Singularity - velmi slibná FPS akce

Karel Kreml
11. 3. 2009 1:38
Ovládni čas a natrhni sovětům pr...kožich
Foto: Hratelně.cz

Od toho samého vývojářského studia, které v nynější době pracuje na akci dle filmové předlohy X-Men Origins: Wolverine , se v druhém čtvrtletí letošního roku rovněž dočkáme akční střílečky Singularity. A pokud jste po vzoru Killzone 2 opět vyčkávali na další nominaci na hru roku 2009, s největší pravděpodobností jste se dočkali.

Singularity ponese nádech hned několika herních žánrů a ti poctivější z vás v něm jistě spatří mix toho nejlepšího, co nám hry za několik posledních let mohly nabídnout. A jde především o kombinaci chronicky známých titulů, počínaje Bioshockem a konče Half-Lifem 2. Z Bioshocku si vývojáři „vypůjčili“ prvek nadlidských schopností, ovládaje švihem jedné ruky, a Half-Life 2 poskytl využití okolních předmětů, alias Gravitigun s ozubenými kotouči v akci.

Foto: Hratelně.cz

Ale nepředbíhejme. I Singularity bude apelovat na slávu zmíněných titulů, protože mu nebude chybět to, co ty slavné mají. A to nasycený a emotivní příběh, který se zpočátku bude tvářit zcela nevinně. Nicméně už po pár chvílích zjistíte, že nic není takové, jaké se zdálo být, a vaše bedra zatíží břemeno přežití celého lidstva. Čili klasika, která dělá z her hry, na které se nezapomíná.

Foto: Hratelně.cz

Příběh hry bude startovat za dob studené války v roce 1950 a bude se postupně přesouvat až do budoucnosti, do roku 2010. A co je na tom tak výjimečného, ptáte se? Totiž, čas nebude ovládat vás, ale vy jeho. Hlavní hrdina Nate Ranko, zaměstnanec námořního letectva a pilot bojové stíhačky, startuje ze své letadlové lodi na průzkumný let nad ostrovy, které ovládá sovětská armáda. Všechno jde podle plánu až do doby, kdy letoun nad ostře hlídaným územím vypoví službu a Nate havaruje daleko za nepřátelskou linií. To co spatří, nebudou pouze nepřátelští, po zuby ozbrojení vojáci. Nate bude muset bojovat o přežití. Zaktivuje tedy své eso v rukávu – přístroj, umožňující mu měnit rovinu času, jedním slovem TMD (Time Manipulace Device) a jakýsi raketomet, plnící svůj prastarý účel, navíc obohacený o schopnost přitahovat a mrštit vzdálené předměty a měnit jejich věk dle potřeby, a to s pomocí záhadné látky E99. Jste zmateni? Docela chápeme.

Pro vaši představu velmi dobře poslouží nový trailer. V něm mimo jiné uvidíte, jak Nate díky svým schopnostem dokáže mrštit barel nafty a otevřít si díky němu uzavřené dveře. Video také nabídne obraz okamžitého zestárnutí dvacetiletých vojáků, kteří se vzápětí proměnili v kostní moučku. A to samozřejmě pod plnou kontrolou Nateových brykulí.

To nabízí určitou dávku kreativity. Když bude chtít Nate například prozkoumat potopenou loď, vrátí čas o několik dní (týdnů, měsíců, let) zpět. Na mořské hladině se bude ve chvíli kolébat vojenské plavidlo, které je už celé nadržené na to, aby ho Nate za sucha prozkoumal. Ovšem nikde není psáno, že v takovém stavu zůstane nadále, a tak budete muset chvátnout.

Foto: Hratelně.cz

Určitým omezením je fakt, že tyto časoprostorové změny nebudete moci uplatňovat globálně a rovněž ne na cokoliv, co vás napadne, ale pouze na to, co je důležité pro vývoj děje hry. Mimo hrátek s časem si samozřejmě dosyta užijete střelby s nejrůznějšími typy zbraní. Singularity mimo kvalitního příběhu a obroušených inovativních možností rovněž nabídne parádní podívanou, kterou zajistí Unreal Engine 3, což už je nyní vidět na uveřejněných screenshotech a traileru.

Je více než jasné, že Singularity o sobě zdaleka naposledy nedal vědět. Jak už bylo totiž na začátku avizováno, možná budeme mít co dočinění s hrou roku 2009. Majitelé počítačů, konzolí X360 a PS3 by tedy pomalu ale jistě měli začít vytahovat kapesníčky určené pro propásnutou návštěvu zubaře. Slintat si na kolena totiž není dvakrát estetické.

 

Právě se děje

Další zprávy