Nintendo (ne)odhalilo novou konzoli Wii U

Jiří Markvart
11. 6. 2011 16:00
Nejprodávanější herní konzole současnosi má svého nástupce. Odhalení konzole předchází uvedení revolučního ovladače
Foto: Nintendo

O největší poprask na herním veletrhu E3, který proběhl minulý týden v Los Angeles, se letos postarala firma Nintendo. Zatímco prezentace zbývajících dvou členů "velké trojky" herních konzolí, Microsoftu a Sony, proběhly podle očekávání a novináři si odnesli, co předpokládali, zástupci Nintenda tajemně mlčeli do poslední chvíle.

Čekalo se na velké překvapení v podobě nové konzole s kódovým jménem Project Café. Když se ale návštěvníci a novináři dočkali, namísto údivu následovala lavina zmatečných zpráv, spekulací a nejistých obav.

„Vítejte do světa Wii U, systému, který si všichni užijeme společně," představil nový produkt Nintenda Reggie Fils-Aime, prezident Nintendo of America. O několik okamžiků později, kdy se na promítacím plátně objevil nový Wii U ovladač, ozval se sálem plným novinářů nejistý potlesk.

Dva v jednom

Wii U ovladač vypadá tak trochu jako tablet s 6,2 palců velkým dotykovým displejem, akčními tlačítky, směrovými šipkami a páčkami. Můžete ho použít jako samostatnou konzoli pro hraní nenáročných her, druhý displej doplňující obraz na televizi, případně i jako hlavní obrazovku ve chvíli, kdy zrovna na televizi hrát nemůžete.

Foto: Reuters

Pomocí elektronické tužky můžete na Wii U ovladač kreslit a díky instalované kameře (která bude schopna rozpoznat váš obličej a přihlásit vás tak k vašemu uživatelskému účtu) volat přes internet svým známým. Nechybí ani možnost prohlížení fotografií nebo webových stránek.

Největšího zmatku bylo docíleno tím, že se Nintendo neobtěžovalo pořádně informovat o tom, zda je Wii U zcela nová konzole s novým ovladačem, anebo pouze samostatný ovladač pro současné Wii. Celá prezentace Nintenda se totiž točila výhradně okolo ovladače a jeho možností a o nové konzoli nepadlo ani slovo. Internetem se tak začaly šířit hromady spekulací a zavádějících informací.

Nakonec se ukázalo, že Wii U je skutečně název nové konzole. V prodeji bude od příštího roku a údajně bude plně kompatibilní s veškerým příslušenství a hrami pro Nintendo Wii. Kromě několika vedlejších informací o počtu a druzích konektorů, dostupném rozlišení a dodavatelích čipů (IBM procesor, AMD grafika) však nebyly uvedeny žádné podrobnější technické specifikace, což mělo za následek nespokojené ohlasy z řad fanoušků i herních redaktorů.

Skepse na burze

Hráči a novináři ovšem nejsou jediní, komu Nintendo zamotalo hlavu. Představení nové konzole vedlo k nečekanému propadu akcií Nintenda, které se nyní pohybují na pětiletém minimu. Přitom podobná odhalení nového hardwaru jsou téměř vždy příčinou k růstu cen akcií.

„Je nejasné, na koho se novým produktem Nintendo zaměřuje a jaké má s Wii U plány do budoucna," odůvodnil pokles cen akcií Yusuke Twunoda, finanční analytik Tokai Tokyo Research Center.

Foto: Nintendo

A ostatně se ani není čemu divit. Wii U ovladač a jeho funkce vypadají senzačně, ale není jasné, jak a kdo by je mohl využívat. Videotelefonování a prohlížení internetu na herním ovladači je spíše okrajová funkce, kterou mnohem lépe zastanou tablety. Druhý displej se dá rozumně využít jen v omezeném počtu her - zatímco jako inventář nebo zaměřovač pušky slouží šestipalcový touchscreen skvěle, jako golfové odpaliště působí spíše směšně a zbytečně.

Vývojáři slibují podporu

Na druhou stranu výkonnější Wii U by mohlo Nintendu přinést řadu áčkových titulů, které byly zatím k dostání jen na konkurenčních konzolích Microsoftu a Sony. Bez podrobnější technické specifikace Wii U se dá těžko předpovídat, jestli se grafické zpracování her vyrovná next gen konzolím, ale celá řada vydavatelských domů v čele s Electronic Arts a Ubisoftem potvrdila, že budou všechny svoje hlavní tituly vyvíjet a dodávat kromě PlayStation 3 a Xboxu 360 i na Wii U.

Fanoušci se tak mohou těšit na hry, jakými jsou znovuzrozená legenda Driver: San Francisco, pokračování populární série Assassin's Creed nebo fotbalový simulátor FIFA 12.

Odvaha experimentovat

To, jak nakonec Wii U dopadne, je zatím ve hvězdách. Nutno dodat, že jistá skepse panovala i okolo původního Nintenda Wii, z něhož se nakonec vyklubala veleúspěšná mainstreamová konzole, bořící prodejní rekordy. Nintendo se nebojí experimentovat a často nadšeně představuje technologie, které se pouze na první pohled mohou zdát zbytečné, složité nebo nevyužitelné.

Wii U tak může úspěch původního Wii snadno napodobit. Nakonec bude záležet i na ceně, která je u produktů Nintenda vždy poměrně nízká (ostatně i díky ní se Wii těšilo a dodnes těší tak vysoké popularitě). Dle slov Satura Iwaty, šéfa Nintenda, nebude cena nové konzole vyšší než 20 tisíc jenů (zhruba 4 000 Kč). Když Iwata slovo dodrží, bude nové Nintendo určitě důvod k zamyšlení.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy