Turnaje o miliony a dívčí zápasy

Michal Sztemon
16. 3. 2007 0:00
Velké turnaje na CeBitu, kde se hraje o miliony korun, Progamers online liga a divčí klany. To všechno najdete v tomto novinkovém nášupu.
Foto: Hratelně.cz

Předchozí progamingový článek na Showbizzu se týkal Counter-Striku (nebojte se, ještě se ke hře vrátíme, každopádně děkujeme za komentáře), dnes se podíváme na aktuální novinky z domácí i zahraniční scény v elektronických sportech. Nejdůležitější událostí ze světa je zřejmě německý veletrh CeBIT (a konkrétně přidružené turnaje Samsung Euro Championship a ESL Extreme Masters), u nás je zatím klid, ze kterého vybočuje jen brzký začátek online součásti Mistrovství ČR v PC hrách ProGamers online lig.

Foto: Hratelně.cz

Světové turnaje SEC a ESL Extreme Masters
V německém Hannoveru je v plném proudu počítačová výstava CeBIT, její součástí jsou už několik let i turnaje v elektronických sportech. Prvním z nich je Samsung Euro Championship (SEC), evropský turnaj napojený na World Cyber Games, v němž se utkávají reprezentanti v šesti hrách. Celkem se hraje o 57 000 euro, nejvíce peněz shrábnou hráči Counter-Strike. Čeští hráči se turnaje SEC nezúčastní, neboť doposud není jasné, kdo bude pořádat turnaj WCG 2007 a licence na SEC je vázaná na tu od WCG.

Hry pro Samsung Euro Championship:
Counter-Strike 1.6
Warcraft III
FIFA 07
Need For Speed Carbon
Dead or Alive 4
Project Gotham Racing 3

Druhou významnou akcí (a co do financí významnější) je ESL Extreme Masters, tedy turnaj ve dvou hrách (Counter-Strike a Warcraft III) o 160 000 euro. V průběhu několika měsíců se hrály online základní skupiny, o kvalifikaci se snažili i čeští hráči Giacomo a Hum4nic ve hře Warcraft III. Postoupit se jim však nepodařilo, a tak ani zde žádného hráče z ČR neuvidíme. Kdo si přijde na největší peníze? Na hodnocení je ještě brzo, ve výborném světle se ale představují H2K z Dánska.

Hry pro ESL Extreme Masters:
Counter-Strike 1.6
Warcraft III

Výroky o hraní
Elektronické sporty v Číně rostou rok od roku rychleji, protože se zde stále více lidí zajímá o počítače a internetové technologie. Ale Čína stále potřebuje podporu vlády a porozumění lidí, aby vše šlo kupředu a mohla se srovnávat s Jižní Koreou. Hráč Luo "LX" Xian o budoucnosti elektronických sportů v Číně.

Nevím, kolik bude muset Klasson zaplatit, nejdůležitější věcí nejsou peníze, ale dát příklad ostatním, abychom měli v budoucnosti stabilnější herní scénu. Vassili Richardsson, šéf týmu Begrip Gaming o porušení hráčské smlouvy a následném soudním sporu

Foto: Hratelně.cz

Zprávy z domácí scény
Nejvýznamnější domácí dlouhodobou soutěží jsou bezesporu ProGamers online ligy, jejichž letos první sezóna odstartuje počátkem dubna. Již nyní ale byly spuštěny registrace, a tak se můžeme podívat, jaké změny oproti předchozím sezónám nastaly. Počet her se ustálil na čísle 9, o umístění většiny z nich rozhodlo hlasování v rámci členů Českomoravského svazu progamingu. Hraje se o 100 000 Kč v hotovosti, o konání LAN finále v jednotlivých hrách rozhodnou hráči a admini. A které soutěže byly letos vypsány?

AMD Counter-Strike 1.6 liga
PG Call of Duty 2 liga
Kingston CS: Source liga
Linksys Enemy Territory liga
PG FIFA 07 liga
Radiokomunikace NHL 07 liga
LYNX SC: Broodwar liga
ATI Warcraft III liga
PG Warcraft III DotA liga

Nedávný přestup nejlepšího českého Counter-Strike týmu ze SkyRiders do nEophyte způsobil, že ambiciózní SkyR zůstali bez funkční CS divize. Není se tedy čemu divit, že SkyR reagovali poměrně rychle na znovuobnovení týmu recoNs a tým na čele s Limpem přetáhli pod svá křídla. Jejich cílem je nyní co nejrychlejší postup mezi domácí špičku, časem by chtěli vystrnadit nEophyte z pozice české jedničky.

Česká reprezentace ve hře Starcraft: Broodwar nedávno získala "rezervní" B tým a má tak z čeho vybírat při zápasech v rámci WGT a GosuGamers. Možná i to se podepsalo pod tři vítězství z poslední doby, v nichž Češi nejdříve přehráli Řecko 4:1, poté stejným poměrem Německo a nakonec i Francii 3:2. Ve výše zmíněném žebříčku GosuGamers nám tak patří osmé místo s malým odstupem za Ruskem, v rámci WGT jsme na 17. místě.

Foto: Hratelně.cz

Zprávy ze zahraniční scény
Dívčí herní Counter-Strike scéna se pomalu připravuje na nejdůležitější turnaj v roce, kterým je ESWC ve Francii. Tamější turnaj je jediný, v němž se spolu utkávají dívky z celého světa, řada multiklanů to bere jako dobrou možnost ke zviditelnění se. Jedním z nich jsou Meet Your Makers, které před rokem přijali Ladies CS sekci složenou z dívek ze Švédska, Dánska a Norska. V tomto týdnu ale tato divize u MYM skončila, neboť se nedařilo najít plnohodnotnou náhradu za jednu z členek a i ostatní měly zřejmě lepší věci na práci než sedět u PC.

Významný turnaj World Cyber Games se sice uskuteční až v říjnu v Seattlu, ale již teď hráči definitivně vědí, které hry mají trénovat, aby si odnesli část ze statisícové finanční dotace. Oproti dříve oznámeným hrám (Counter-Strike, Starcraft: Broodwar, Warcraft III, C&C Tiberium Wars, Age of Empires III: Warchiefs, FIFA 07, NFS: Carbon, Gears of War, DoA 4, Project Gotham Racing 3) přibyly dvě další kulečník Carom 3D a Tony Hawk 8. O možnosti pořádání české kvalifikace se zatím jedná, předchozí pořadatel z Allstar Entertainment ji už pořádat nechce.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers.

 

Právě se děje

Další zprávy