Nejlepší konzolové hry na E3

Patrik Khudhur
17. 7. 2007 0:00
aneb důvody proč se vykašlat na PC.
Foto: BioWare

Článek určený zastáncům hraní na PC naznačil současný trend, a ukázal, že konzole zdaleka nejsou okrajovou záležitostí ba naopak. Herní mašinky, denně žhavené miliony hráčů po celém světě, surfují po vlně popularity, a nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době spadly z prkna. Většina her ohlášených na E3, byla určena právě konzolistům, a to kvantita zdaleka nebyla na úkor kvality. Psát o celkovém top 5 pro všechny konzole by tedy bylo přinejmenším nefér. A tak se raději podívejme na tři nejzajímavější hry pro trojici hlavních platforem.

Nintendo Wii
Vybrat z přehršle potenciálních hitů pro Wii ty, na něž se těšíme vskutku nejvíce, bylo, vzhledem k vysokému počtu oznámených zvučných titulů, opravdu obtížné. Nakonec se nám to však přece jen podařilo, shodneme se i s vaším očekáváním?



Wii Fit
Jistě, nejde o hru, ale o kus příslušenství. Vzhledem k tomu, že by mělo jít o opravdový úlet, jsme se jej však rozhodli do žebříčku také začlenit. Speciální bezdrátové prkno za pomoci senzorů dokáže detekovat polohu a rovnováhu hráče. Využití je nasnadě hry a programy pro zpevnění těla a pohybové vyžití step upy, kliky, simulace skákání přes švihadlo, všechny druhy miniher (třeba hlavičkování s imaginárním míčem), tanečky a dokonce jógu, to vše (a pravděpodobně ještě více) bychom si díky Wii Fit mohli co nevidět začít užívat. Krom toho šikovný kus železa dokáže měřit také BMI (Body Mass Index), co víc si přát?



Resident Evil: Umbrella Chronicles
I druhé místo je částečně spjato s novým kusem příslušenství. V Umbrella Chronicles ke střelbě totiž můžete využívat pistoli jménem Zapper (kus plastu, který za dvacet babek promění váš Wii-mote a Nunchak ve střelnou zbraň). Pokud si pamatujete klasické světelné pistole na Segu Master System či 8-bitové NES, určitě víte o čem je řeč. Nový Resident Evil nebude jako ty, s nimiž jsme měli možnost setkat se doposud. Místo volného pohybu kamera prochází po předdefinované trajektorii (můžete s ní však manipulovat páčkou na Nunchaku). Cestou na vás vyskakují hordy nemrtvých, které máte střelit do kebule (či kamkoli jinam). Pěkné je, že se těla nepřátel dělí na segmenty, a tak opravdu rozhoduje, kterou tělesnou partii trefíte. Hra plná strachu a zombíků bude hotová ještě letos v listopadu.



Super Mario Galaxy
O třetí místo se v našich hlavách svedl asi nejlítejší boj. Metroid Prime 3: Corruption, Mario Kart Wii, Guitar Hero III: Legends of Rock, Soulcalibur Legends či Super Smash Bros. Brawl. Kterýkoli z těchto titulů mohl v klidu sáhnout po bronzové medaili a nikdo by se asi nedivil. Místo toho však poslední honorovanou příčku obsadil, dle vlastních slov Nintenda "...konečně plnohodnotný pokračovatel Máriovské dynastie, která zatím končí u Maria 64...". V hledání zajíčků (nebo jsou to králíci?), kteří jsou klíčem k záchraně princezny galaxie, také využijete znalosti ovládání z Maria pro N64. To totiž zůstalo z velké části zachováno, a bylo obohaceno o unikátní ovládací prvky Nintenda Wii. Mario, i kosmos, v němž se instalatér pohybuje, graficky opravdu excelují, a jediné, čeho se trochu bojíme, je, aby ovládání náhodou nebylo příliš obtížné a chaotické. Vývojáři nás však ujišťují, že jde o hru určenou úplně každému. Nechme se tedy překvapit, jak to dopadne, až se nám titul v prosinci dostane do spárů.

Microsoft Xbox 360
Pokud jsme měli problémy s výběrem pecek pro Nintendo Wii, pak lze analogickou volbu pro Xbox 360 klidně označit za nadlidský úkol. Jen si zkuste co nejobjektivněji porovnat tituly jako Halo 3, Rock Band, Virtua Fighter 5, Project Gotham Racing 4, Assassin´s Creed a Silent Hill 5... S těžkým srdcem jsme tedy vyselektovali 3 hry, které nás na E3 oslovily opravdu nejvíce.



Mass Effect
Jasně, právě jsme si proti sobě poštvali všechny, kteří první příčku automaticky přisuzovali očekávanému Halo 3. Nás však Mass Effect naplňuje ještě vyšší mírou očekávání, a to zvláště poté, co jsme na E3 shlédli jeho předváděčku. Neuvěřitelnou grafikou opředený propracovaný příběh, zabalený do hávu akčního 3rd person RPG, má potenciál stát se prodejním bestsellerem a instantní klasikou. Tomu by odpovídalo i vývojářské studio, které stojí za vývojem BioWare (Jade Empire, Star Wars: KOTOR, Neverwinter Nights či Baldurs Gate) a které snad doposud nevydalo špatnou hru.

Mass Effect je plánován exkluzivně pro Xbox 360. Chopíte se v něm ovládání Shepherda, jednoho z ochránců galaktického míru. Vaším úkolem je dohlížení na dodržování pořádku v celé známé galaxii. Kromě strhující grafiky a vizuálních efektů, by zde měl hrát velice silnou roli příběh plný dějových zvratů. Vůbec celé univerzum je propracované do nejmenších detailů z mimozemských ras a futuristických technologií, s nimiž přicházíte do styku, získáte opravdu autentický pocit, který mnohým hrám zcela chybí. Větvené dialogy a alternativní děj daný vaším chováním patří mezi další plusy. Krom toho nebudete ochuzeni ani o možnost přibrat do party nějaké ty dobrodruhy, či řídit vozidla budoucnosti. Samozřejmostí bude podpora hraní přes Xbox Live!. Hra je očekávána na listopad letošního roku.



Halo 3
Haló! Tak jste se dočkali, všichni vy, kteří si brousíte zuby na pokračování kultovní střílečky. Ta samozřejmě exceluje hlavně po audiovizuální stránce (i když na Mass Effect nemá a zřejmě ani na Gears of War). Doposud dva řadové díly si díky své propracovanosti, skvělé hratelnosti, působivé atmosféře, báječnému multiplayeru a preciznímu technickému zpracování, vysloužily nejedno kladné ohodnocení. Každý příběh však má své vyvrcholení. To v případě ságy Halo přijde právě s třetím dílem, který uzavře celou story, a kde se dozvíme o konečném osudu Země. Bude lidstvo rozprášeno, či pozvedne hlavu a opět ukáže svou sílu? To se dozvíme 25. září letošního roku.



Rock Band
Vždycky jste s kamarády snili o založení vlastní hudební skupiny? Brzy budete mít možnost! Zapomeňte na Guitar Hero, a začněte šetřit na Rock Band, kde nezůstává u jediné kytary. Basák, vokalista, kytarista i bubeník ti všichni budou moci společně zajamovat. K plnému zážitku ke hře budete muset pořídit speciální příslušenství (nástroje všech zúčastněných), na jehož ceny jsme zvědavi ze všeho nejvíc. Ačkoli v hudebním line-upu figurují známé skupiny jako Who's, The Hives, Weezer, Black Sabath či samotný David Bowie, obáváme se, že našincům by imponovali spíše Kabáti či Argema.

Sony PlayStation 3
Ani zde nebylo jednoduché určit trojici vítězů, ani zde se jistě nezavděčíme každému, a ani zde nás ohlášené tituly v naprosté většině nezklamaly.



Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Solid Snake je zpátky! Silnější, než kdy jindy, nabízí se otřepaná fráze. Ovšem chyba lávky. Naopak starší a v bídném stavu. Konami nebohému superšpiónovi do jeho pravděpodobně posledního dobrodružství přichystalo nemilé překvapení v podobě posledních 6 měsíců života. Snake je totiž plodem experimentu s genetickým klonováním a bohužel na něj padl černý Petr, když do vínku dostal nepříliš povedenou a předčasně stárnoucí DNA. Zda Solid Snake opravdu zemře, či jde zase o jeden z fíglů Hideo Kojimi, bude jasné až na počátku příštího roku, kdy se tato napínavá špionážní akce dostane také na naše obrazovky.



Killzone 2
Po dvou letech jsme se konečně dočkali a vypadá to, že půjde o jedny z největších grafických orgií všech dob. Velkou roli v této 3D akční hře bude hrát také okolí, kupříkladu takové počasí. Při předváděčce jsme měli možnost shlédnout, jak se do děje zapojilo tornádo. Nechyběl ani kanón využívající blesky, které směřoval na své cíle... Samozřejmostí bude multiplayer a další detaily, o nichž však vývojáři (studio Guerilla) zatím odmítli mluvit s tím, že je poodkryjí v nadcházejících měsících. Uvidíme, jak Killzone 2 obstojí v konkurenci titulů jako je Halo 3 (Xbox 360), Crysis (PC) či Metroid Prime 3: Corruption (Wii), až bude uveden někdy v průběhu roku 2008.



Heavenly Sword
Kandidátů na poslední, postupovou příčku byla opět spousta, ve finále však nad ostatními o pověstná prsa zvítězila sexy mlátička. Hlavní hrdinkou je zde rusovlasá Nariko, a příběh drží rysy typického kýče "král být zlý, ty zabít král" - jak je u her z tohoto žánru "dobrým" zvykem. Grafika je velmi pěkná, o zvukové stránce lze také mluvit jen pochvalně. Hratelnost je však přece jen nejdůležitější, ale i ta se nám velice líbí. Nariko má v zásobě přichystanou pestrou paletu pohybů a komb (dodatečné lze odemknout sběrem "style points" za efektní zabíjení), na kterých pracovali ti největší mistři bojových umění Za kvalitně odvedené údery navíc roste ukazatel, po jehož naplnění můžete nepřítele dorazit nějakým speciálním způsobem. K tomu přidejme dva různé módy boje rychlý a pomalý (slabší a silnější), interaktivní prostředí (házet lze takřka vším)a tuny nepřátel (v jednom okamžiku jich na obrazovce může být až ohromujících 2000 (!)). Komu se líbil God of War, tomu učaruje i Heavenly Sword. To vám můžeme garantovat již nyní.

Závěrem
Na některé se dostalo, na jiné nikoli. Důležité pro nás hráče však je, že z připravovaných titulů na konzole, bylo z čeho vybírat. I zarytí příznivci PC po letošním E3 musejí připustit, že "hraní na televizi" má něco do sebe, a alespoň potajmu kacířsky zauvažovat o koupi některého z next-gen systémů. A nebojte, důvod se vždycky najde...

Autor pracuje jako redaktor ve společnosti IDG.

 

Právě se děje

Další zprávy