Tiger Woods PGA Tour 07 - virtuální golf

Tomáš Seidl
14. 12. 2006 0:00
Jen málokdo si vyzkouší golf na skutečném hřišti. Normální smrtelníci si však s bílým míčkem mohou zařádit na virtuálních greenech v sérii Tiger Woods PGA Tour.
Foto: Aktuálně.cz

Poté, co před čtyřmi lety přestala vycházet série Links od Microsoftu, převzala otěže nejlepší golfové simulace řada zaštítěná jménem nejslavnějšího golfisty současnosti. A to v dobrém i ve zlém, jak je v případě her EA Sports již zvykem.

Na jedné straně se i její letošní verze může pochlubit znamenitě propracovaným ovládáním, licencí na slavná jména i dráhy a efektním zpracováním. Na straně druhé však vývojáři od přelomového ročníku 2003 do hry nevnesli už v zásadě nic převratného ani ve způsobu ovládání, ani v grafice či zvucích (v přírodě trylkují ptáčci, diváci nadšeně jásají nebo zklamaně hučí, komentář obstarává dvojice David Feherty a Gary McCord).

Foto: Aktuálně.cz

Pro golfové fanoušky je sice povinností mít nějakou hru z této série ve své sbírce, přestává ale být už skoro podstatné, o jaký ročník půjde.

Pět způsobů ovládání
Aktuální ročník Tiger Woods PGA Tour 07 je sice v současnosti nejlepší dostupný golf na trhu, jeho změny ve srovnání s minulým rokem, ale i s těmi předchozími, jsou však spíše jen kosmetického rázu (viz samoúčelný rozmlžovací efekt před střihem kamery, který EA letos využívají i v jiných hrách).

#hodnoceni

Ve hře se samozřejmě objevilo několik nových drah. Celkem jich je dvanáct: ty nejoblíbenější, jako jsou kolébka britského golfu St. Andrews Golf Links nebo na útesech vystavěné Pebble Beach Golf Links, zůstaly, zahrát si ale můžete i uprostřed Central Parku. O něco se rozšířil počet licencovaných golfistů: kromě Tigera Woodse můžete ovládat dvacítku dalších profesionálů (Mike Weir, Vijay Singh či poprvé dvě hvězdy dámské LPGA Annika Sorenstamová a Natalie Gulbisová). Autentičnost zážitku při on-line hře umocňují i sportovní aktuality běžící v informačním pásu ESPN, rádia ESPN a ESPNEWS.

Virtuální golfisty můžete rozhýbat stejně jako loni pěti způsoby. Konzervativní staromilci odkojení stařičkými simulacemi stále mohou sáhnout po archaickém dvoj- či trojkliku myší, skutečný prožitek ze hry si ale vychutnáte pouze díky tzv. TrueSwing. Tento propracovaný (vertikální či poněkud méně logický horizontální) pohyb myší simuluje v reálném čase odpal, při kterém záleží na způsobu úderu, sklonu hole a rychlosti i tempu nápřahu a švihu. Majitelé gamepadů se dočkají oproti loňsku vylepšeného duálního analogového systému švihů, který ovlivňují pomocí obou páček.

Foto: Aktuálně.cz

Hole podává úslužný caddy
Bílá šipka na trávníku před provedeným úderem značí nejpřímější směr k jamce. Ten ale není možné nechávat bez přenastavení - v cestě míčku může stát strom, jezírko nebo bunker, může foukat prudký boční vítr, vy se rozhodnete zahrát míč s rotací či při puttování budete muset brát v potaz barevnou grafickou mřížkou znázorněné zvlnění na greenu. Do jaké míry je každý úder riskantní letos hráčům ukazuje novinka v podobě speciálního indikátoru. Ačkoli je tento způsob odpalu zdánlivě jednoduchý (především když si můžete nechat zapnutého automatického caddyho, který vám podává správný typ hole), ve skutečnosti má i sebemenší odchylka zásadní vliv na výslednou podobu úderu.

Dvojí či trojí "ťuknutí" myši pro sílu a pro směr úderu se ve srovnání s TrueSwing stává anachronismem, který o skutečném golfovém švihu neřekne nic. A to i přesto, že pro všechny způsoby ovládání je k dispozici pestrá škála různých úderů, včetně mistrovských ran, které se v průběhu kariéry naučíte.

Foto: Aktuálně.cz

Hra má výborně vypracovaný fyzikální model jednotlivých drah, vzhledově se ale nemění. Při odpalu sice odlétá týčko i holí vyseknutý drn, při ráně z bunkru se zvedá sprška písku, po obloze létají ptáci, praporky vlají ve směru větru a zpěněný oceán se zmítá ve vlnobití, ale tyto in-game animace známe již z minulosti, stejně jako měnící se počasí. Modely i animace golfistů jsou propracované, byť některé reakce po špatném úderu hraničí s hysterií (což je v případě způsobného sportu skotských gentlemanů nemístné). Postavičky diváků vypadají jako obvykle mnohem jednodušeji.

Zvědavá kamera
S dynamickou kamerou je znovu možné dělat divy. Během každého úderu se automaticky přepíná do efektních, ale maximálně přehledných pohledů jako v televizním přenosu, nejpovedenější rány jsou okamžitě zopakovány. Nejdramatičtějším herním módem v singleplayeru zůstává režim kariéry. Ten umožňuje s vytvořeným hráčem či hráčkou (mimochodem, jejich vzhled lze upravit prostřednictvím zčásti inovované Game Face technologie) začínat jako s amatérem a vychovat z něj špičkového profesionála.

Foto: Aktuálně.cz

Jeho cesta je členěna do pěti etap, v nichž jako v RPG postupně vylepšujete jeho herní schopnosti v pěti kategoriích, ale kupujete mu také nové vybavení či s ním absolvujete výukové lekce.

Novinkou je režim Team Tour, v němž si hráč vytvoří vlastní družstvo a může se utkat i se špičkovým mužstvem Tigera Woodse. Zahrát si můžete turnaje, kde se hraje na rány (stroke play), ale čeká vás i hra na jamky (match play). Zkusit si můžete i asi desítku minisoutěží, mimo jiné vyřazovací turnaj, který eliminuje nejslabší hráče jamku od jamky, či v různých kombinacích hrát ve dvojici s živým i počítačovým kolegou. Spisovatel Mark Twain kdysi prohlásil, že golf je dokonalý způsob, jak si zkazit hezkou procházku, vy ale hraním Tiger Woods PGA Tour 07 určitě nic nezkazíte.

 

Právě se děje

Další zprávy