Star Wars: Lethal Alliance - prsa v akci

Petr Kelbl
11. 1. 2007 0:00
Hvězdné války vrací úder a nikdy nebyly tak sexy. S vyvinutou rebelkou infiltrujte Hvězdu smrti a ukradněte její plány!
Foto: Hratelně.cz

Lethal Alliance je další z mnoha her odehrávajících se v propracovaném světě Hvězdných válek, tentokrát v období mezi Epizodou III a IV. Twi'lekská bojovnice za svobodu, Rianna Saren, která své dětství prožila jako otrok, se v dospělosti stala členkou Rebelské aliance a nyní ji čeká největší mise její kariéry. Musí infiltrovat Hvězdu smrti, získat její plány a strčit je do mechaniky R2-D2 dříve, než jí Darth Vader uvidí a praští lightsaberem přes prsty. Z toho asi tušíte, oč v této hře půjde - projít přes řadu planet, kde se na vás na konci směje Death Star a všechno po cestě vystřílet.

Rianna je postava úplně nová, takže ji nikde jinde ve Star Wars mytologii nenajdete (ostatně žádný z dostupných charakterů nemá tak pevné trojky, ani Mon Mothma). Víme, bylo by fajn, kdybychom si mohli vybrat i z jiných hrdinů, ale buďme rádi za Riannu, ke které se po chvilce přidá i šikovný robůtek Zeeo s oficiálním názvem Z-58-0 Security Droid. Lethal Alliance je pak střílečka z pohledu třetí osoby, resp. přes rameno, vidíte tedy vaši hlavní hrdinku a vše v jejím okolí hezky přehledně. V podstatě je to takový Tomb Raider ze světa Hvězdných válek, kde místo revolverů dostanete pulsní pušku, granát, sniperku a létajícího robůtka. Co víc si můžeme přát?

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Droid sem, droid tam
Pulsní puška je sice Riannina hlavní zbraň (tedy hned po bujném poprsí, které však na protivníky vůbec nezabírá!!!), ale postupem hrou se jí do rukou dostanou další a další kousky. Celkově jich budete moci vyzkoušet neuvěřitelných, teď se podržte, pouze čtyři. Jste zklamáni? Bude hůř. Ve většině misí jde jen o jedno - zabít vše, najít označené bedny, dobít to, co nestačilo umřít, najít další bedny, pomocí Zeea něco přeprogramovat. Pokud byste měli obavy, že se v pestré škále úkolů můžete ztratit, nezoufejte, hra si vás vede za ručičku a ještě napomáhá modrými blikajícími šipkami ke dveřím, jimiž musíte projít. Nečekejte žádné vedlejší chodby či odbočky, jdete jen a jen přímo za svým cílem přes rozblasterovaná těla Stormtrooperů. V přestřelkách přijde vhod, že se cíle zaměřují automaticky a jakmile jeden sejmete, zaměřovač skočí na nový. Bohužel ani paleta nepřátel není nijak pestrá - ať se jedná o roboty, lasery vyčnívající ze zdí, lidi či jiné mezigalaktické rasy ufounů. S Riannou také můžete všelijak uskakovat a vyhýbat se nepřátelským útokům, ale moc smyslu to mít nebude, jelikož její životy ubíhají velice pomalu. Nebojte se, tahle holka vydrží opravdu hodně.

Foto: Hratelně.cz

Trochu lepší akce se dočkáte, pokud si vůbec vzpomenete, že máte za zadkem droida Zeeo. Ten Riannu může krýt svým silovým polem, po vystřelení na chvíli uzemní nepřítele nebo s jeho pomocí proběhne bullet-time a místo dvou střel vystřelíte čtyři. To by jistě přišlo vhod, nicméně Lethal Alliance už je sama o sobě neuvěřitelně jednoduchá. Takhle všechno postřílíte s hlavní hrdinkou a Zeea využijete jen na části misí, kde se Rianna nevejde do menších prostor či na překonávání překážek. V těch lokacích, kde budete Zeea ovládat přímo, si kopec srandy zrovna neužijete. Dojet větrací šachtou na konec, vyhnout se přitom několika laserům a vypnout červený čudlík není nic zábavného, natož když jde pořád o to samé. Až na pár misí se hra ukrutně opakuje, škoda. Jen pro informaci, v těchto "jiných misích" proletíte například skrze město mezi domy či obřími trubkami, jimž se budete muset vyhýbat napravo, nalevo, napravo a zase nalevo.

Foto: Hratelně.cz

Grafika, zvuky a závěrečné titulky
Grafika je celkem povedená, Rianna a Zeeo jsou cool, i když pohyby hlavní nakopávačky imperiálních zadků jsou omezené, a to nejen nabídkou, ale i počtem jednotlivých políček animace, je to pěkné pokoukání. Nicméně skrytá Síla PSP nebyla zdaleka využita. Za zmínku stojí také design úrovní, který díky nastoleným logickým a akrobatickým úkolům mnohdy ztrácí smysl - copak imperiální vojáci musí do nějaké místnosti skákat přes propasti? Hudba je typická pro Star Wars značku. Zaručeně poznáte melodie Johna Williamse, zvuky blasterů, robotické pípání a další zvuky, nic nového pod tatooinskými dvěma Slunci.

Lethal Alliance není zrovna zábavná hra. Pokud máte rádi Hvězdné války a nebude vám vadit stereotyp opakujících se misí, klidně si jejich nové podání zahrajte. Nejspíš vám postačí prvních pár tónů Imperial March, několik zastřelených Stormtrooperů a budete v ráji. Když Star Wars nesnášíte, není co řešit. No a jestli jste někde na rozmezí, asi se vyplatí sáhnout po jiné akční variantě (nebo Lego Star Wars II), dnes je jich na PSP k dispozici již celkem dost.

 

Právě se děje

Další zprávy