NHL 08 - návrat legendy?

Radek Pergl
17. 9. 2007 0:00
Zahráli jsme si nový ročník a máme důvod být nadšení!
Foto: Hratelně.cz

Je tady další rok a to znamená, že se opět blíží sportovní tituly od EA Sports. Novou FIFu už s vámi probral Patrik minule a dnes je tak logicky řada na mně a NHL 08. Jak je již několik posledních let zvykem, musíme si na začátek položit obligátní otázku: Přinese nový ročník NHL tolik potřebnou inovaci a zlepšení?

Podle prezentace, které jsme se minulý pátek zúčastnili, to vypadá, že ano. NHL prošlo několika zlepšeními, které z něj ve výsledku dělají reálnější a hratelnější hokej. Mluvíme tak například o vylepšeném systému Skill Stick a vůbec celém bruslení, kdy levým analogem určujete směr a pravým zároveň ovládáte hokejku. Výsledek chce sice trochu tréninku, ale díky tomu můžete dělat různé parádičky, jako je obhození soupeře, otočky atd. a výsledný dojem je velmi slušný. Na tom se ostatně shodlo veškeré novinářské osazenstvo.

Foto: Hratelně.cz

Bruslení, základ hry
S tím přímo souvisí další vylepšení a to nový bruslící engine. Hráči se tedy po namrzlé ploše pohybují realisticky a stejně tak do sebe i narážejí - při bodychecku jdou do vrtule, vrávorají, bruslí po jedné noze, prostě skoro jako labutí jezero na ledě, kde však dělá holubičky tucet zpocených chlapů místo drobných baletek. Aby vám to všechno rychle přešlo do rukou, je nově k dispozici Practice Mode, kde si můžete všechny aspekty hry natrénovat. Budete tak bruslit s pukem mezi kužely na čas, trénovat obranu, nájezdy nebo třeba střelbu. To se hodí ještě více, jelikož můžete ovlivňovat atributy samotných hráčů, resp. jejich výbavy.

Foto: Hratelně.cz

Kromě zmalování oficiálních dresů do barev tak teplých, že by pod nimi roztál led, tak můžete svým hráčům vybrat hokejky a ovlivňovat trajektorii letu puku, nebo brusle, kde při nastavení čepele dáte důraz buď na rychlost či manévrovatelnost. Od každého kousku výbavy je k dispozici samozřejmě pestrá paleta značek. Svůj tým si tak budete moci upravit opravdu přímo k obrazu svému a aby bylo dílo dokonáno, přicházejí EA s další novinkou možností tvorby taktiky hry. Zde si totiž nacvičíte různé defensivní nebo ofensivní akce. Stačí jen vybrat původní postavení hráčů na ploše a pak se již mezi nimi můžete přepínat a říkat jim, co mají kdy dělat. Chytrá umělá inteligence na to reaguje, hráči se rychle přeskupují a vy si tak "naprogramujete" situace, které vám během zápasu samotného sakra pomohou.

Jsi sexy šedesátosmičko!
Provedení je pak naprosto výtečné, ať již jde o pot nebo několikadenní strniště hokejových hvězd. Právě jejich věrné prezentaci věnovali v EA nejedno odpoledne, takže po ledu se nepohybují uniformně stejně upravení borci, nicméně dresy mají různě zastrkané do výstroje a podobně. Třeba takový Jarda Jágr, jenž má svoji 68 našťouchanou za bederními chrániči a brusle stylově přetažené návleky.

Foto: Hratelně.cz

Graficky tedy nemáme hře co vytknout, tedy až na srovnání různých verzí hry. K přímému porovnání byla hra pro PlayStation 3 a Xbox 360, přičemž jasným vítězem byla právě Microsoftí konzole. Na ní byl hokej neuvěřitelně plynulý a srovnatelný s tím, co můžete vidět v televizi. Oproti tomu u Sonyho byl znát nižší framerate i tempo hry. Za vším prý stojí fakt, že na PS3 jde o první ročník, přičemž na Xboxu si série odbyla premiéru a porodní bolesti již minulý rok. Budiž majitelům první zmíněné platformy útěchou, že příští ročník budou mít obě verze srovnatelně kvalitní.

Jako tým
Důležitou roli bude hrát v NHL 08 i multiplayer. Ať již online liga, které se bude moci zúčastnit na 32 hráčů, či vzájemné (ne)přátelské zápasy, kdy bude moci hrát více lidí v jednom týmu. Na Xboxu 360 se tak postaví 4 proti 4, na PS3 si pak živí hokejisti rozeberou celou jednu lajnu včetně brankáře. S tím tedy souvisí i možnost odehrát celý zápas jen v dresu jednoho jediného borce a klidně to může být i gólman. S ním pak budete moci dělat všechny známé zákroky jako sražení betonů k sobě, mávnutí lapačkou, skluzy atd.

Foto: Hratelně.cz

A nakonec několik perliček, které jsme během prezentace a následujících otázek a odpovědí zaslechli a nemohli se o ně s vámi nepodělit. Překvapivou informací bylo, že vývojáři mají podepsaný papír na to, jaké množství rvaček se může na virtuálním ledě odehrát a číslo to rozhodně není nijak závratné. Druhou pak je absence žehliček na led, které zkrášlovaly plochu během každé třetiny, holt i na tuto hloupůstku musíte mít licenci. Jinak NHL 08 vypadá konečně jako vykročení tím správným směrem. Hraním jsme strávili celé jedno odpoledne a nemůžeme říct, že bychom toho litovali. Schválně, jak nakonec obstojí v naší recenzi...

Článek vychází ve spolupráci se serverem GamePro

 

Právě se děje

Další zprávy