Overlord - pánem všeho zla

Radek Pergl
5. 7. 2007 0:00
Buďte zlí a podrobte si celý fantasy svět!
Foto: Hratelně.cz

Chcete být zlí? A teď myslíme opravdu, ne jen to, že budete šlapat na trávník, kde se to nesmí a když se nikdo nedívá. Budete plenit vesnice, podrobovat si lidi, verbovat otrokyně, budovat si svoji věž temna a se svými armádami skřetích nohshledů vyrážet do mírumilovného kraje na trestné výpravy. Lidi, trpaslíci, hobiti, elfové, všechna fantasy havěť se vás bude bát a klanět se vám, a kdo tak neudělá, bude o hlavu, ruce i nohy kratší. Pokud jste si odpověděli na všechno ano (nejlépe s temným úšklebkem a promnutím rukou), pak máte ty správné předpoklady být novým Overlordem, pánem všeho zla.

Příběh je opravdu prostinký. Skřeti vás vytáhnou z kobky, opráší s vámi nějaké ty špatňácké povely a vy se můžete vydat do světa páchat zlo a stát se nakonec nejmocnějším vládcem široko daleko. Pokud je vám však pálení vesnic proti chuti, můžete své skřety držet zkrátka. Hra samotná vás totiž do ničeho špatného nenutí. Důležitým posunem ve hře jsou příběhové questy, jako záchrana vesnice před nájezdy hobitů, pomoc elfům v lese Evernight nebo zjištění původu morové nákazy, která ze všech lidí dělá zpomalené zombie. No řekněte, pán temnot aby někomu pomáhal? On sám by měl vyvolávat mor a se zástupy nemrtvých drancovat!

Foto: Hratelně.cz

#hodnoceni

Nicméně vy se můžete v klíčových momentech rozhodnout, zda lidem opravdu pomůžete, či například jejich zásoby jídla uloupíte, případně celou vesnici a městečko vyvraždíte. Pokud se tedy vydáte cestou správného tyrana, který rozdává rány sekyrou na potkání, brzo se vás začnou lidi bát, klanět se a nabízet panny, jako oběti, abyste jejich stavení ušetřili. Je jen na vás, zda několik neposkvrněných děv bude stačit na to, že se nad někým slitujete.

Několik her v jedné
Overlord je zajímavým žánrovým mixem. Z části je to budovatelská strategie, protože svoji věž musíte nejdříve opravit je nutné najít potřebné nástroje jako je jeřáb a ztracená zařízení. Tu si pak za peníze vybavíte temnými chrliči, dalšími rohy atd. Je důležité, aby to všechno bylo přesně podle vašeho pekelného gusta, protože ve věži budete trávit opravdu hodně času, ať již půjde o tvorbu nových předmětů, trénování v aréně (která je velmi dobrá na sbírání energie pro vyvolávání skřetů) nebo prozkoumávání obsahu pokladnice.

Foto: Hratelně.cz

Také jde o strategii normální, jelikož musíte taktizovat se svojí skřetí armádou, sbírat energii z padlých obětí na její vyvolávání atd. A důležitou roli zde hrají RPG prvky, kdy se vyvíjíte vy i vaši poskoci. Svého avatara totiž můžete ověsit novými brněními a zbraněmi, které si ukujete, když najdete nějaký pěkný kotel. Armáda se pak vylepšuje během drancování sama, protože skřeti seberou, co uvidí a co mohou použít v boji. Hlavně je však Overlord hack'n'slash akcí, kdy chodíte po úrovních a v podstatě rozbijete všechno, co vám přijde do cesty.

Skřeti, goblini, prostě gremlini
Jak to již z textu vyplývá, nejdůležitější zbraní každého temného pána je jeho armáda. Vaši skřeti slouží nejen jako hrubá síla, která zničí nepřítele, pomůže vám odstranit překážky a přináší vám všechny možné poklady, ale jejich oběti jsou důležité při kování těch nejlepších brnění, helmiček a zbraní. Musíte tedy mít opravdu velkou zásobu věrných poddaných, které můžete nastrkat do kotle, aby jste si vyrobili povedenou výbavičku, na tu nejvypečenější jsou jich totiž potřeba i tisíce.

Foto: Hratelně.cz

Skřetů jsou čtyři druhy. Hnědí jsou základní silou, která zabíjí a krade cokoliv, na co jim ukážete. Červení jsou imunní proti ohni a dokáží vrhat na dálku ohnivé koule. Zeleným zase nevadí jedy a jsou výteční na zabíjení přerostlých monster. Posledními jsou modří, kteří jako jediní mohou do vody a ještě oživují padlé. Hra nejvíce těží ze správného využívání těchto čtyř skupin, takže vám pod nohy klade jednoduché logické úkoly, kdy musíte dobře volit, které ze svých poskoků právě hodláte povolat. Jednotlivé odrůdy také ovlivní dovednosti vaší výzbroje, takže je zde obrovský prostor pro experimentování.

Úsměvné provedení
Důležitou roli zde hraje také humor a provedení. Je vidět, že fantasy není autorům cizí (ostatně mají za sebou několik titulů Age of Wonders) a proto si z něj veskrze dělají legraci, ať již jde o přežrané hobity, krvežíznivé jednorožce, chlípné prince a princezny a hlavně vaše skřety, kteří metají neuvěřitelné hlášky a dělají zábavné věci například jízda na ovci, kterou mlátí do hlavy palcátem, než ji ubijí. Celé to dobývání a podrobování se tak nese v celkem úsměvném tónu. Provedení pak mixuje všechny možné hry, knihy a filmy, ať již jde o mírný nádech ála Fable, váš hrdina vypadá jako Sauron nebo to, že jsou skřeti zase velmi podobní filmovým gremlinům.

Foto: Hratelně.cz

Graficky působí Overlord velmi slušně a hlavně zvládá na obrazovce desítky postav, takže když dojde na pořádné bitky, kdy tucty vašich skřetů naběhnou mezi houf zombie, létají pak již jen useknuté údy a je radost se na to dívat. Nemluvě o tom, když bojujete proti něčemu většímu, jako jsou třeba vodní hadi nebo trollové, na které je třeba vyskákat a doslova je umlátit. Textury jsou detailní, lokace pestré přesně podle poslední módy, škoda jen mizerné dohlednosti. Mnohdy se totiž dostanete na místo, odkud by byl jistě výtečný pohled do širého kraje, ale vy uvidíte jen na několik metrů, aby se vše zahalilo do mlhy.

Stejně tak mne trochu mrzí velmi omezená pohyblivost antihrdiny, kdy často naráží do neviditelných stěn. Na druhou stranu jsou cesty celkem spletité a jistě by bodla mapa, hlavně v pozdějších částech hry, kdy máte opravdu něco nachozeno. Vyzdvihnout musím zvukovou stránku, kde excelují opět skřeti se svými výkřiky. Když vyběhnou rabovat, jejich "Master!" a "Treasure!" se mi vůbec neomrzelo. Overlorda také podmalovává slušný soundtrack s velkou pestrostí témat od hravých vesnicích melodií do bezstarostného hopkání oveček až po temné ódy někde v podzemí.

Overlord je zajímavým zčeřením vod fantasy žánru, které tady již dlouho chybělo (od dob Dungeon Keepera, ale to jste již nejspíš někde slyšeli). Je zábavný, slušně udělaný, s velkými možnostmi, škoda jen, že nemůžete být opravdu ti špatní, srovnávat se zemí celá města, otravovat vodu, rozsévat zkázu a všude, kam byste šlápli, by již nikdy nic nevyrostlo. Takhle jde o zajímavou akci, která vám vydrží celkem dlouho, nicméně ke konci už může být trochu nuda, dělat stále to samé.

 

Právě se děje

Další zprávy