RECENZE: Zeno Clash - naprostý úlet

Martin Pelyněk
10. 5. 2009 23:57
Chcete něco čerstvého a neviděného? Tady máte!
Foto: zenoclash.com

Dost už stále stejných akcí, které nepřekvapí absolutně nikoho, řekli si zřejmě v malém vývojářském studiu ACE Team a vrhli se do tvorby dosti ulítlého nezávislého projektu. Ten je umístěn do obskurního fantasy světa, kde nic není takové, jak by se dalo po zkušenostech s jinými prostředími tohoto druhu očekávat. Je to přesně naopak a mnohdy ještě úplně jinak. Přesto není Zeno Clash jen přehlídkou psychedelických jevů a účelové bláznivosti, ale překvapivě také velmi dobrou akcí s intenzivními boji na blízko.

Foto: zenoclash.com

#hodnoceni

Zeno Clash vrhá hráče do svého světa naprosto nepřipravené – zkrátka hezky po hlavě. Obléknete se do kůže válečníka Ghata, který z nějakého důvodu prchá spolu s mladou ženou jménem Deadra z města Halstedom. Vše je takové zvláštní, jiné, těžko uchopitelné, což ještě zdůrazňuje skutečnost, že vlastně vůbec nevíte, co se děje a nemůžete se ani chytit onoho útěkářského motivu, protože netušíte, proč prcháte a kam prcháte. To se dozvíte teprve později. Otázkou zůstává, zda to pochopíte. Nicméně – příběh je dobře složenou mozaikou z událostí minulých a současných, které se zajímavým způsobem proplétají. Neherní sekvence často více otázek pokládají než zodpovídají. Prozraďme tak alespoň, že válečník Ghat se provinil tím, že zabil bizarní kreaturu „Father-Mother“ (otcomatka), kolem níž se točila celá komunita pokrevně spřízněných bytostí, které pak Ghata ze svého společenství vyvrhly.

Člověk v podstatě až do konce tak úplně neporozumí tomu, co se na monitoru vlastně děje. Ale fascinovat ho to bude neustále. To je zásluha především opravdu exotických a nikdy dříve viděných lokací, jimiž autoři Zeno Clash vyšperkovali. Na jednom místě se budete procházet kolem primitivních sídel, za která by se nemuseli stydět pravěcí lidé, pak se přesunete do takřka surreálných lesů nebo na obří step, po které se prohánějí dinosauři. Budete se projíždět na lodi po fialové řece, zatímco na březích se budou dít podivnosti. Podíváte se i do údolí, kde ze země rostou zářící golemové. To se zkrátka nedá dost dobře popsat, ale vězte, že vizuální vjemy patří k tomu nejsilnějšímu, co vám Zeno Clash může nabídnout. Hra je to možná vcelku krátká, ale variabilita lokací by klidně vystačila na dva tři tituly.

Foto: zenoclash.com

Vlastní hratelnost je v zásadě velmi jednoduchá, možná až primitivní, což dosti kontrastuje s fantaskností, kterou autoři předvedli v oblasti atmosféry a prostředí. Neříkáme však, že hratelnosti není zábavná. Naopak. Jen dává hráči jen minimální volnost v pohybu a jen s lehkou nadsázkou se dá tvrdit, že jde o pospojované arény, ve kterých se budete mydlit s opět velmi netradičními kreaturami. Postup „hlava nehlava“ a mlácení do všech tlačítek ale úspěch nepřináší. Je zapotřebí šikovně taktizovat, provádět úhybné manévry, nenechat se obklíčit a útočit pomocí drtivých komb. Ano, je to pořádná švanda. Ač je Zeno Clash ze své podstaty absurdním titulem, jen v málokteré hře jsme zažili tak intenzivní bitky na blízko, které by působily tak uvěřitelně.

Hra se obejde bez přehnaných masakrů, kde by vzduchem stříkala krev a létaly hlavy. Přesto tak nějak ucítíte, že je boj tvrdý a že se v něm lámou kosti. Je třeba také dodat, že obtížnost je někdy možná o fous výše, než by běžnému hráči vonělo, ale kdo má aspoň trochu silnou vůli, na konec se nějak probije. Potěší kvalitní umělá inteligence, kdy nepřátelé dokáží sami sbírat zbraně, které leží rozmístěné po úrovni a pak je na vás používat. To samé můžete učinit i vy, nicméně z těch střelných vystřelíte jen párkrát, dokud se k vám horda nedostane a nevytrhne vám je z rukou. Ostatně, střílení ve hře není ani zdaleka taková zábava jako obyčejné mlácení, ať už pěstmi, klackem nebo kladivem.

Foto: zenoclash.com

Zeno Clash běží na postarším Source enginu a na technologii to je vidět. To však hra levou zadní dohání skvělým designem. Možná je lepší mít horší technologii a o to více se snažit ji nahradit originálním vzezřením, říkali jsme si po pokoření poslední arény. Nehledě na to, že si užijí i majitelé méně výkonných sestav. Co už ale těžko omluvíme, to je poměrně četný výskyt bugů. Nejsou nijak závažné, ale na hře je vidět, že by ještě potřebovala nějaký ten týden, možná měsíc vývoje.

Tahle hra je v dnešní době opravdu zjevením. Doporučujeme ji každému, kdo to s hrami myslí vážně a už se mu hnusí sériová produkce. Zeno Clash si navíc ze Steamu stáhnete za pouhých 16 Euro, což dělá nějakých 450 Kč. To je i navzdory pětihodinové herní době velmi slušný nákup, na který navíc hned nezapomenete, ale budete se k němu – možná nejen ve vzpomínkách – rádi vracet.

 

Právě se děje

Další zprávy