Samsung vydá Galaxy S3 s open-sourcovým systémem

tl
9. 10. 2012 18:14
Systém Tizen by měl v telefonech od Samsungu nahradit Android
Telefon Galaxy S3 od společnosti Samsung
Telefon Galaxy S3 od společnosti Samsung | Foto: itaci.cz

Většina smartphonů a tabletů vyrobených Samsungem běží na Androidu, poslední dobou se ale čím dál více mluví o tom, že Samsung nechce na tomto operačním systému od Googlu zůstat závislým a raději si vytvoří svou vlastní alternativu. Tu zatím poskytoval například systém Bada, který Samsung dodává s telefony řady Wave.

Bada se ale momentálně nachází spíše na mrtvém bodě a Samsung proto ve spolupráci se společností Intel pracuje na novém systému Tizen, který má myšlenku vlastního operačního systému posunout dál. Samsung s Intelem do svého nového open-sourcového systému na bázi Linuxu vkládají velké naděje, ale zároveň si uvědomují, že Tizen nemůže Android nahradit jen tak přes noc.

Tizen se asi jen tak neprosadí

První zařízení s novým systémem by mělo být představeno v průběhu prvního čtvrtletí roku 2013 a je velmi pravděpodobné, že se bude jednat o telefon hardwarově totožný s populárním smartphonem Galaxy S3. Na webu asociace Wi-Fi Alliance, která certifikuje všechna zařízení využívající bezdrátové připojení, se totiž objevil telefon s kódovým označením GT-I9300_TIZEN, které je skoro identické jako u telefonu Galaxy S3.

Samsung má před sebou velmi těžký úkol. Systémy Android a iOS jsou už na trhu velmi dlouho a nacházejí se v drtivé většině smartphonů a tabletů. Pro nový systém, o kterém většina uživatelů zatím ani neslyšela, bude tedy velmi těžké jejich pozici nějak ohrozit. 

 

Právě se děje

Další zprávy