Policisté předbíhali kvůli PlayStation 3

Martin Havlíček
11. 12. 2006 0:00
Skupinka amerických policistů zneužila svých pravomocí, když předběhla dlouhou frontu, aby si zajistila PlayStation 3. Budou potrestáni, slibuje jejich nadřízený.
Foto: SCEI

Herní konzola nové generace PlayStation 3 od Sony není v současné době prakticky k sehnání. A to nejen v Evropě, kde má vyjít oficiálně až v březnu, ale ani ve Spojených státech a Japonsku, kde byla uvedena již 17. listopadu. Získat konzolu z první várky bylo takřka nemožné, a tak si mnozí PlayStation 3 pokusili zajistit závaznými předobjednávkami, jiní se s předstihem vydali stanovat před obchody s elektronikou a někteří jednoduše vytasili odznak.

Agentura AP informovala o případu, kdy skupinka sedmi lidí, z nichž dva byli policisté, předběhla na základě svých pravomocí a po domluvě s ochrankou dlouhou frontu před jedním z takovýchto obchodů v Rhode Island. Příslušníci policejního sboru si zkrátka chtěli zajistit nedostatkovou konzolu. Připomínáme, že v první vlně bylo podle společnosti Sony pro celou Severní Ameriku k dispozici pouze 400 tisíc kusů tohoto systému. Mnoho osobností z herní branže, jako například šéf Electronic Arts, se dokonce domnívá, že skutečný počet byl výrazně nižší (až o polovinu). Vzhledem k tomuto faktu a také zablokování velké části zásilky předobjednávkami, se na pulty některých obchodů dostalo opravdu jen několik málo kusů PS3. To pak předbíhání zamrzí ještě více... Oba policisté jsou v tuto chvíli vyšetřováni a jak prozradil jejich nadřízený, budou disciplinárně potrestáni. Jeden z obviněných na svém přečinu nevidí nic zlého.

Tento případ byl ze všech listopadových incidentů, které provázely premiéru PS3, ten nejmírnější. Mnohem hůře dopadl muž ze skupiny dvaceti nedočkavců, kteří vytvořili frontu před obchodem Wal-mart v americkém Puntamu. Muž byl postřelen, neboť odmítl vydat zloději peníze připravené na nákup konzoly. Zraněný je mimo ohrožení života. Ozbrojených přepadení zažili fanoušci po celých Spojených státech hned několik. Ve Springifieldu přepadli první čekatele dva maskovaní muži, ozbrojení poloautomatickou zbraní. V ohijské pobočce sítě EB Games šli zase ozbrojenci přímo po PlayStation - odnesli si pět kusů konzol. 

 

Právě se děje

Další zprávy