"PlayStation vrah" zproštěn viny

Martin Havlíček
15. 12. 2006 0:00
Série zločinů spojených s uvedením konzoly PlayStation 3 na trh vyvrcholila usmrcením osmnáctiletého mladíka. Peyton Strickland byl zastřelen zástupcem šerifa při zatýkání kvůli podezření z krádeže dvou kusů PlayStation 3.

Konzola PlayStation 3 byla na americký trh uvedena 17. listopadu. Na okamžik, kdy se otevřou dveře wilmingtonského (Severní Karolína, USA) obchodního domu Wal-Mart čekal dvacetiletý student ve frontě celé tři dny. A dočkal se. Mezitím, co nakládal dva úlovky do svého Pontiacu, byl přepaden čtyřmi mladíky, kteří jej omráčili jakýmsi tupým předmětem a konzoly si odnesli.

Jedním z podezřelých byl i osmnáctiletý student Peyton Strickland, do jehož bytu policie zavítala několik dní po přepadení. Univerzitní policie si na pomoc přivolala posily z úřadu místního šerifa. Poté, co studenti obývající pokoj neodpověděli na výzvu, zástupci šerifa vyrazili dveře a na jednoho z nich vystřeli. Jedna rána Stricklanda zasáhla do ramene, druhá do hlavy. Student byl na místě mrtev. Zastřelen byl i jeho pes.

Foto: SCEI

Výpovědi o celé události se plně neshodují. Spolubydlící zastřeleného studenta tvrdí, že policisté do bytu vtrhli zrovna v okamžik, kdy se chlapec chystal jít otevřít dveře a vystřelili po něm, ačkoliv on sám nebyl ozbrojen. Ve výpovědi důstojníka stojí, že nejprve spatřil přes silnou skleněnou výplň dveří, jak se kdosi přiblížil ke dveřím a následně se vzdálil. Stricklandův spolubydlící dokonce uváděl, že obviněný možná třímal v ruce PS3 ovladač SIXAXIS, který si mohl zástupce šerifa splést se zbraní. Do oficiální výpovědi však bylo zaneseno, že nebyl ozbrojen.

Soudní přelíčení pro střelce Christophera Longa dopadlo kupodivu příznivě. Porota - nyní už bývalého - zástupce šerifa zprostila obvinění z vraždy druhého stupně. Později se však ukázalo, že rozhodnutí mohlo znít "vinen". Předseda poroty totiž zaškrtnul špatnou kolonku ve formuláři o výnosu poroty, což si uvědomil až poté, co o rozsudku četl v novinách. O dalším průběhu vás budeme informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy