Prototype - tisíckrát jiná akce

Rosťa Viktorin
19. 8. 2007 0:00
Změňte podobu a zjistěte, kdo jste, v nové akci Prototype.
Foto: Hratelně.cz

Nemá eleganci Jamese Bonda, ani schopnosti Sama Fishera. A přesto se ihned po svém představení stal Alex Mercer jedním z nejočekávanějších hrdinů současnosti.

Poprvé jsme se s ním mohli setkat na stránkách zahraničního herního magazínu Game Informer, jenž tehdy informoval o chystaném titulu ze stáje Radical Entertainment. Tvůrčího týmu, který se minulý rok nesmazatelně zapsal do srdcí nejednoho hráče povedenou akcí Scarface: The World is Yours. Není tak divu, že jsou od samého počátku na nově připravovaný titul kladeny veliké nároky, a očekává se od něj jen to nejlepší. Ostatně, sami tvůrci do něj vkládají velké naděje a prezentují ho jako mix Scarface a The Incredible Hulk (oba tituly má na svědomí totéž studio), přičemž si z obou měl vzít jen to nejlepší. A vezmeme-li v potaz, že se hra krom nestárnoucího PC objeví i na next-gen mašinkách Xbox 360 a PlayStation 3, můžeme věřit, že bude přinejmenším po čertech dobře vypadat.

Foto: Hratelně.cz

Nevydařený experiment
To se tak jednou probudíte na nemocničním lůžku s příšerným bolehlavem a ke svému zděšení zjistíte, že se nevzpamatováváte z nejhoršího mejdanu v životě, ale z podivného vládního experimentu a tuny odborných lékařských výrazů. Správně, Alex Mercer, hlavní a zároveň jediná postava, za kterou budete hrát, se pravděpodobně dobrovolně upsal do jakéhosi projektu, který z něj měl udělat lepšího člověka, nebo spíše vojáka (známe americkou armádu). Bohužel, něco se nevydařilo, a vy coby Alex se probouzíte s kompletně vymazanou pamětí, příšerným vztekem a několika málo speciálními schopnostmi, působícími jako drobnější kompenzace. A jak už to známe z dřívějška, je na čase hodit něco na sebe a vyrazit do ulic rušného velkoměsta vypátrat, o co tady sakra jde.

Foto: Hratelně.cz

Jak už bylo řečeno, děj Prototype (pravděpodobně se jedná pouze o prototyp názvu) se bude odehrávat v samostatně žijícím velkoměstě, které si propůjčilo vizáž slavného New Yorku. Jak sami autoři poznamenali, titul se bude snažit o ucelenou a především věrnou interpretaci jednoho z nejpopulárnějších měst světa, díky čemuž by mnozí (hlavně tamní) obyvatelé měli mít možnost procházet se po známých ulicích a navštěvovat povědomé budovy. S tím pak úzce souvisí i možnost pohybu po prostoru, jenž byl ději hry vymezen. K našemu potěšení se zde tvůrci nechali slyšet, že usilují o co možná největší volnost, přičemž bude záležet zcela na hráči, kam budou jeho příští kroky směřovat.

Naštvaný, hladový, ztracený
Aby se hra nezměnila v hektičtější, leč stále nudnou exkurzi po tajích Velkého jablka, dostane se vám té cti, aby jste se v kůži Alexe co možná nejlépe seznámili s místními obrannými složkami. Americká armáda totiž logicky nemá zájem na odhalení tajného experimentu, a tak po hlavním hrdinovi, tedy vás, vyhlásí pátrání, jehož se aktivně zúčastní i N.Y.P.D. (New York Police Department). Budete si tak muset dávat dobrý pozor, jakým směrem se dál vydáte.

Foto: Hratelně.cz

Ale nebojte, abyste se v nastalé vřavě neztratili, vybavili vás vývojáři několika speciálními schopnostmi, které zároveň tvoří hlavní devízu Prototype. Krom větší síly a obratnosti bylo vaše tělo vybaveno i možností měnit podobu. Během pár vteřin se tak z hledaného trestance můžete stát pouličním komikem, slavnou hvězdou, či pilotem bojového vrtulníku. Jen to získání je trochu drastické. Totiž, aby se vám dostalo toho potěšení změnit se v někoho daleko víc sexy, musíte nejdříve onoho chudáka, brutálně zamordovat. Zároveň s jeho vzezřením na vás ovšem přejdou i veškeré vědomosti a schopnosti, jimiž ten či onen jedinec disponoval. Zabijete-li tedy nadanou flétnistku, můžete se pokusit uplatnit u New Yorské filharmonie.

Díky tomuto prvku se tak do hry prokousává nezpochybnitelný punc taktiky, který z obyčejné akce v next-gen kabátku dělá možný hit příštího roku. Bude tedy znovu záležet jen a pouze na vás, zda-li se vrhnete přímo do víru boje a v několika málo hodinách změníte celé předměstí ve válečnou zónu, nebo se radši přikloníte k méně drastickému řešení, a za pomoci nejrůznějších podob budete vyklouzávat z pravidelně se stahující smyčky.

Foto: Hratelně.cz

Díky změně podoby budete mít možnost přístupu na vysoce střežená místa a dostat se tak i do neméně střežených strojů. Autoři slibují, že si ve hře budeme moci osahat takové legendy jako vrtulník Apache, či stíhačku F-22 Raptor. Ačkoliv se vám do rukou postupně dostanou nejrůznější vojenské stroje, klasické civilní prý nebude možno využít. Alespoň to doposud tvrdí sami tvůrci. I přesto bude jakýkoliv dopravní prostředek, který se vám podaří zkrotit jednoznačné plus, které vám usnadní postup přes ohromnou přesilu. Skeptičtější z vás dozajista už teď myslí na chvíle, kdy nebude žádný k dispozici. Dovolte mi zmínit, že pro takovéto případy bylo vyčleněno více než dvacet rozdílných zbraní a kdyby ani ty nebyly po ruce, stále ještě můžete z vašich paží udělat dva sekáčky na maso a z vaší kůže neprůstřelný pancíř.

S kamarády nebo bez?
Každý, v dnešní době vzniklý titul musí nutně disponovat multiplayerem, chce-li aspirovat na první příčky prodejnosti. To samozřejmě tuší i lidé z Radical Entertainment a tak do hry krom online týmového multiplayeru začlenili i takzvaný kooperační multiplayer až pro čtyři hráče. Pokud tedy budete mít s kamarády dlouho chvilku, můžete se vydat do rušných ulic New Yorku, každý coby unikátní Alex Mercer. Tvůrci totiž slibují, že se každý jednotlivý účastník zmíněné kooperace bude moci vyvíjet svým specifickým způsobem, v závislosti na tom, jak jedná.

Jak se zdá, Prototype má ty nejlepší předpoklady stát se opravdovým trhákem. Zvláště podaří-li se autorům splnit vše, co naslibovali. Jelikož je ale předběžné datum vydání hry stanovené až na příští Vánoce, je docela možné, ba i pravděpodobné, že ti mladší z nás budou zoufale prosit rodiče právě o dnes probíraný titul.

 

Právě se děje

Další zprávy