Stránky Nokie napadli hackeři

LP Fish
30. 8. 2011 14:15
Stránky finského výrobce chytrých telefonů Nokia byly napadeny hackery. Kvůli zcizení dat byl dočasně zrušen provoz jejich vývojářského fóra
Foto: ČTK

Další velká IT firma má problém s bezpečností svých stránek. Po masivním úniku osobních dat více než sto milionů uživatelských účtů ze stránek firmy Sony a menších průnicích na stránky televize Fox News či online hry EVE Online postihl podobný osud také finského výrobce chytrých telefonů Nokia.

Opět šlo o tzv. SQL injection útok, ke kterému může dojít jen při správě webu nezkušenými či laxními programátory. Jak se ukazuje, Sony není rozhodně jediná firma, která si s bezpečností svých stránek hlavu neláme. Alespoň dokud se něco nestane.

Uzavřené fórum

V reakci na zjištěný víkendový průnik Nokia včera dočasně uzavřela své vývojářské fórum. Do rukou hackerů se totiž dostaly e-mailové adresy a další informace o členech jejich vývojářské komunity. V žádném případě se však nejednalo o tak masivní krádež dat, jako tomu bylo v případě Sony. Nokia přesto potvrdila, že číslo potencionálně přístupných dat je mnohem větší, než se ze začátku předpokládalo. Přesné číslo nezveřejnila.

Kromě e-mailových adres měli hackeři v některých případech také přístup k datům narození, adresám domovských webových stránek a uživatelským jménům do komunikačních programů jako jsou Skype, AIM či ICQ a k mailovým účtům na Yahoo a MSN.

Podle serveru Mashable Nokia vyloučila, že by se hackeři dostali k jiným než vývojářským účtům. Zákaznických účtů se útok nedotkl.

Útok je v šetření

Podle vyjádření Nokie také dosud není známo, proč hackeři data zcizili. Samotné e-mailové adresy se však dají prodat například obchodníkům se spamovou poštou.

Vývojářské fórum Nokie je mimo provoz od pondělka ráno. Společnost to podle svého prohlášení považuje za preventivní opatření a stránky hodlá obnovit, jakmile dokončí vyšetřování incidentu i bezpečnosti svých stránek.

 

Právě se děje

Další zprávy