PowerPoint je zlo, říká švýcarský politik

LP Fish
29. 8. 2011 15:45
PowerPoint může podle svých odpůrců za pád raketoplánu Columbia i za neoprávněnou invazi vojsk do Iráku. Ve Švýcarsku ho chtějí rovnou zakázat
Colin Powel přesvědčil pomocí powerpointové prezentace celý svět o tom, že Irák má zbraně hromadného ničení. Bohužel se žádné nenašly.
Colin Powel přesvědčil pomocí powerpointové prezentace celý svět o tom, že Irák má zbraně hromadného ničení. Bohužel se žádné nenašly. | Foto: ČTK

Mezi nejvlivnější softwary na světě se brzy možná bude počítat i PowerPoint od Microsoftu. I když firmě asi tato skutečnost příliš velkou radost neudělá. Sveřepé tažení proti tomuto programu na prezentace vedlo ve Švýcarsku dokonce i k založení strany, jejímž jediným cílem je zakázat používání PowerPointu.

Podle odpůrců dělá PowerPoint z lidí hlupáky, protože při tvorbě prezentací se díky němu používá čím dál tím méně slov a zjednodušování problémů na obrázek či graf vede k dalekosáhlým důsledkům.

Kvůli PowerPointu spadl i raketoplán

Možná prvním impulsem pro sdružování odpůrců PowerPointu byl srpen 2003, kdy se ve zprávě NASA objevila informace, že za explozí raketoplánu Columbia nebyla jen uvolněná pěnová izolace, ale také nepochopení powerpointových prezentací. Podle této zprávy jednoduše nebylo možné usoudit, že podobný problém by mohl ohrozit i život posádky, ačkoliv na něj inženýři upozorňovali už dávno před startem. Informovali o tom v New York Times.

Ve stejný rok publikoval teoretik prezentace informací Edward Tufte osmadvacetistránkovou publikaci Kognitivní styl PowerPointu, která se okamžitě stala biblí odpůrců tohoto programu.

Podle něj tento program nutí ke znetvořování informací mimo chápání lidí. Každá stránka podobné prezentace obsahuje podle něj maximálně 40 slov a zabere osm vteřin čtení. Uživatele také nutí vysvětlovat problém v řádcích s odrážkami, což podle něj vede k tomu, že konzument prezentace pak není schopen dávat si prezentované informace do souvislosti. Stejně "selektivně" pak program podle něj vykresluje data v grafech.

… a začala kvůli němu válka v Iráku

Velkým fandou PowerPointu byl například bývalý americký ministr obrany Colin Powell, který se svou powerpointovou prezentací přesvědčil v únoru 2003 Organizaci spojených národů o tom, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Jak historie ukázala, nebyla to pravda.

Podle odpůrců PowerPointu je to však podobně i s většinou dalších prezentací, prostřednictvím kterých můžeme sdělit, co chceme, jen ne osvětlit skutečnou podstatu problému. Svoje názory na tento problém shrnul Tufte také v článku pro časopis Wired, který nazval jednoduše - PowerPoint je zlo.

Švýcarská spojka

Odpor proti PowerPointu se však nesoustřeďuje jen na Spojené státy americké. Dalo by se dokonce říct, že skutečný vrchol zaznamenává v kontinentální Evropě. Ve Švýcarsku byla totiž založena strana Anti PowerPoint , která má v programu jediné - zakázat tento program. Podle jejího vůdce Mattiase Poehma je program metlou veřejných prezentací, naučí jen velmi málo a především lidi odvádí od práce.

Strana teď shání podpisy, aby se mohla zúčastnit voleb do švýcarského parlamentu. Potřebuje jich deset tisíc, zatím má tři sta. Její vůdce, který mimochodem prostřednictvím stranických stránek prodává vlastní publikaci o nesmyslnosti nenáviděného softwaru, však věří, že získat potřebné množství nebude problém. Chce totiž zastupovat 250 milionů lidí, kterým podle něj PowerPoint ztrpčuje život.

 

Právě se děje

Další zprávy