S čím se vytáhlo Nintendo na E3?

Patrik Khudhur a Lukáš Bašta
12. 7. 2007 0:00
Naše postřehy z konference Nintenda na E3
Foto: Aktuálně.cz

Je zajímavé, jak se na letošní E3 karty obrátily. Před rokem se Sony inspirovala gyroskopickým ovládáním od Nintenda a tenhle rok je tomu, zdá se, naopak. Jak jinak si vysvětlit prezentaci dvou nových periférií pro konzoli Nintendo Wii pistole a cvičící podložky, které svým nápadem a pojetím připomínají oznámenou pistoli GunCon 3 pro PlayStation 3 a systém domácího posilování si EyeToy Kinetic z PlayStation 2. Nicméně nepředbíhejme a pusťme se rovnou do našich postřehů z včerejší konference.

Jak je na tom firma stojící za zrodem obtloustlého kníratého instalatéra? Dobře, pro Nintendo DS se již plánuje celkem 140 nových titulů, platforma Wii se do Vánoc zase dočká kolem stovky herních novinek (a že je potřebuje jako sůl). Na DS tak bude k mání úctyhodných 440 her, pro Nintendo Wii toto číslo vyšplhá na 160. Více než polovina titulů je přitom vyvíjena mimo dílny samotného Nintenda.



Jedním z hlavních taháků Nintenda na E3, bylo představení nového ovladače pro konzoli Wii - tzv. Wii Zapper. V podstatě půjde o následovníka klasické světelné pistole, jíž jsme kdysi na televizorech značky Rubín stříleli kačenky a jinou havěť. První hra, v níž bude možnost otestovat novou "zbraň", bude Resident Evil: Chronicles, a podle ukázkových videí půjde o opravdovou špičku v oboru (zřejmě zároveň s třetím GunConem a jeho Time Crisis 4). Z dalších titulů pro bělostný kolt jmenujme například Ghost Squad či Medal of Honor, kde se, se Zapperem v ruce, bude moci utkat až dvaatřicet živých protivníků. A cena? Něco okolo 20 dolarů (tedy méně než 500 Kč). Otázkou je, jakou cenu zvolí český distributor.



Z předvedených herních titulů rozhodně zaujaly pecky jako Ninja Gaiden: Dragon Sword (3D akční hra, v níž konečně naplno využijeme stylus) pro Nintendo DS, či Soul Calibur Legends (náramná bojovka přichází z PlayStation 2) a Smackdown vs. Raw 2008 (wrestling, při němž se opravdu zapotíme) pro Wii. V rámci olympiády si ve hře Mario and Sonic at the Olympic Games budeme moci vyzkoušet též, kdo ze dvojice ikon herního průmyslu běhá rychleji, a hází dále. Co by nás však podle představitelů Nintenda mělo naprosto uchvátit, jsou Super Smash Bros Brawl. Jde o řežbu, v níž se do sebe pustí všechny známé postavičky, od Maria, až po Kirbyho či Solid Snakea, by měla být nejzábavnější v multiplayer módu, na němž se údajně pracovalo nejvíce. Hra se dostane na pulty až 3. prosince.



Jedním z nejočekávanějších titulů je bezesporu nová Zelda pro Nintendo DS s přízviskem Phantom Hourglass. Zde přijde opět ke slovu stylus a dolní dotyková obrazovka handheldu - jejím prostřednictvím totiž budete moci Linkovi zadávat příkazy k pohybu, ale také si zaznamenávat poznámky do mapky. A jak to funguje? Inu, je-li třeba posunout ve hře nějaký předmět, zkrátka tak učiníte pomocí stylusu (tahem). Potřebujete něčím mrsknout po dotěrném slizounovi? Není problém, opět použijete stylus. Krom toho by Phantom Hourglass měl být také pravou audiovizuální pastvou. Hra je již k dostání například v Japonsku, kde láme prodejní rekordy a od hráčů získává uznání, jako doposud vůbec nejlepší Zelda.



Fandové 3d akcí se na Nintendo Wii jistě těší na Metroid Prime: Corruption, u nějž se předvádějící docela zapotili, a které je graficky opravdu úchvatné. Dále Nintendo oznámilo Check Mii Out. V rámci větší popularizace on-line gamingu (nejen) na konzolích Wii si budete moci na internet uploadovat vlastní Mii charaktery, přičemž pro ně ostatní budou moci hlasovat. Mimo to se se svými postavičkami budete moci účastnit i multiplayerových bitev a klání (například v novém Pokemonech), s možností vyhrát věcné ceny.



Další tituly zmíníme spíš telegraficky. Můžeme se těšit třeba na pokračování amerického fotbalu Madden 08 od EA Sports, jenž si budeme moci vychutnat také on-line. To platí i pro další ročník nekonečného fotbalového seriálu FIFA 08 (zde přijdou ke slovu interaktivní ligy na internetu). Zabrnkat sousedům na nervy budete moci s Guitar Hero III Legends, kde se rockovou hvězdou stane i nemuzikální opice, a až budete chtít do žil vehnat trochu adrenalinu, zkrátka zasedněte do připravovaného Mario Kart Wii (plánovaný na začátek roku 2008). To si budeme moci vychutnávat rovněž on-line, i s připravovaným volantem (Wii Wheel). Ke slovu se, ve hrách jako je Brain age 2 (řešení logických problémů), Flash Focus (trénink očí), My Word Coach (trénink verbálních schopností), My life coach (dokonce trénink životních návyků, wow) či Picross DS (tvorba puzzlů), dostane i mozek, a v Super Mario Galaxy opět, po dlouhé době potkáme Mária v "klasické plošinovce".



Přehled zakončeme ve stejném stylu, jako jsme načli jeho začátek. A jelikož ten patřil Zapperu, tedy kusu příslušenství, podívejme se nyní na další železo pro Nintendo Wii - Wii Fit. Speciální bezdrátové prkno nejen pro vorvaně (ehm, pardon, pro silnější jedince) - i tak by se to dalo nazvat. Wii Fit pomocí dvojice senzorů dokáže detekovat vaší polohu a rovnováhu, a s relevantním softwarem se stát vaším osobním trenérem. Plněním pokynů na obrazovce dosáhnete úspěchu ve hrách, které opravdu neznají slitování, a zalijí vaše povadlé tělo potem.

Nač chodit na aerobik, když stačí být doma před televizí a řídit se instrukcemi virtuálních cvičitelů? Zvedání nohou, kliky, skákání přes švihadlo, různé minihry (třeba hlavičkování s imaginárním míčem), tanečky a dokonce jógu - mučení všeho druhu má Wii Fit v popisu práce. Po nějakém tom týdnu pečlivé dřiny vám pak "prkýnko" dokonce změří BMI (Body Mass Index), a vy tak zjistíte, jestli ty hodiny hopsání vůbec měly nějakou cenu. Ne? Naložte si víc! Ano? Tak hurá na pláž!

Autor pracuje jako redaktor ve společnosti IDG.

 

Právě se děje

Další zprávy