Seznamte se: ČÍNSKÝ POKER

Jaroslav Tuček
10. 7. 2007 0:00
Netradiční, ale přesto zajímavá varianta pokeru.
Foto: Factor 5

Čínský poker je mimořádně zajímavou hrou, u které si navíc můžeme vyzkoušet a natrénovat své kombinační schopnosti, které se nám můžou hodit i v klasické pokerové hře. Čínský poker se může stát velmi zábavnou součástí vašeho domácího portfolia pokerových her a užitečným doplňkem her hold'emového typu. Předtím, než se tuto hru rozhodnete hrát o peníze třeba v nějakém karetním klubu, vyzkoušejte si ji radši důkladně nanečisto při hrách, ve kterých nejde o nic nebo v nichž se sázejí jen malé obnosy peněz. Při sestavování kombinací v čínském pokeru bychom měli mít z taktického hlediska vždy na paměti, že se musíme proti každému hráči snažit vyhrát vždy dvě karetní části (viz dále) hry. V této souvislosti je třeba velmi pečlivě zvažovat, jaké karty do jaké karetní části hry použijeme. Nesmíme se tedy nechat unášet hned prvními dojmy a sestavovat pokerové kombinace automaticky. Musíme kombinovat a snažit se vždy do karetních částí rozdělit karty tak, abychom měli co největší naději na celkovou výhru. Jak uvidíte v praxi, v čínském pokeru často platí, že se podaří najít nejlepší rozdělení karet do kombinací, až když je pozdě, tedy při závěrečném vyložení karet. Jinak řečeno, v této hře nemusí vždy vyhrát ten, kdo dostane teoreticky nejlepší karty. A v tom je mimo jiné její velké kouzlo.

Princip hry
K Čínskému pokeru potřebujete klasický balíček 52 karet a je v něm využívána standardní kvalifikace pokerových kombinací. Celkem čtyřem hráčům je rozdáno po 13 zavřených kartách. Tyto karty potom hráči sestavují do následujících tří pokerových kombinací:

tříkaretní část, tzv. front segment, v níž se nesestavuje ulicí a barva
pětikaretní část, tzv. middle segment
pětikaretní část, tzv. back segment

Při sestavování pokerových kombinací v uvedených segmentech musejí hráči dodržet pravidlo, které říká, že front segment nesmí být z hlediska hodnoty kombinace vyšší než middle segment. Podobně je nepřípustné, aby byl middle segment zase hodnotově vyšší než back segment. Cílem hry je takticky sestavit uvedené tři karetní části tak, aby byly z hlediska hodnoty kvalitnější než segmenty soupeřů. Pokud by se náhodou stalo, že hráč nesestaví segmenty z hlediska hodnoty pokerových kombinací v požadované sestupné hodnotě, musí protihráčům zaplatit pokutu (podle varianty čínského pokeru se může jednat o čtyři, tři nebo 6 bodů). Jestliže již mají všichni hráči sestaveny své 3-5-5 kombinace, karty jsou vyloženy odkryté na stůl a dochází k porovnávání kombinací hráčů navzájem. Začíná se hodnocením karet hráče, který sedí jako první po levé ruce dealera (nebo po levé straně hned za dealer buttonem) a pokračuje se potom dalšími účastníky hry ve směru hodinových ručiček. Kombinace každého jednotlivého hráče jsou vždy samostatně porovnávány s kombinacemi ostatních protihráčů.

Sázkový systém hry je založen na bodovém ohodnocování vítězných kombinací. V základní verzi čínského pokeru je každý vítězný segment ohodnocen jedním bodem, přičemž peněžní hodnota jednoho bodu koresponduje se sázkovým limitem stolu. Jestliže tedy bude mít jeden bod hodnotu například 100 korun, potom hráč, který vyhraje dva ze tří segmentů v souboji s protihráčem a ve třetím prohraje, získá od soupeře v souhrnu stovku. Základní sázkový systém hry má tři varianty: západní, východní a tzv. mandarínskou.

Západní verze hry
Bodový systém této verze čínského pokeru počítá s tím, že přiřazuje ještě navíc jeden bod hráči, který porazí protihráče ve dvou segmentech ze tří. V tomto případě tedy hráč získá 2 body za vyhrané dva segmenty a navíc ještě jeden bod za celkové vítězství. Ve zbylém třetím segmentu prohraje, takže vyhraje na body vlastně 3:1 a získá v případě poměru 100 Kč = 1 bod od protihráče v souhrnu 200 Kč.

Východní verze hry
Tato verze čínského pokeru pracuje s bonusovým systémem, v němž jsou ještě přiřazovány body za získání určitých pokerových kombinací v jednotlivých segmentech. Bonusy je možné získat za 4 pokerové kombinace: trojici, full house, poker a postupku v barvě. Trojice je ohodnocena třemi body, přičemž je možné tento bonus získat pouze v prvním segmentu (front segment). Tato kombinace ale není klasifikována ve zbývajících dvou segmentech. Full house není možný ve front segmentu a ve zbývajících dvou segmentech je klasifikován pouze v prostředním segmentu dvěma body. Kombinace poker samozřejmě také není možná v prvním segmentu. Je tedy ohodnocena v segmentu prostředním osmi body a v segmentu třetím (back segment) čtyřmi body. Postupka v barvě má ohodnocení také pouze ve druhém a třetím segmentu. V middle segmentu je ohodnocena 10 body a v back segmentu poloviční částkou, tj. pěti body.

Jestliže hráč vyhraje 2 segmenty a jeden prohraje, získá od svého soupeře 100 Kč za předpokladu, že se nevyskytne bonusová kombinace, a v případě, že se jeden bod rovná stokoruně. Pokud nastane situace, kdy jsou započítávány bonusové body, může hráč získat za svou kombinaci pouze tyto bonusové body. Například, když bude mít hráč navrch ve všech třech segmentech a v posledním třetím segmentu sestaví kombinaci poker, získá dohromady 6 bodů, které tvoří 2 body z vyhraných prvních dvou segmentů a bonusové čtyři body z back segmentu udělené za kombinaci poker. Za výhru ve třetím segmentu tedy nezíská bod, ale pouze bonusové body.

Mandarínská verze
V tomto systému čínského pokeru jsou sice zachovány bonusy východní verze, ale k nim jsou ještě přičítány body za výhry v jednotlivých segmentech opět vždy jeden bod za dílčí výhru. Navíc zde ještě existují dvě speciální bonusové situace:

a) situace nazvaná termínem SHOT vznikne, když hráč má lepší všechny tři segmenty. V tom případě jsou body za výhru v dílčím segmentu zdvojnásobeny a mohou k nim být ještě připočteny i bonusové body. Například jestliže hráč porazí protihráče ve všech třech segmentech a vytvoří ještě trojici ve front segmentu, pak jeho bodový součet dosáhne hodnoty 9. V tomto bodovém ohodnocení jsou započítány 2x3 body za všechny vyhrané segmenty a k nim jsou ještě přičteny 3 bonusové body za trojici vytvořenou ve front segmentu.

b) druhá situace nastane v případě, kdy hráč vyhraje všechny tři segmenty proti všem třem protihráčům u stolu. Nazývá se HOMERUN, a je tedy aplikována pouze u hry s plným počtem čtyř hráčů (four-handed game). Jestliže se toto přihodí, jsou body za výhry v jednotlivých dílčích segmentech ztrojnásobeny, a v jestliže má také hráč ještě nárok na bonusové body, jsou také tyto body přičteny k součtu bodů hráče. Například když hráč porazí všechny protihráče uvedeným způsobem a bude mít trojici ve front segmentu, získá u každého hráče 12 bodů vždy devět bodů za výhry v segmentech povýšené o tři body za trojici ve front segmentu.

V čínském pokeru se připouští, aby hráč tzv. vzdal (SURRENDER) své kombinace. V tom případě musí toto učinit prostřednictvím verbální deklarace ještě před vyložením karet (SHOWDOWN). Potom nebudou karty tohoto hráče srovnávány s kartami dalších účastníků hry. Bude muset ale zaplatit pokutu tím způsobem, že na jeho úkor získá každý z protihráčů tři body. Aby mohl hráč vzdát své karty, musí mít před sebou na stole dostatek žetonů k zaplacení pokuty. Poté, co hráč ve hře deklaruje svůj úmysl prohlášením SURRENDER, potvrdí tento akt hráče také dealer ústně a položí na složené zavřené karty dotyčného hráče značku (marker).

Kombinace CLEAN SWEEP u čínského pokeru
Ve všech popsaných verzích čínského pokeru se hraje také na takzvané CLEAN SWEEP kombinace karet, kterým jsou přiřazeny bonusové body. Všechny druhy těchto kombinací musejí hráči nahlásit ještě před vyložením karet (SHOWDOWN). Jejich bonusové ohodnocení není u každé verze čínského pokeru stejné. Sestupné hodnotové seřazení CLEAN SWEEP kombinací od nejvyšší po nejnižší je následující:

1. Kombinace PURE DRAGON
Jedná se o karty od esa po krále stejných znaků (piky, srdce, kříže nebo listy). Tato kombinace je v západní verzi ohodnocena 8 bonusovými body, ve východní 13 a v mandarínské verzi 39 bonusovými body.

2. Kombinace BLACK/RED DRAGON
Karty jsou seřazené od esa po krále a mají stejnou barvu (červenou nebo černou). Bonusové body jsou stejné jako v předchozím případěm vyjma mandarínské verze, u níž je tato kombinace ohodnocena nižším počtem, tj. 26 body.

3. Kombinace DRAGON
Jde o sestavu karet od esa po krále, v níž mohou mít karty různé znaky. Jednotlivé verze čínského pokeru (východní, západní a mandarínská) přiřazují této kombinaci bonusové body 4, 13 a 13.

3. Černá nebo červená kombinace (ALL BLACKS OR ALL REDS)
Jedná se o 13 karet stejné barvy (buď červené, nebo černé). Bonusové ohodnocení u jednotlivých verzí je stejné jako u kombinace DRAGON.

4. Nízká kombinace (MINOR HAND)
V této kombinaci jsou karty různých barev, které mají hodnoty od 2 do 9. Tato kombinace je bonusově ohodnocena pouze v mandarínské verzi 6 body.

4. Vyšší kombinace (SENIOR HAND)
Jedná se také o karty různých barev, které jsou ovšem na rozdíl od předchozí kombinace kartami vyšších hodnot (od desítky po eso).

5. Párová kombinace (SIX WHEELS HAND)
Jde o sestavu šesti párů (pozn.: také poker vytváří dva páry). Západní varianta čínského pokeru přiřazuje této kombinaci 4 bonusové body, obě východní potom 3 body.

5. Kombinace tří fleší (THREE FLUSH HAND)
Tato kombinace sestává ze tří fleší, které tvoří jednotlivé segmenty. Bonusové ohodnocení je u všech variant stejné jako u předchozí kombinace.

5. Kombinace tří ulic (THREE STRAIGHT HAND)
Jak již název napovídá, v této kombinaci jsou v jednotlivých segmentech ulice. Bonusové ohodnocení je zde stejné jako u předchozích dvou kombinací.

 

Právě se děje

Další zprávy