Spore - darwinismus v praxi

Rosťa Viktorin
15. 1. 2007 0:00
Zahoďte na chvíli ostych a zahrajte si na Boha! Vypěstujte si svůj živočišný druh a proveďte ho vývojem od buňky po mezigalaktickou civilizaci.
Foto: Hratelně.cz

Od dob, kdy byla vrcholem simulace možnost postavení si města, či zábavního parku už uběhl nějaký ten pátek. Odvětví tycoonů se dožilo obrovského boomu, díky kterému se dnes jen těžko hledá činnost, která by již nebyla převedena do své elektronické podoby. Dospělejší (nebo smutnější) mohou sáhnout po možnosti starat se o vše okolo kultovního časopisu Playboy, "veselejší" si dozajista radši postaví vlastní pivovar. Ti s velkým sociálním cítěným mají zase možnost se plynule začlenit mezi doktorskou elitu, zatímco jejich pravé opaky se ujmou řízení věznice. Jak sami vidíte možností je nepřeberně a stále přibývají další, které se snaží zaplnit prázdné místo na trhu a uzmout si trochu pozornosti i slávy. Právě jedním takovým titulem je i Spore, i když zařazení do škatulky s názvem "tycoon" je možná nepřesné.

Foto: Hratelně.cz

Tehdá, když jsem byl ještě buňka...
Ne, zařazení Spore mezi tycoony je opravdu nepřesné a zbrklé, vždyť se v této chystané a velice očekávané hře nejedná o nic menšího, než o simulaci života! Ovšem ne v Simovském stylu, nýbrž v tom Darwinovském. Populární, lehce ztřeštěný herní guru Will Wright chystá velký návrat na elektronickou scénu, aby tak po The Sims, či Sim City představil zcela nový a především originální projekt.

Foto: Hratelně.cz

Spore vás totiž postaví před nelehký (ovšem po čertech zábavný) úkol - vybudovat vlastní civilizaci. S láskou a péčí tak budete pozorovat, jak se na vaší planetě rodí z mikroskopických buněk buňky makroskopické, stejně jako jednodušší organismy, aby na vás po několika miliónech herních let čekal vyspělý druh, který se přepravuje v létajících talířích a k obědu jí zásadně menší spoluobčany. Přičemž záleží jen a pouze na vás, jakým směrem se bude váš národ ubírat. Vy jste jejich stvořitelé a vy jste jejich páni. Díky tomu se vaši svěřenci mohou vyvraždit hned na počátku, jen co dostanou do ruky (chapadla atd.) nějakou zbraň, nebo se mohou stát nejvyspělejší civilizací vaší galaxie s vlastní hvězdnou flotilou.

Ovšem to samozřejmě není vše, pokud by se vám něco takového podařilo, není nic lepšího, než začít cestovat a osidlovat planetky v jiných galaxiích kolem vás. Chcete se stát pány vesmíru? Žádný problém. Stačí jen pořádná dávka trpělivosti a umu.

Foto: Hratelně.cz

Mimikry, základ přežití
Avšak, před tím, než budete vůbec moci pomýšlet na ovládnutí galaxií, byste si měli vytvořit rasu, kterou prohlásíte za svoji. V tom vám pomůže detailní, leč jednoduchý editor, jímž hra disponuje, a který vám dovolí vytvořit si "zvířátko" dle vašich představ. Nicméně, nečekejte žádné humanoidní rysy, či končetiny. Jsme ve vzdáleném vesmíru, tady lidi opravdu nenajdete. Místo toho na vás čekají roztodivná chapadla a ocásky, stejně jako tykadélka a kvanta očí, bude-li to vaše přání. Jakmile budete mít vybrané jednotlivé údy, vyzbrojíte svého avatara barvami. A ani zde se meze nekladou. Jeho zbarvení může být natrvalo, stejně jako se může měnit v závislosti na náladě a situaci.

Podobný vliv byste měli mít i na tvorbu zbraní. Když budete chtít tank nebo vesmírnou raketu, opět skočíte do tvůrčího menu, kde si jí poskládáte z dostupných součástek, a opět bude k dispozici nepřeberné množství kanónů, kulometů, blasterů atd. Prostě představivosti se meze nekladou.

Foto: Hratelně.cz

Mezihvězdná komunikace
Jako každá dnešní hra, jež pomýšlí na světový úspěch, i Spore je vybavena multiplayerem. Opravdu. Na centrálním serveru bude existovat databáze vytvořených kreaturek, která bude nasdílena pro všechny uživatele. Bez problému se tak budete moci v rozlehlém vesmíru potkávat s planetkami, které zabral váš kamarád ze sousedství a podobně. Zapomínat se ovšem nesmí ani na zaryté diplomaty. I zde bude možnost uzavírání smluv a paktů, které vám zajistí pomoc, či alespoň nestrannost. Díky tomu se ze Spore může snadno stát návyková onlineovka, která vás nutí starat se o své kolonie a věřit v konečné vítězství a poražení svých protivníků.

Evoluce pomalu končí a je na čase zmínit poslední všeobecně známá fakta. Bohužel, titul vyjde nejdříve až ve třetím čtvrtletí letošního roku a to stále není jisté, že se jeho vývoj ještě neprotáhne. Přece jen toho tvůrci naslibovali dost a dost a splnit alespoň polovinu z toho nebude žádná hračka. Ovšem Maxis (výrobce Spore) disponuje tajnou a ničivou zbraní v podobě Willa Wrighta, díky čemuž se nemusíme o osud celého projektu tolik obávat.

 

Právě se děje

Další zprávy