Pokerové turnaje 2. díl

Jaroslav Tuček
19. 7. 2007 0:00
Vše o pokerových turnajích.

Tím, jak se v průběhu turnaje mění výše blindů čili sázek naslepo, dochází k potřebě výměny žetonů za žetony větších hodnot. Například v jisté fázi turnaje dojde k potřebě zbavit se žetonů, které mají hodnotu pěti jednotek. Každý hráč tedy žetony těchto hodnot vyjme z ostatních svých hracích známek (pokud tedy nějaké takové vůbec vlastní) a dealer je vymění za žetony, které mají hodnotu 25 jednotek. Často se stane, že hráčům zůstane pár žetonů, které nelze vyměnit, protože nedosahují v součtu 25 jednotek. V tom případě bývá běžné, že dealer rozdá každému z hráčů s přebývajícími žetony po jedné kartě za každý žeton v hodnotě pěti jednotek. Karty jsou dealerem rozdány počínaje hráčem na pozici číslo 1 (pozici číslo jedna má hráč sedící jako první po levici dealera), přičemž hráči vždy za své žetony dostanou najednou všechny karty. Jestliže tedy má třeba hráč na pozici malého blinda dva žetony hodnoty pěti jednotek, obdrží ještě před dalším hráčem s velkým blindem hned dvě karty. Tomu z účastníků hry, který má potom nejvyšší kartu, jsou zbylé žetony od ostatních hráčů proměněny za žetony vyšších hodnot. Platí přitom, že při rovnosti hodnot listů rozhoduje jejich barva v následujícím sestupném pořadí: piky, srdce, káry a kříže. V angličtině toto sestupné pořadí odpovídá obrácenému abecednímu pořadí počátečních písmen názvů barev karet: spades, hearts, diamonds a clubs.

Tento proces hodnotové výměny žetonů se v turnaji nazývá CHIP RACE. K popsané hodnotové výměně žetonů se váže jedno zásadní pravidlo: samotný proces CHIP RACE nemůže v žádném případě vyřadit hráče z turnaje.

Zcela specifickou variantou pokerových turnajů jsou takzvané HEADS-UP turnaje, které se hrají podobně jako třeba tenisové vyřazovacím způsobem (knock-out style). V těchto turnajích hrají proti sobě vždy jen dva hráči.

Zajímavou pokerovou inovací jsou také turnaje v rychlém pokeru, který se označuje jako SPEED POKER. Jedná se o normální turnaje, v nichž mají ovšem hráči na svou hru k dispozici jen omezený časový úsek například maximálně 15 sekund.

Pokerové satelity
SATELLITE je turnaj, v němž cena pro úspěšného hráče je vlastně vstupním vkladem (buy-in) pro účast tohoto hráče v hlavním turnaji. Satelity tedy existují v rámci organizace větších turnajů a jsou také účinným marketingovým nástrojem internetových pokerových heren. Vstupní vklad do satelitního turnaje může například dosahovat jedné desetiny vstupního vkladu do hlavního turnaje, pro který je satelit organizován. Jestliže tedy bude vypsán satelitní turnaj se vstupním vkladem například 1000 dolarů a zúčastní se ho 200 hráčů, potom nejlepších deset procent z nich (tj. dvacet hráčů) získá vklad ve výši 10 000 dolarů do velkého turnaje, pro který je tento satelit organizován. Někdy mají satelitní turnaje i další minisatelity, z nichž je možné získat vstupní vklad do satelitního turnajeNejznámějším satelitním hráčem na světě je Američan s příznačným jménem Chris Moneymaker (nejedná se o přezdívku), který si za zhruba 40 dolarů vydobyl v roce 2003 v satelitních turnajích možnost účasti ve světovém pokerovém mistrovství WSOP, v němž se mu podařilo coby prvnímu amatérovi z internetu vyhrát hlavní šampionát. Jako světový pokerový šampion si odnesl z turnaje pozoruhodných 2,5 milionu dolarů. Podobný husarský kousek se podařil o rok později v roce 2004 opět Američanovi Gregu Raymerovi z USA, který získal možnost účasti na WSOP také na internetu a odnesl si z hlavního turnaje neuvěřitelných 5 milionů dolarů. Oba výsledky těchto satelitních hráčů přispěly k obrovskému boomu internetového pokeru a také živé pokerové hry v kasinech nejen v USA, ale na celém světě. Kouzlo internetového turnajového pokeru spočívá zejména v tom, že každý z hráčů zapojených do satelitního systému má šanci se stát bez větších výdajů třeba i milionářem. Přitom k tomu potřebuje bezesporu nesrovnatelně méně štěstí než v nějaké loterii.

Každoročním velkým lákadlem jsou zvláště satelitní turnaje, z nichž se hráči mohou dostat dohlavního turnaje světového mistrovství WSOP.


FREEROLL TURNAJE
Turnaje, které se nazývají FREEROLL TOURNAMENTS, se takto označují proto, že hráči neplatí vůbec žádné startovné. Výhry jsou tedy dotovány organizátorem turnaje a zúčastnit se jej může každý, byť má například v pokerové herně na svém účtu třeba i nulový zůstatek.


DEAD BUTTON RULE
V průběhu pokerového turnaje dochází lehce a často k situacím, v nichž je třeba vyřešit nové umístění žetonu (dealer button) označujícího hráče, který je teoretickým dealerem.

Jedná se o případy, kdy je ze hry vyřazen hráč s malým blindem, hráč s velkým blindem nebo oba dva hráči s blindy současně. Na tyto situace pamatují dvě pravidla, která je řeší jiným způsobem. První pravidlo se nazývá DEAD BUTTON RULE a název druhého je MOVING BUTTON RULE. Ještě než se začne hrát turnaj, je třeba si vždy ujasnit, podle kterého z uvedených pravidel se budou tyto situace řešit.


DEAD BUTTON RULE

Aplikace Dead Button Rule v případě, že je ze hry vyřazen hráč s malým blindem
Jestliže dojde k této situaci a uvedený hráč není nahrazen jiným hráčem, je dealer button přesunut na uvolněné místo a blindy se posunou jako obvykle na další hráče. Platí přitom, že z hlediska sázení hraje jako poslední v posledních třech sázecích kolech hráč, který měl dealer button ve fázi hry, v níž vypadnul ze hry hráč s malým blindem.

Aplikace Dead Button Rule v případě, že je ze hry vyřazen hráč s velkým blindem
Pokud tento hráč s velkým blindem není nahrazen jiným hráčem, posune se dealer button na hráče, který měl malý blind, přičemž malý blind není a velký blind obdrží hráč, který sedí jako první po levé straně neobsazeného místa. V další hře je dealer button posunut na neobsazené místo a hráčem se sázkovou výhodou držitele dealer buttonu se podruhé stane hráč, který měl malý blind ve fázi hry, v níž byl vyřazen hráč s velkým blindem.

Aplikace Dead Button Rule v případě, že jsou ze hry vyřazeni oba dva hráči s blindy
Jestliže vyřazení hráči s oběma blindy nejsou nahrazeni jinými z jiných stolů, získá vlastně i v dalších dvou kolech hráč, který měl v době vyřazení obou hráčů s blindy dealer button, sázkovou výhodu držitele dealer buttonu. Tento hráč tedy bude mít výhodu posledního sázejícího v posledních třech sázkových kolech tři hry za sebou.


MOVING BUTTON RULE
V případě aplikace tohoto pravidla se vychází z úvahy, že dealer button MUSÍ být v každé hře posunut na dalšího hráče. Jestliže tedy vypadne hráč s malým blindem, bude mít v následující hře výhodu hráče s dealer buttonem hráč s malým blindem a první dva hráči následující po jeho levici obdrží velké blindy. Ve hře tedy budou dva velké blindy a hráč s malým blindem, který bude zároveň vlastnit i dealer button.

V situaci, kdy je ze hry vyřazen hráč s velkým blindem, bude mít v příští hře výhodu hráče s dealer buttonem zcela logicky hráč, který měl malý blind a v této hře budou také zároveň dva velké blindy. Tyto velké blindy obdrží první dva hráči, kteří sedí nalevo od uvolněného místa. V další hře bude mít první hráč nalevo od uvolněného místa malý blind, hráč za ním také malý blind a druhý hráč za ním velký blind.


HRA HEADS UP
Pro umístění blindů a dealer buttonu ve hře jeden proti jednomu platí následující ustanovení:
malý blind má hráč s dealer buttonem. Tento hráč hraje jako první před flopem a jako druhý po flopu. Dealer rozdá první kartu nejdříve hráči, který nemá dealer button.

Tři situace, kdy zůstávají tři hráči a jeden z nich je vyřazen. Kdo dostane dealer button?
Mnoho hráčů může být zmateno ke konci turnaje, kdy zbývají pouze tři hráči a ne každému je jasné, jak se řeší některé situace po odpadnutí dalšího hráče. Pro pochopení pravidel je důležité si zapamatovat, že žádný z hráčů by neměl platit dvakrát za sebou velký blind.

Je třeba tedy a priori neřešit to, kdo by měl mít dealer button, ale spíše to, kdo bude mít v příští hře velký blind. Jestliže bude o této otázce jasno, budete také vědět, kdo bude držitelem malého blindu a potažmo také dealer buttonu.

V následujícím textu budou popsány tři případy řešení herních situací, v nichž bude vyřazen vždy jeden ze tří zbývajících hráčů v turnaji. Pro větší názornost si označíme jednotlivé hráče čísly 1,2 a 3, tak jak sedí ve směru hodinových ručiček u stolu (po levici hráče číslo jedna sedí hráč číslo dvě a po levici hráče číslo dvě sedí hráč číslo tři). Dále vycházejme z předpokladu, že hráč č.1 má dealer button.

Řešení situace, kdy je vyřazen hráč s dealer buttonem
Jestliže je vyřazen dealer (hráč č.1), dostane velkého blinda hráč číslo 2 a hráč č.3 bude mít malého blinda spolu s dealer buttonem. Hráč č. 3 zkrátka nemůže mít dvakrát za sebou velkou sázku naslepo.

Řešení situace, kdy je vyřazen hráč s malým blindem
V případě, že je ze hry vyřazen hráč č.2, dostane velký blind hráč číslo jedna a jeho protihráč č. 3 dostane malý blind spolu s dealer buttonem.

Řešení situace, kdy je vyřazen hráč s velkým blindem
Jestliže je ze hry vyřazen hráč č. 3, dostane velký blind hráč č.1 a jeho protihráč č.2 bude mít tedy zcela logicky malou sázku naslepo a dealer button.

 

Právě se děje

Další zprávy