprohloupíte, když se podíváte na nabídky ostatních distributorů jako je třeba Playman. Ten nabízí FarCry za sympatických 299Kč a spoustu dalších her za snížené ceny. 

 

Právě se děje

Další zprávy