Star Trek Online - vzkříšené MMORPG

Martin Pelyněk
8. 12. 2008 0:00
Trekkies mohou slavit. A nejen oni.
Foto: startrekonline.com

Pravda, Star Trek má svá nejlepší léta za sebou a jeho někdejší sláva se už vrátí jen těžko. Nic s tím nezmohou ani případné nové filmy. Úžasná fanouškovská vlna, která se s tímto původem seriálem pojila, je zkrátka pryč. Ovšem stále tu je dostatek nostalgicky vzpomínajících lidí, kteří by svému oblíbenému světu rádi zasvětili větší kus života. Tedy parketa pro masivně multiplayerový titul jako dělaná.

Bylo by to krásné a navíc nekonečné završení jedné legendy, řekli si zřejmě ve studiu Perpetual, které se do vývoje Star Trek Online pustilo jako první. Jenže pak splaskla nafouklá bublina, co se kolem MMO her stačila vytvořit – a bylo po srandě. Po čase se naštěstí vše v dobré obrátilo a hry se ujali v Cryptic Studios, kde mají dostatek zkušeností například se City of Heroes.

Foto: startrekonline.com

Star Trek Online se bude odehrávat třicet let po posledním filmu Nemesis. Konkrétně to dělá rok 2409, jenž má symbolizovat jakýsi nový začátek, svým způsobem restart celého univerza. To se ale rozhodně nenachází v poklidu. Romulanské impérium je na pokraji kolapsu a hrozí mu občanská válka. Borgové vykazují nebývalou aktivitu v Alpha kvadrantu a Klingonské impérium se hádá s povětšinou lidskou Federací. Inu, zajímavě rozdané karty.

Foto: startrekonline.com

Bylo by ale chybou se domnívat, že takhle rozdané zůstanou od začátku do konce. Naopak, výše popsaná situace představuje jen výchozí bod, od kterého se vše bude odvíjet směrem vpřed. Nikoliv na horizontální úrovni v podobě minipříběhů, ale na úrovni vertikální. Univerzum zkrátka bude mít určitý kontinuální vývoj. Budete-li například chvíli mimo a pak se třeba po týdnu znovu připojíte, můžete být svědky mnoha změn. Hráči mohli objevit novou rasu, která zaujme důležitou roli v celém vesmíru. Nebo třeba kápli na novátorskou technologii, z níž se později vyvrbí zbraň, kterou posléze budete používat právě vy.

Na počátku si budete moct vybrat pouze ze dvou frakcí, konkrétně z tradiční Federace a Klingonského impéria. Nemusíte se ale bát, přibudou i další. Ostatně, právě nové strany jsou ideální parketa pro zpoplatněné datadisky, není-liž pravda? K tomu je nutné zvolit rasu a tady už výběr bude bohatší. Otevírá se vám šance stát se klingonem, orioncem, vulkánem nebo jen obyčejným člověkem.

Foto: startrekonline.com

A samozřejmě nesmí scházet ani výběr profese. Co třeba archeolog, vědec, inženýr nebo doktor? V první řade budete ale kapitánem plavidla, profese ovlivní vaše sekundární schopnosti. Kromě toho si můžete postavu v komplexním editoru nadefinovat k obrazu svému. Možností je spousta a ve vesmíru by mělo být jen minimum stejně vypadajících charakterů, tedy pomineme-li ty výtečníky, kteří odkliknou první nabízenou variantu.

Mezi frakcemi by měl probíhat mocenský boj o vliv ve vesmíru. Ten je omezen zejména do přetahované o planety. A ne jen tak samoúčelné. Nové hroudy totiž přinášejí cenné suroviny, výzbroj a samozřejmě i rekruty do boje. Star Trek Online navíc umožní hráčům pohybovat se na několika úrovních. Jednak to je paluba vašeho plavidla, konkrétně post na komandérském můstku. Tehdy budete svou bárku navádět do boje proti ostatním. Pravděpodobně stanete po boku svých spojenců a rozdáte si to buď v rámci příběhových úkolů, nebo frakčního boje, tedy PvP (boj hráčů mezi sebou).

Foto: startrekonline.com

Tím to ale nekončí. Jakmile si pořídíte patřičnou technologii, můžete se teleportovat nejen na palubu cizích plavidel, ale i na povrch planet. Tam budou k dispozici další úkoly. Za odškrtnuté questy budete samozřejmě získávat zkušenosti a pořizovat si lepší vybavení – v první řadě vesmírné kocábky. Ta první totiž nestojí za mnoho a brzy poznáte, že proti monstrům ne nepodobným Enterprise či Voyager zrovna neobstojí.

Autoři chystají řadu ozvláštnění, kterými chtějí hráče udržet v dlouhodobém zájmu o hru. Jedná se o takzvané „Point sof Interests“, tedy body zájmu, které připomenou slavná místa z původních startrekovských filmů či seriálu. Mají s nimi být spojeny nejrůznější historické úkoly apod. Věční obchodníci si zase užijí propracovaný hospodářský model, reagující na aktuální stav nabídky a poptávky.

Star Trek Online vypadá jako jedno z nejnaděnějších MMORPG, jaké jsou dnes ve vývoji. Jednak za ním stojí zkušené studio, jednak se může spolehnout na sílu značky. To by mohla být kombinace, která oslaví úspěch. Tvůrci totiž nechtějí přilákat jen ortodoxní trekkies, ale i hráče, kteří se s předlohou příliš neseznámili. Ti si sice neužijí nejrůznějších odkazů na originál, zato by ale měli dostat kvalitní titul ve sci-fi prostředí. A to vůbec není málo.

 

Právě se děje

Další zprávy