Progaming - novinky 2.

Michal Sztemon
24. 2. 2007 0:00
Opět jsme tu s naším novinkovým nášupem. Tentokrát vám řekneme, jak se dařilo Čechům v Dánsku, kolik si můžete vydělat hraním Warcraft III a mnohem více!
Foto: Hratelně.cz

Minulý týden jste si mohli přečíst rozhovor s nejdůležitější českou osobou Starcraft scény - Jumpem, dnes je zase čas na novinky z progamingové scény. Jak si vedl český klan nEophyte.Intel na mezinárodním turnaji shgOpen v Dánsku? Co si nEph myslí o férovosti švédského klanu Fnatic? O kolik eur hrají přední světové Warcraft III klany v rámci jedenácté sezóny WC3L? I to se dozvíte v dnešním článku shrnujícím důležité a zajímavé události uplynulých 14 dnů.

Foto: Hratelně.cz

LAN turnaj shgOpen jak si vedli Češi v Dánsku?
V dánské Kodani se o víkendu uskutečnil velký LAN turnaj s dotací 65 000 eur (více než 1,8 miliónu Kč), kromě mnoha účastníků byl specifický i jejich kvalitou. Zejména v případě Counter-Strike 1.6 se totiž do Kodaně sjela prakticky kompletní evropská špička, slušně obsazené byly i turnaje v CS: Source a Call of Duty 2. V turnajích Counter-Strike 1.6 a CS: Source měla své zastoupení Česká republika, konkrétně pak klan nEophyte.Intel, který se do Dánska vypravil.

Counter-Strike 1.6 turnaj - S tipováním vítězů CS turnaje to bylo složité - vyhrát mohla dobrá pětice týmů. Jednoho z favoritů, švédské Fnatic, "vyfasovali" nEophyte.Intel do základní skupiny a podle předpokladu s nimi prohráli, i když až tak snadné to nebylo (viz výroky). Oba další týmy ve skupině ale nEph porazili a postoupili do play-off. Tam už se jim příliš nevedlo, jednou vyhráli a dvakrát prohráli a vypadli ve druhém kole LB. Nejlépe se s konkurencí vypořádali MiBR. Ti sice do finále proti Pentagramu šli z Losers Bracket, ale vyhráli 2x po sobě a odvezli si z Dánska 16 000 eur.

1. místo: Made in Brazil (Brazílie) - 16,000
2. místo: Pentagram G-Shock (Polsko) - 10,000
3. místo: NoA (Dánsko) - 6,667

Counter-Strike: Source turnaj - V turnaji Counter-Strike: Source se hrálo o 5000 eur, přihlásilo se 33 týmů, zejména z Dánska a Německa. Čeští nEophyte.Intel dostali do skupiny jednoho silného a dva slabší soupeře a i jim se podařilo postoupit. V play-off si ale vedli podobně jako jejich CS 1.6 kolegové a prakticky ihned vypadli (s pozdějším vítězem). První místo v turnaji vybojoval švédský tým Volt-Gaming, když ve finále porazil Logitech.fi v poměru 16:5.

1. místo: Volt Gaming (Švédsko) - 2,667
2. místo: Logitech.fi (Finsko) - 1,333
3. místo: Alternate aTTaX (Německo) - 667

LAN turnaj shgOpen byl opravdu monstrózní akcí, kromě turnajů upoutal i stánky s hrami a hardwarem. Českým hráčům se příliš nevedlo, snad ale nasbírali potřebné zkušenosti a příště to bude lepší.

Foto: Hratelně.cz

Výroky o hraní
Všechno probíhalo jak má, obě strany se dohodly na začátku zápasu, popřáli jsme si gl hf a po restartech jsme nahecovaní vlítli na fnatic a s vypětím všech sil se nám podařilo první kolo zvrátit v náš prospěch. Bohužel fnatic se ukázali jako nepříliš férový soupeř a donutili nás první kolo zopakovat kvůli tomu, že obě strany nenapsaly do say "ready", jak je uloženo v pravidlech. Škoda, od takového týmu by to člověk nečekal. nEph.rasan o utkání nEph vs. fnatic na shgOpen.

Musíte držet směr a být extrémně oddaní tomu, co děláte. Musíte si uvědomit, že jeden den vyhrajete turnaj a druhý den budete muset vyhodit svého dobrého kamaráda. Jason "1" Lake, šéf a majitel týmu komplexity.

Zajímavá čísla
30 000 eur celková částka pro 4 nejlepší týmy Warcraft III soutěže WC3L. 15 nejstahovanějších herních videí z portálu Meet Your Makers. 6 počet her, ve kterých se v polovině března odehraje turnaj Samsung Euro Championship (Counter-Strike, NFS: Carbon, FIFA 07, Warcraft III, Dead or Alive 4, PGR 3).

Foto: Hratelně.cz

Zprávy z domácí scény
Tradiční Starcraft-Warcraft turnaj v severomoravském Rýmařově se letos opět uskuteční, tentokrát pod mezinárodním názvem LanCraft Spring 2k7. Očekává se hojná účast domácích i zahraničních hráčů, tituly obhajují Švéd Mireille (SC:BW) a domácí hráč Giacomo (W3).

Právě Giacomo si při tréninku na zápasy WC3L "střihl" po delší době jeden mezihernový turnaj v hernách PG Cyber Café. Shodou okolností byl tento turnaj mezinárodní, a tak musel o svých kvalitách kromě domácích hráčů přesvědčit i kolegy ze Slovenska a Maďarska. To se mu ale bez problémů povedlo a vítězstvím na maďarským hráčem DNA získal největší podíl na dotaci 4000 Kč.

Slovenský klan defeaters, vicemistr ČR z roku 2005 a několikanásobný vítěz z mezihernových turnajů, se musel vypořádat s odchodem jednoho ze svých hráčů, har1ho. Ten dal před hraním her přednost blížící se maturitě, jeho nástupcem se stal ex-člen United-Games týmu Nim.

Zprávy ze zahraniční scény
Talentovaní hráči a poctivý trénink, to je cesta k úspěchu nejen v týmové hře Counter-Strike. Americký tým compLexity se ale rozhodl jít ještě o kousek dál a zakoupil vilu, ve které bude pětice hráčů bydlet a trénovat. Uvidíme, jak jim to půjde k duhu, v online CEVO lize zatím září.

O australské herní scéně toho domácí fanoušci mnoho nevědí, v průběhu tohoto roku ale budou mít možnost to změnit. Dva velké turnaje za účasti předních australských a světových hráčů tam totiž letos uspořádá organizace CPL, vítězové si zajistí postup na světové finále CPL World Tour, které se uskuteční koncem roku v USA.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers. Za fotky pak děkujeme klukům z nEophyte.

 

Právě se děje

Další zprávy